Παρασκευή 26 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Αυξάνονται ο αυταρχισμός και η λαϊκή κινητοποίηση

Από την κινητοποίηση στις 24/5/17 έξω από το Κοινοβούλιο στην πρωτεύουσα Μπραζίλια
Από την κινητοποίηση στις 24/5/17 έξω από το Κοινοβούλιο στην πρωτεύουσα Μπραζίλια
Μεγάλες αντιδράσεις δημιουργεί σε λαϊκές οργανώσεις της Βραζιλίας η απόφαση του Προέδρου της χώρας, Μισέλ Τέμερ, να ζητήσει με διάταγμα να βγει ο στρατός στους δρόμους «για τη διατήρηση της τάξης και της ασφάλειας» έως τουλάχιστον τις 31 Μάη. Ως πρόσχημα για την ενίσχυση του αυταρχισμού παρουσιάζονται οι μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις της Τετάρτης στην πρωτεύουσα Μπραζίλια και άλλες πόλεις ενάντια στις αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις» της κυβέρνησης σε Εργασιακά και συνταξιοδοτικό που απαίτησαν την παραίτηση του Τέμερ. Στην Μπραζίλια, η αστυνομία επιτέθηκε στους διαδηλωτές με κλομπ, σφαίρες καουτσούκ και δακρυγόνα, με αποτέλεσμα 49 να τραυματιστούν.

Θυμίζουμε ότι ο Τέμερ με το νεοφιλελεύθερο κόμμα Δημοκρατικό Κίνημα Βραζιλίας (PMDB) ήταν αντιπρόεδρος της Ντίλμα Ρουσέφ του Κόμματος Εργατών, έως πέρσι το Μάη, και σταθερός σύμμαχος από το 2010 μαζί με άλλα αστικά κόμματα. Στη συνέχεια, απέσυρε την υποστήριξή του και ανέτρεψε κοινοβουλευτικά την Ρουσέφ για ζητήματα διαφθοράς. Τώρα, μετά από πρόσφατες αποκαλύψεις και ο Τέμερ ερευνάται για υπόθεση διαφθοράς. Την ίδια ώρα, οξύνεται η καπιταλιστική κρίση, η κυβέρνηση Τέμερ συνεχίζει πιο επιθετικά την αντιλαϊκή πολιτική από εκεί που την άφησε η σοσιαλδημοκρατική διαχείριση των Λούλα - Ρουσέφ και επιδεινώνεται η ζωή των λαϊκών στρωμάτων.

Την καταστολή και την παρουσία του στρατού στους δρόμους καταγγέλλει το Βραζιλιάνικο ΚΚ, που κράτησε κριτική στάση απέναντι στις σοσιαλδημοκρατικές «αριστερές» κυβερνήσεις του PT, και καλεί τον λαό να δυναμώσει την οργανωμένη παρέμβασή του με κάθε μορφή για την ανατροπή του Τέμερ. Επίσης, προειδοποιεί ότι ο λαός δεν πρέπει να επιτρέψει να περάσουν οι μηχανορραφίες άλλων αστικών δυνάμεων και του πρώην κυβερνώντος Κόμματος των Εργατών για νέο «συμβόλαιο» με το κεφάλαιο, ενώ ταυτόχρονα οι κομμουνιστές καλούν να ενισχυθεί η ενότητα των επαναστατικών δυνάμεων με επικεφαλής την εργατική τάξη για την κατάργηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης στην προοπτική του σοσιαλισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ