Παρασκευή 26 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Επαφές Ερντογάν στο φόντο σφοδρών διεργασιών

Επισημάνσεις για τη σημασία της συνεργασίας που δεν κρύβουν όμως τις αντιθέσεις

Από τη συνάντηση των Προέδρων Γαλλίας - Τουρκίας

afp or licensors

Από τη συνάντηση των Προέδρων Γαλλίας - Τουρκίας
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Με φόντο την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων σε πολλά και κρίσιμα μέτωπα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν είχε χτες σειρά συναντήσεων στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνάντησης των αρχηγών των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ.

Καταρχήν, ο Ερντογάν είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σε μια περίοδο που μαίνονται διάφορες διαφωνίες και αναλύσεις για το αν τελικά η Τουρκία μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ, αλλά και για «εναλλακτικές» σχέσεις που ίσως θα ήταν προτιμότερες μεταξύ των δύο πλευρών. Πηγές της τουρκικής προεδρίας ανέφεραν στη «Σαμπάχ» ότι και οι δύο πλευρές επικέντρωσαν στην ανάγκη να προχωρήσει η υλοποίηση της διμερούς συμφωνίας για το Μεταναστευτικό, βασικό μοχλό προώθησης διαφόρων σχεδιασμών και της Αγκυρας και των Βρυξελλών. Ακόμα, δόθηκε έμφαση στην ανάγκη για συνεργασία, ειδικά στο «μέτωπο κατά της τρομοκρατίας», ενώ η συζήτηση ασχολήθηκε και με το Κυπριακό, για το οποίο Τουρκία και ΕΕ συμφώνησαν στη σημασία που έχει μια δίκαιη και σταθερή συμφωνία, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν έκανε λόγο για «εποικοδομητικό» κλίμα στη συνάντηση, εξηγώντας ότι τονίστηκε ειδικά η ανάγκη να συνεχιστεί η συνεργασία. Να σημειωθεί ότι μετά από τη συνάντηση των τριών ακολούθησε και χωριστή του Γιούνκερ με τον Ερντογάν.

Μεταξύ άλλων, ο Ερντογάν συνάντησε και τον νέο Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, στον οποίο μάλιστα έκρινε σκόπιμο να χαρίσει ειδική έκδοση της «Σαμπάχ» για την απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιούλη. Τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι οι δύο άνδρες συμφώνησαν να αυξηθεί ο όγκος των ετησίων εμπορικών συναλλαγών στα 20 δισ. ευρώ, αλλά και να ενισχυθεί η διμερής συνεργασία, ειδικά στον τομέα της στρατιωτικής βιομηχανίας.

Ακόμα, Μακρόν - Ερντογάν φέρεται να συμφώνησαν στην αξία βελτίωσης των διπλωματικών δεσμών Τουρκίας - ΕΕ. Μεταξύ άλλων, συζήτησαν τις εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, σε Συρία και Ιράκ ειδικότερα, υπογραμμίζοντας και τη σημασία της συντονισμένης δράσης ενάντια σε όλους τους τύπους των «τρομοκρατικών οργανώσεων».

Συνάντηση και με Μέρκελ

Ειδικό ενδιαφέρον είχε η συνάντηση του Ερντογάν με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, σε συνθήκες όξυνσης των διμερών «τριβών». Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν υπήρχαν πληροφορίες ή δηλώσεις για το περιεχόμενο της συνάντησης.

Πάντως, προσερχόμενη στη συνάντηση του ΝΑΤΟ, η Μέρκελ δήλωσε ότι από τη στιγμή που δεν επιτρέπεται στους Γερμανούς βουλευτές να επισκεφτούν τους στρατιώτες στο Ιντσιρλίκ, ο γερμανικός στρατός θα πρέπει να εγκαταλείψει τη βάση. «Θα κάνουμε πολύ ξεκάθαρο» ότι οι επισκέψεις είναι «απαραίτητες». «Διαφορετικά, πρέπει να εγκαταλείψουμε το Ιντσιρλίκ», δήλωσε κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες. Οι επισκέψεις είναι «για να το πω έτσι, συστατικό στοιχείο για να είναι ενεργός ο στρατός», είπε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλλη μια «γαργάρα» της ΕΕ για τις τουρκικές προκλήσεις (2021-10-19 00:00:00.0)
«Πλούσιο και ουσιαστικό» παζάρι με την Τουρκία (2021-06-15 00:00:00.0)
Ορθάνοιχτος ο δρόμος για «εποικοδομητικές» διευθετήσεις με σφραγίδα ΕΕ - ΝΑΤΟ (2020-09-24 00:00:00.0)
Σε πλήρη εξέλιξη το ιμπεριαλιστικό παζάρι με την Τουρκία (2020-03-18 00:00:00.0)
Επισκέψεις Στόλτενμπεργκ και Μογκερίνι (2016-09-07 00:00:00.0)
Συνεχίζεται το παζάρι και για τις εγκαταστάσεις στο Ιντσιρλίκ (2016-06-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ