ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Μάη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Επαφές Ερντογάν στο φόντο σφοδρών διεργασιών

Επισημάνσεις για τη σημασία της συνεργασίας που δεν κρύβουν όμως τις αντιθέσεις

Από τη συνάντηση των Προέδρων Γαλλίας - Τουρκίας

afp or licensors

Από τη συνάντηση των Προέδρων Γαλλίας - Τουρκίας
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Με φόντο την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων σε πολλά και κρίσιμα μέτωπα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν είχε χτες σειρά συναντήσεων στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνάντησης των αρχηγών των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ.

Καταρχήν, ο Ερντογάν είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σε μια περίοδο που μαίνονται διάφορες διαφωνίες και αναλύσεις για το αν τελικά η Τουρκία μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ, αλλά και για «εναλλακτικές» σχέσεις που ίσως θα ήταν προτιμότερες μεταξύ των δύο πλευρών. Πηγές της τουρκικής προεδρίας ανέφεραν στη «Σαμπάχ» ότι και οι δύο πλευρές επικέντρωσαν στην ανάγκη να προχωρήσει η υλοποίηση της διμερούς συμφωνίας για το Μεταναστευτικό, βασικό μοχλό προώθησης διαφόρων σχεδιασμών και της Αγκυρας και των Βρυξελλών. Ακόμα, δόθηκε έμφαση στην ανάγκη για συνεργασία, ειδικά στο «μέτωπο κατά της τρομοκρατίας», ενώ η συζήτηση ασχολήθηκε και με το Κυπριακό, για το οποίο Τουρκία και ΕΕ συμφώνησαν στη σημασία που έχει μια δίκαιη και σταθερή συμφωνία, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν έκανε λόγο για «εποικοδομητικό» κλίμα στη συνάντηση, εξηγώντας ότι τονίστηκε ειδικά η ανάγκη να συνεχιστεί η συνεργασία. Να σημειωθεί ότι μετά από τη συνάντηση των τριών ακολούθησε και χωριστή του Γιούνκερ με τον Ερντογάν.

Μεταξύ άλλων, ο Ερντογάν συνάντησε και τον νέο Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, στον οποίο μάλιστα έκρινε σκόπιμο να χαρίσει ειδική έκδοση της «Σαμπάχ» για την απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιούλη. Τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι οι δύο άνδρες συμφώνησαν να αυξηθεί ο όγκος των ετησίων εμπορικών συναλλαγών στα 20 δισ. ευρώ, αλλά και να ενισχυθεί η διμερής συνεργασία, ειδικά στον τομέα της στρατιωτικής βιομηχανίας.

Ακόμα, Μακρόν - Ερντογάν φέρεται να συμφώνησαν στην αξία βελτίωσης των διπλωματικών δεσμών Τουρκίας - ΕΕ. Μεταξύ άλλων, συζήτησαν τις εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, σε Συρία και Ιράκ ειδικότερα, υπογραμμίζοντας και τη σημασία της συντονισμένης δράσης ενάντια σε όλους τους τύπους των «τρομοκρατικών οργανώσεων».

Συνάντηση και με Μέρκελ

Ειδικό ενδιαφέρον είχε η συνάντηση του Ερντογάν με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, σε συνθήκες όξυνσης των διμερών «τριβών». Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν υπήρχαν πληροφορίες ή δηλώσεις για το περιεχόμενο της συνάντησης.

Πάντως, προσερχόμενη στη συνάντηση του ΝΑΤΟ, η Μέρκελ δήλωσε ότι από τη στιγμή που δεν επιτρέπεται στους Γερμανούς βουλευτές να επισκεφτούν τους στρατιώτες στο Ιντσιρλίκ, ο γερμανικός στρατός θα πρέπει να εγκαταλείψει τη βάση. «Θα κάνουμε πολύ ξεκάθαρο» ότι οι επισκέψεις είναι «απαραίτητες». «Διαφορετικά, πρέπει να εγκαταλείψουμε το Ιντσιρλίκ», δήλωσε κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες. Οι επισκέψεις είναι «για να το πω έτσι, συστατικό στοιχείο για να είναι ενεργός ο στρατός», είπε.

ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ
Στοιχεία συνδέουν ισλαμιστές με μυστικές υπηρεσίες

Αντιπαράθεση Βρετανίας - ΗΠΑ για τις διαρροές από Αμερικανούς πράκτορες σε ΜΜΕ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα μετά τη δολοφονική επίθεση στο Μάντσεστερ - που στοίχισε τη ζωή σε 22 ανθρώπους, ανάμεσά τους και παιδιά που έβγαιναν από συναυλία - επιβεβαιώνουν τη σύνδεση των μυστικών υπηρεσιών με τις ισλαμιστικές οργανώσεις, που χρησιμοποιούνται και σήμερα ως πρόσχημα για τη συνέχιση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.

Ο Ραμαντάν Αμπέντι, πατέρας του 22χρονου Βρετανού λιβυκής καταγωγής Σαλμάν Αμπέντι, που φέρεται πως ήταν ο βομβιστής αυτοκτονίας αργά το βράδυ της 22ης Μάη, αποκαλύφθηκε χτες πως είχε συμμετάσχει σε οργάνωση τζιχαντιστών που πολέμησε το 2011 στη Λιβύη για την ανατροπή του τότε Προέδρου της χώρας, Μουαμάρ Καντάφι.

Οπως αναφέρουν χτεσινά ρεπορτάζ βρετανικών εφημερίδων, η οικογένεια Αμπέντι από τις αρχές της δεκαετίας του '90 είχε βρει καταφύγιο στο Ηνωμένο Βασίλειο για να «ξεφύγει από την κυβέρνηση Καντάφι», δίχως να αποκλείεται έκτοτε το ενδεχόμενο κατά την περίοδο της παραμονής στη Βρετανία το ζεύγος να στρατολογήθηκε από μυστικές υπηρεσίες των τότε βρετανικών κυβερνήσεων που μεθόδευαν την ανατροπή του Καντάφι προκειμένου να προωθήσουν τα συμφέροντα των βρετανικών και άλλων δυτικών μονοπωλίων. Αυτή η πρακτική των λεγόμενων «ανοιχτών θυρών» σε ισλαμιστές χρησιμοποιήθηκε από όλες τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Πάντως, ο Ραμαντάν Αμπέντι συνελήφθη χτες στην Τρίπολη από τους ισλαμιστές της ομάδας «Ράντα» της Τρίπολης (που έχουν εκπαιδευτεί από δυτικές μυστικές υπηρεσίες) και φέρεται πως γνώριζε για τα σχέδια του νεότερου γιου του Σαλμάν. Εκτός από τον πατέρα συνελήφθη και ο 20χρονος γιος του Χασέμ Αμπέντι, που δήλωσε πως αυτός και ο Σαλμάν ήταν «στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους», πέρα από τον μεγαλύτερο γιο της οικογένειας, τον 23χρονο Ισμαήλ, ο οποίος συνελήφθη λίγες ώρες μετά την επίθεση στο νότιο Μάντσεστερ. Αλλα έξι άτομα συνελήφθησαν στη Βρετανία ως ύποπτα για σχέση με την επίθεση στο Μάντσεστερ.

Κατά τα λοιπά, οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες προσπάθησαν να μεταθέσουν τις ευθύνες σε άλλους, διαρρέοντας στοιχεία σε σχέση με τα ταξίδια του Σαλμάν Αμπέντι στο εξωτερικό μερικές μέρες πριν από την επίθεση. Ο 22χρονος φερόμενος βομβιστής είχε μεταβεί στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας τέσσερις μέρες πριν από την επίθεση, ενώ νωρίτερα, στις αρχές της περασμένης βδομάδας, φέρεται πως είχε μεταβεί στην Τρίπολη της Λιβύης συναντώντας τους γονείς και κάποια από τα αδέλφια του. Ο Σαλμάν φέρεται πως είπε στους γονείς τους ότι σκόπευε να πάει στη διάρκεια του Ραμαζανιού (που ξεκινά αυτό το Σαββατοκύριακο) στη Μέκκα για προσκύνημα.

Επιχειρήθηκε επίσης να μετατεθούν «ευθύνες» στις τουρκικές αρχές επειδή ο Σαλμάν Αμπέντι είχε προσφάτως μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη ως ενδιάμεσο σταθμό προκειμένου να πάει σε τρίτη χώρα, που δεν κατονομάστηκε αλλά που διαψεύστηκε πως ήταν η Συρία. Οι τουρκικές αρχές αντέκρουσαν αυτές τις προσπάθειες τονίζοντας πως ο Βρετανός Σαλμάν Αμπέντι δεν ήταν τότε χαρακτηρισμένος ως «ύποπτος για τρομοκρατία» και δεν είχαν λόγο να εμποδίσουν τις μετακινήσεις του. Επέμειναν επίσης πως δεν έχει καταγραφεί νόμιμη απόπειρα του νεαρού να περάσει από την Τουρκία στη Συρία.

Τώρα, όσον αφορά πληροφορίες για τον εκρηκτικό μηχανισμό που χρησιμοποίησε ο φερόμενος δράστης, αποκαλύφθηκε πως ήταν «καλά συσκευασμένος» σε ένα μεταλλικό κουτί μαζί με βίδες, παξιμάδια και καρφιά και πως περιείχε το ασταθές χημικό εκρηκτικό υλικό TAΤΡ (που μπορεί να φτιαχτεί με οικιακά καθαριστικά). Σύμφωνα με στοιχεία που διέρρευσαν, ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν αρκετά ισχυρός ώστε τα θραύσματα να διαπεράσουν μεταλλικές πόρτες και να τρυπήσουν τοίχους. Γνωστοποιήθηκε επίσης πως ο Αμπέντι πυροδότησε τον μηχανισμό με το αριστερό του χέρι και πως η ισχύς της έκρηξης ήταν τέτοια που ξερίζωσε τον κορμό του από το υπόλοιπο σώμα, εκσφενδονίζοντάς τον στην άλλη άκρη του φουαγέ, ενώ τα περισσότερα θύματα σχημάτιζαν κύκλο γύρω του.

Οργή Βρετανών για τις διαρροές των Αμερικανών

Στο μεταξύ, θεριεύει η κόντρα ανάμεσα στις μυστικές υπηρεσίες ΗΠΑ - Βρετανίας μετά από τις νέες διαρροές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στους «Τάιμς της Ν. Υόρκης» και άλλα ΜΜΕ των ΗΠΑ, με τα οποία φαίνεται πως βρίσκονται σε συνεχή επαφή.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, εξέφρασε την έντονη αντίδρασή της για τις διαρροές φωτογραφιών στους «Τάιμς της Ν. Υόρκης» που είχαν τραβήξει Βρετανοί αστυνομικοί από πειστήρια της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μάντσεστερ, όπως υπολείμματα από το σακίδιο του αυτόχειρα βομβιστή και μία από τις βίδες που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση. Η οργή των Βρετανών αξιωματούχων για τις νέες διαρροές των Αμερικανών συναδέλφων τους ήταν τέτοια που οδήγησε χτες σε παύση της συνεργασίας βρετανικών - αμερικανικών υπηρεσιών αναφορικά με την επίθεση στο Μάντσεστερ.

Αργότερα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα στη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Ο Πρόεδρος Τραμπ διαβεβαίωσε νωρίτερα πως διέταξε άμεσα το ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης να διενεργήσει «πλήρη έρευνα» και να ξεκινήσει διώξεις σε βάρος όλων όσοι ευθύνονται για τις διαρροές. «Δεν υπάρχει άλλη σχέση που να εκτιμούμε περισσότερο από την "ειδική σχέση" μεταξύ των ΗΠΑ και της Βρετανίας», τόνισε ο Αμερικανός ηγέτης, σημειώνοντας πως «είμαστε αποφασισμένοι να ταυτοποιήσουμε αυτές τις διαρροές και να τις σταματήσουμε». Διαβεβαίωσε πως το μαχαίρι «θα μπει μέχρι το κόκαλο», δεδομένου ότι και ο ίδιος βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τις μυστικές υπηρεσίες για τις σχέσεις με τη Ρωσία, η οποία κατηγορείται για παρέμβαση στις τελευταίες προεδρικές εκλογές.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Απανωτές επαφές για να συνεχιστεί το παζάρι

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπαν Μπαρθ Αϊντε συνέχισε και χτες τις χωριστές συναντήσεις με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, με στόχο την εξεύρεση «κοινού εδάφους» για να προγραμματιστεί συνέχιση της Διάσκεψης στη Γενεύη μέσα στον Ιούνη.

Μετά τις χτεσινές συναντήσεις, ο Αϊντε δήλωσε πως (προς το παρόν) δεν υπάρχει αποτέλεσμα, αλλά «η εκ του σύνεγγυς διαδικασία συνεχίζεται». Σχολίασε ότι «τα καλά νέα» είναι πως και οι δύο ηγέτες είναι δεσμευμένοι για λύση του Κυπριακού, αλλά (ακόμα) «είναι μακριά όσον αφορά τη μεθοδολογία για μια νέα "Γενεύη"», είπε.

Ακόμα, υπογράμμισε ότι «και οι δύο ηγέτες, Αναστασιάδης και Ακιντζί, γνωρίζουν ότι τυχόν αποτυχία θα είναι δραματική για τη διαδικασία και αυτή είναι και η δική μου άποψη», ενώ μεταξύ άλλων εξήγησε ότι υπάρχει μια σοβαρή διαφωνία σχετικά με τη δημιουργία ενός «οράματος ασφάλειας», όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι και όσοι άλλοι ζουν εδώ «θα αισθάνονται ασφαλείς σήμερα, αύριο και στο μέλλον για τη ζωή τους, τις περιουσίες τους, για την ταυτότητα και την κοινότητά τους, αλλά και για το κράτος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ