ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Ερμηνεύουν «πράσινο φως» από το Συμβούλιο Ασφαλείας

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-

Το Συμβούλιο Ασφαλείας έδωσε το «πράσινο φως» για την εξαπόλυση των «τηρουμένων των αναλογιών» στρατιωτικών επιδρομών της Ουάσιγκτον στο Αφγανιστάν ως αντίποινα για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη, αναφέρει χτεσινό δημοσίευμα της ημερήσιας εφημερίδας «Νάσιοναλ Ποστ», επικαλούμενο «εκ των έσω» ασφαλείς πληροφορίες που πηγάζουν από τα πέντε μόνιμα και δέκα προσωρινά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Νάσιοναλ Ποστ», μολονότι το σώμα είχε εκδώσει την επομένη των επιθέσεων απόφαση (υπ' αριθμόν 1368) όπου χαρακτηρίζονταν οι επιθέσεις στις ΗΠΑ «ενέργειες που απειλούν τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», εξελισσόταν έως προχτές μία έντονη κινητικότητα στα Ηνωμένα Εθνη σχετικά με το εάν το σώμα θα έπρεπε ή όχι να εκδώσει καινούρια απόφαση εξουσιοδότησης των στρατιωτικών επιθέσεων των ΗΠΑ έναντι του Αφγανιστάν... Στη διάρκεια κεκλεισμένων των θυρών χτεσινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας φέρεται πως αποφασίστηκε ομόφωνα ότι, με βάση και τις προσεκτικές ενέργειες των ΗΠΑ, η απόφαση 1368 είναι παράλληλα και μία εξουσιοδότηση για την εξαπόλυση των στρατιωτικών αντιποίνων των ΗΠΑ και πως δε χρειάζεται άλλη απόφαση ή άδεια του σώματος προκειμένου να δράσει η Ουάσιγκτον.

Η ίδια εφημερίδα υπενθυμίζει πως αυτό αποφασίστηκε παρά τις δημόσιες εμφανίσεις χωρών όπως η Γαλλία, η Κίνα και η Ρωσία (τρία από τα πέντε μόνιμα μέλη με δικαίωμα βέτο) που έλεγαν προς τα έξω πως ο ΟΗΕ και όχι η Ουάσιγκτον πρέπει να ηγηθεί της διεθνούς προσπάθειας έναντι της τρομοκρατίας... Η αλλαγή επήλθε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, γιατί η προσέγγιση των ΗΠΑ στα αντίποινα εμφανίζεται να είναι «προσεκτική και στο πνεύμα της απόφασης του ΟΗΕ». Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ωστόσο πως αυτή η απόφαση δεν πρέπει να ταυτίζεται σαν μία «εν λευκώ επιταγή του ΣΑ προς τις ΗΠΑ για συνεχιζόμενη, επί μακρόν, στρατιωτική δράση».

Τέλος, η επικεφαλής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας Γκρο Χάρλεμ Μπρούτλαντ κάλεσε σήμερα τις κυβερνήσεις να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο επιθέσεων με χημικά ή βιολογικά όπλα, υπογραμμίζοντας πως τυχόν βλάβες που προκαλούνται από μία ενδεχόμενη, αλλά σκόπιμη χρήση ιών όπως του άνθρακα ή της ευλογιάς, «μπορούν να προληφθούν αν υπάρξει έγκαιρη και αποτελεσματική επέμβαση των υγειονομικών υπηρεσιών».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ταλιμπάν προς Αμερικανούς πολίτες: «Σκεφθείτε»

Στρατιώτες Ταλιμπάν

Associated Press

Στρατιώτες Ταλιμπάν
ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Μήνυμα προς τον αμερικανικό λαό να «χρησιμοποιήσει τη λογική και την αντίληψή του» απηύθυνε, χτες, σύμφωνα με το Αφγανικό Ισλαμικό Πρακτορείο, των Ταλιμπάν, ο ηγέτης τους μουλάς Μοχάμεντ Ομάρ.

«Ο αμερικανός λαός θα πρέπει να γνωρίζει ότι τα θλιβερά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου είναι αποτέλεσμα της κακής πολιτικής της κυβέρνησής του», φέρεται να τόνισε ο μουλάς Ομάρ. Ο ηγέτης των Ταλιμπάν καλεί τον αμερικανικό λαό να αναλογιστεί «ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αν πληγεί στρατιωτικά το Αφγανιστάν», να αναρωτηθεί «αν πιστεύει αβασάνιστα ό,τι λέει η αμερικανική κυβέρνηση αληθές ή ψευδές και αν μπορεί να σκεφθεί μόνος του» και να εξετάσει «αν ο μπιν Λάντεν θα μπορούσε να πλήξει μόνος του τις ΗΠΑ». Το μήνυμα του μουλά Ομάρ καταλήγει με την έκκληση να «χρησιμοποιήσει ο αμερικανικός λαός τη λογική και την αντίληψή του».

Την ίδια στιγμή, Αφγανοί πρόσφυγες ανέφεραν ότι έχουν ερημώσει οι βάσεις των Αράβων μαχητών του μπιν Λάντεν, στην περιοχή Κουνάρ, στο Ανατολικό Αφγανιστάν και ότι ορισμένοι από αυτούς έχουν εισέλθει στο γειτονικό Πακιστάν από αφύλακτα σημεία των συνόρων, κυρίως άοπλοι. Παράλληλα, σφοδρότατες συγκρούσεις μαίνονταν στο Βόρειο και Δυτικό Αφγανιστάν, όπου η αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι κατέλαβε αρκετά χωριά.

Τρομακτικό το ανθρωπιστικό κόστος

Νέα έκκληση απηύθυναν η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ο ΟΗΕ, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού, προς όλες τις χώρες, και κυρίως προς τις γειτονεύουσες με το Αφγανιστάν, προειδοποιώντας ότι ένα στρατιωτικό πλήγμα «θα προκαλέσει ασύλληπτη ανθρωπιστική καταστροφή». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, αναμένεται, επιπλέον, 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες στο Πακιστάν, στο Ιράν, στο Ουζμπεκιστάν, στο Τουρκμενιστάν και στο Τατζικιστάν. Οπως έγινε γνωστό, τα Ηνωμένα Εθνη επανέλαβαν, με το ντόπιο προσωπικό και τη συνεργασία του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, τις αποστολές τροφίμων στο Βόρειο και στο Δυτικό Αφγανιστάν ενώ 30 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας από τη UNICEF για τους πρόσφυγες έφθασαν στο Μασχάντ του Βορειοανατολικού Ιράν.

«ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ»
Περικοπές πτήσεων

Σε δραστική περικοπή των δρομολογίων μέχρι και 20% στο σύνολο των πτήσεων εσωτερικού και εξωτερικού, προσανατολίζεται η διοίκηση της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ), με πρόσχημα τα γεγονότα στις ΗΠΑ.

Οι τελικές αποφάσεις, που αναμένεται να ληφθούν τις επόμενες μέρες, στην ουσία προαναγγέλλουν τη συρρίκνωση του εθνικού αερομεταφορέα, αλλά και του προσωπικού, ώστε να έρθει στα μέτρα των υποψήφιων αγοραστών.

Την ίδια ώρα οι περισσότερες ξένες αεροπορικές εταιρίες προχωρούν σε περικοπές πτήσεων και δεκάδες χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων, με ακριβώς την ίδια αιτιολογία. Μόλις χτες, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η «Αλιτάλια» αποφάσισε την απόλυση 2.500 εργαζομένων, προφασιζόμενη τις... ζημιές που θα υποστεί εξαιτίας των δυσμενών εξελίξεων στις παγκόσμιες αερομεταφορές μετά την επίθεση στις ΗΠΑ. Ηδη οι εταιρίες «British Airways», «Virgin», «Delta», «Κρόνος», προχώρησαν σε σημαντικές περικοπές των πτήσεών τους.

Οσον αφορά την ΟΑ, οι σχεδιαζόμενες περικοπές πτήσεων αφορούν κυρίως το δίκτυο εξωτερικού και δη των υπερπόντιων δρομολογίων. Συγκεκριμένα: από πέντε τη βδομάδα που ήταν πέρυσι το χειμώνα τα δρομολόγια προς ΗΠΑ σχεδιάζεται να μειωθούν σε τέσσερα. Από τέσσερα σε τρία τη βδομάδα τα δρομολόγια του Καναδά. Από τρία σε δύο τη βδομάδα τα δρομολόγια της Αυστραλίας και από δύο σε ένα τη βδομάδα τα δρομολόγια προς Αφρική.

Οι περικοπές των δρομολογίων ήταν και το αντικείμενο χτεσινής σύσκεψης της ηγεσίας του υπουργείου Μεταφορών με τη διοίκηση της ΟΑ.

Μαύρο σκοτάδι

«

Ερεβος» Το βαθύ σκοτάδι. Είναι η πιο κατάλληλη λέξη για να περιγράψουμε την κατάσταση μέσα στην οποία κινείται η διεθνής καπιταλιστική οικονομία, μετά τις 11 Σεπτέμβρη.

Πριν την ημερομηνία αυτή, η διεθνής καπιταλιστική οικονομία και ειδικά τα τρία ιμπεριαλιστικά κέντρα της, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Ιαπωνία, όλο το 2001, βρίσκονταν λίγα βήματα πριν την οικονομική ύφεση. Μια σειρά στοιχεία συνηγορούν σε αυτή την άποψη. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες και οι χρηματιστηριακές αξίες, είχαν καθοδική πορεία, ο τομέας της λεγόμενης νέας οικονομίας επλήγη ιδιαίτερα από τα κακά οικονομικά αποτελέσματα των εταιριών πληροφορικής, μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες, μαζί με τη σημαντικά μειωμένη κερδοφορία τους, ανακοίνωναν και δεκάδες χιλιάδες απολύσεις προσωπικού. Κάποιος παρατηρητής θα μπορούσε να επισημάνει ότι και άλλες φορές στο παρελθόν ο καπιταλισμός βρέθηκε σε παρόμοια, σύμφυτη με το σύστημα, οικονομική κρίση, αλλά βρίσκει τρόπους να την ξεπερνά. Μια τέτοια άποψη, στα πλαίσια του κρατικομονοπωλιακού καπιταλισμού, είναι φανερό ότι στηρίζεται στις ποικίλες ρυθμιστικές παρεμβάσεις κρατικομονοπωλιακού χαρακτήρα, μόνο που οι περισσότεροι εδώ και λίγους μήνες αναγνωρίζουν πλέον ότι γι' αυτή τη φάση εξέλιξης του οικονομικού κύκλου, τέτοιες ρυθμίσεις είναι πλέον αναποτελεσματικές.

Ωσπου ήρθε η 11η Σεπτέμβρη και το τρομοκρατικό χτύπημα στους δίδυμους πύργους. Σήμερα κάθε σοβαρός αναλυτής αρνείται να απαντήσει στο ερώτημα πού βαδίζει η διεθνής καπιταλιστική οικονομία. Απευθυνθήκαμε στο Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, σε οικονομολόγους της Τράπεζας της Ελλάδας και του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και από παντού πήραμε την ίδια απάντηση: «Η δυνατότητα πρόβλεψης σήμερα αγγίζει το αδύνατο». Σίγουρα είναι μια κατάσταση που εμπεριέχει κινδύνους. Η επαγρύπνηση των λαών είναι αναγκαία και επιβεβλημένη από τη ρευστή εξέλιξη των πραγμάτων...


Θ.Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ