Παρασκευή 26 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
«Κόλλησαν» οι διαπραγματεύσεις για κυβέρνηση

Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ολλανδία (οι εκλογές έγιναν στις 15 Μάρτη) μετά την αποχώρηση της «Πράσινης Αριστεράς» από τις συζητήσεις με το «Κόμμα του Λαού για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία» (VVD) του σημερινού πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε, τη «Χριστιανοδημοκρατική Εκκληση» (CDA) και τους «Δημοκράτες 66» (D66).

Προχτές, οι D66 αρνήθηκαν τη συμμετοχή της «Χριστιανικής Ενωσης» (CU) στις διαπραγματεύσεις, στη θέση της «Πράσινης Αριστεράς», καθώς οι αρχηγοί των δύο κομμάτων εμφανίζονται να διαφωνούν σε «ηθικά ζητήματα» (π.χ. ευθανασία) αλλά και θέματα όπως η νομιμοποίηση των λεγόμενων «μαλακών ναρκωτικών» και η πολιτική «οικογενειακού εισοδήματος».

Η συντονίστρια των διαπραγματεύσεων και πρώην υπουργός Υγείας, Εντιθ Σίπερς, δήλωσε στις αρχές της βδομάδας ότι ο συνδυασμός αυτών των τεσσάρων κομμάτων είναι η μόνη επιλογή για μια πλειοψηφική κυβέρνηση. Τόσο το σοσιαλδημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (SP) όσο και το Εργατικό Κόμμα (σ.σ. το κόμμα του Γερούν Ντάισελμπλουμ) έχουν δηλώσει ότι δεν συμμετέχουν στο σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ όλα τα κόμματα αρνούνται μια συνεργασία με το ακροδεξιό ευρωσκεπτικιστικό «Κόμμα για την Ελευθερία» (PVV) του Γκερτ Βίλντερς, που ήρθε δεύτερο στις εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ