ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΡΑΚ - ΟΗΕ
Ιμπεριαλιστικά παζάρια και νέες επιθέσεις...

Το ενδεχόμενο κλήτευσης επιπρόσθετων χιλιάδων εθνοφρουρών και εφέδρων ανακοίνωσε χτες Αμερικανός στρατηγός μετά την καταγεγραμμένη απροθυμία χωρών να συνδράμουν τις κατοχικές δυνάμεις στο Ιράκ...

Μετά από επίθεση της ιρακινής αντίστασης

Associated Press

Μετά από επίθεση της ιρακινής αντίστασης
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Δυσκολίες και «έλλειψη ενθουσιασμού» εξακολουθεί να συναντά η κυβέρνηση Τζ. Ου. Μπους στην αρένα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ όσον αφορά στα σχέδιά της για στρατιωτική ενίσχυση των κατοχικών δυνάμεων στο Ιράκ. Αρκετές χώρες (ανάμεσά τους Γαλλία, Ινδία, Ν. Κορέα, Γερμανία όπως έγραφε χτες το «Ασοσιέιτεντ Πρες») δηλώνουν απρόθυμες και επιφυλακτικές, προσδοκώντας ίσως με τις πιέσεις τους περισσότερα οφέλη και μεγαλύτερα κομμάτια απ' την πίτα του Ιράκ. Ομως, οι δυσκολίες που συναντά ο Λευκός Οίκος προκειμένου να στηρίξει την «αιμοβόρα» κατοχική δύναμη στο Ιράκ με επιπρόσθετους στρατιώτες δεν καταγράφεται (επιφανειακά τουλάχιστον) μόνο στους «διαξιφισμούς» (π.χ. Σιράκ) ένθεν κακείθεν της συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, στρατηγός Πίτερ Πέιτ, δήλωσε χτες ανοιχτά πως μελετάται σοβαρά το ενδεχόμενο κλήτευσης και άλλων Αμερικανών εφέδρων και μελών της Εθνοφρουράς στο Ιράκ. Η τελική απόφαση, είπε ο στρατηγός, θα ληφθεί εντός τεσσάρων έως έξι βδομάδων, «εάν μέχρι τότε δεν υπάρξει προσφορά για αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων από τρίτες χώρες» (Επιθυμία της Ουάσιγκτον είναι η συγκέντρωση τουλάχιστον 10.000 με 15.000 στρατιωτών από τρίτες χώρες).

Είναι πάντως κάτι παραπάνω από βέβαιο πως το ζήτημα ενίσχυσης των κατοχικών δυνάμεων στο Ιράκ θα θίξει ο Πρόεδρος Μπους στο Ρώσο ομόλογό του Βλ. Πούτιν αύριο (Σάββατο) στο Καμπ Ντέιβιντ... Πάντως, ο Πούτιν, μιλώντας χτες βράδυ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, συνέχισε την άσκηση διαπραγματευτικών πιέσεων. «Η θέση της Ρωσίας είναι ξεκάθαρη και σταθερή: μόνο μια άμεση συμμετοχή του ΟΗΕ στην ανοικοδόμηση του Ιράκ θα δώσει στο λαό του την ευκαιρία να προσδιορίσει ανεξάρτητα το μέλλον του» είπε...

Από τις ελάχιστες ελπίδες της Ουάσιγκτον προβάλλουν, ως εκ τούτου, οι ενδεχόμενες περιπτώσεις προσφοράς δύναμης από την Τουρκία (γι' αυτό συναντήθηκε αργά προχτές βράδυ ο Κόλιν Πάουελ με τον Τούρκο ομόλογό του) και από το Πακιστάν, το οποίο προσπαθεί να πείσει (σύμφωνα με χτεσινή δήλωση του Πακιστανού στρατηγού Π. Μουσάραφ στο «Ασοσιέιτεντ Πρες») για την ανάγκη αποστολής στο Ιράκ μίας «μουσουλμανικής δύναμης έως 15.000 ανδρών»...

«Η διεθνής ασφάλεια χρειάζεται επενδύσεις»!

Οι εντεινόμενες δυσκολίες της κυβέρνησης του Τζ. Ου. Μπους να διεκπεραιώσει μέχρι κεραίας τα κατοχικά σχέδιά της για το Ιράκ, δεν αντανακλώνται μόνον στο διεθνές προσκήνιο, αλλά και στο Κογκρέσο, που φαίνεται σιγά σιγά να βγαίνει (ένεκα επικείμενων εκλογών...) από το λήθαργο. Ετσι, η χτεσινή απόπειρα του υπουργού Αμυνας Ντόναλντ Ράσφελντ στο Κογκρέσο να πείσει για το «απαραίτητον» έγκρισης επιπρόσθετων 87 δισ. δολαρίων για «επενδύσεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν» προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

«Με ρωτάτε εάν η Αμερική μπορεί να δώσει αυτά τα 87 δισ. δολάρια. Ε, λοιπόν, ναι μπορεί να τα δώσει... Γιατί είναι απαραίτητα για την ασφάλεια του έθνους μας και για τη σταθερότητα της υφηλίου... Η διεθνής ασφάλεια... χρειάζεται επενδύσεις» είπε μάλλον κυνικά ο Ράσφελντ. Τέτοιου περιεχομένου «επιχειρήματα» όχι μόνο δεν έπεισαν αλλά προκάλεσαν τις αντιδράσεις γερουσιαστών, όπως του Ρόμπερτ Μπερντ («Δημοκρατικός»), που άδραξε την ευκαιρία για να θέσει το γενικότερο ζήτημα εάν και πότε η κυβέρνηση Τζ. Ου. Μπους έλαβε τη λαϊκή εντολή για τη «ριζική ανοικοδόμηση» κάθε τομέα ζωής σε Ιράκ και Αφγανιστάν... Οι Ρεπουμπλικάνοι «αντιρρησίες» προτίμησαν να διατυπώσουν τις επιφυλάξεις τους και τις διαφωνίες τους, αργότερα, σε δείπνο με τον αντιπρόεδρο Ντικ Τσένεϊ...

Πένθος και νέες εκρήξεις στη Βαγδάτη

Ο θάνατος της Ιρακινής Ακίλα αλ Χασίμι, μέλος του κατοχικού κυβερνητικού συμβουλίου στη Βαγδάτη επήλθε χτες μάλλον μοιραία, μετά το σοβαρό τραυματισμό της σε βομβιστική επίθεση του περασμένου Σαββάτου. Προκάλεσε τη θλίψη του Αμερικανού κατοχικού διοικητή Πολ Μπρέμερ, που κήρυξε το Ιράκ (από σήμερα) σε κατάσταση τριήμερου πένθους και του Βρετανού πρωθυπουργού Τ. Μπλερ. Αποτέλεσε δε, και αφορμή για δεικτικές παρατηρήσεις από σχετικές συλλυπητήριες ανακοινώσεις αξιωματούχων χωρών μελών της ΕΕ...

Νωρίτερα, η κεντρική Βαγδάτη είχε μετατραπεί - πρωί και απόγευμα... - σε πεδίο εκρήξεων. Το πρωί, έκρηξη βόμβας έξω από τα γραφεία του τηλεοπτικού δικτύου NBC προκάλεσε το θάνατο ενός Σομαλού φρουρού ασφαλείας και τον ελαφρύ τραυματισμό μέλους συνεργείου του «Ρόιτερς». Αργότερα, χτες το απόγευμα, μεταδόθηκε η είδηση μίας ακόμη «ισχυρής έκρηξης» χωρίς άλλες λεπτομέρειες...

Επιπλέον, στη Μουσούλη, επιθέσεις με βόμβες κατά κομβόι του αμερικανικού στρατού επέφερε τον τραυματισμό οκτώ Αμερικανών στρατιωτών εκ των οποίων οι τρεις νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

ΡΩΣΙΑ
ΚΚΡΟ: Απόφαση του ΟΗΕ δε νομιμοποιεί συμμετοχή στην κατοχή

Ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) και της Λαϊκόπατριωτικής Ενωσης Ρωσίας (ΛΠΕΡ), με ανακοίνωσή του τάσσεται ενάντια στην εμπλοκή της Ρωσίας στην κατοχή του Ιράκ. Στην ανακοίνωση σημειώνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η Αμερική προσπαθώντας να μειώσει το πολιτικό κόστος και τις συνεχώς αυξανόμενες απώλειες σε έμψυχο υλικό και σε οικονομικούς πόρους, επιδιώκει μέσω εντολής του ΟΗΕ να μεταφέρει τα έξοδα στους Ευρωπαίους συμμάχους και να πάρει "κρέας για τα κανόνια" από τους νέους σατράπηδες της Ανατολικής Ευρώπης. Σ' αυτό το βρώμικο σχέδιο προσπαθούν να εμπλέξουν και τη Ρωσία». Παρακάτω τονίζεται: «Πρόσφατα ο Πούτιν δήλωσε ότι οι στρατιώτες μας δε θα σταλούν στο Ιράκ. Ομως δεν μπορούμε με μεγάλη εμπιστοσύνη να αντιμετωπίσουμε αυτά τα λόγια. Το καλοκαίρι του 2001, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στην Κούβα, ο Πούτιν είχε δηλώσει την αναγκαιότητα της ενίσχυσης του ρωσικού κέντρου ηλεκτρονικής κατασκοπίας και μετά από δύο μήνες πήρε απόφαση για το κλείσιμό του.

Το ΚΚΡΟ και η ΛΠΕΡ αποφασιστικά καταδικάζουν τα σχέδια σπρωξίματος της Ρωσίας στον κατακτητικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή υπέρ των πετρελαϊκών μονοπωλίων των ΗΠΑ και των ντόπιων ολιγαρχών και δηλώνουν ότι καμία απόφαση του ΟΗΕ δε νομιμοποιεί τη συμμετοχή της Ρωσίας στην κατάπνιξη του ιρακινού λαού και στην καταλήστευση των φυσικών του πόρων».

Ο Γκ. Ζιουγκάνοφ εκφράζει επίσης την άποψη πως η Ρωσία θα πρέπει να συνεργαστεί με εκείνα τα κράτη που αντιστέκονται στις αμερικανικές ντιρεκτίβες κι εκφράζει τη βαθιά ανησυχία ΚΚΡΟ και ΛΠΕΡ για «πιθανές παρασκηνιακές συμφωνίες ενάντια στην Κούβα, στη ΛΔ της Κορέας, στο Ιράν, καθώς επίσης κι ενάντια στη Λευκορωσία και του αναγνωρισμένου ηγέτη της Α. Λουκασένκο. Εκφράζουμε επίσης την ανησυχία μας για το ότι κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης (Μπους - Πούτιν) μπορούν να εξεταστούν ζητήματα όπως η παραπέρα διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την ένταξη σ' αυτό τον επιθετικό για τη Ρωσία μπλοκ, της Ουκρανίας, Μολδαβίας, Γεωργίας, Αζερμπαϊτζάν και των κρατών της Κεντρικής Ασίας».

ΙΑΕΑ - ΙΡΑΝ
Πληροφορίες για «νέα ίχνη»...

ΒΙΕΝΝΗ.- Νέα «ίχνη» εμπλουτισμένου ουρανίου εντόπισαν χτες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην έδρα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στη Βιέννη, επιθεωρητές του οργανισμού. Τα ίχνη εντοπίστηκαν στις εγκαταστάσεις του σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας Καλέγε. Προ μηνών, ανάλογη πληροφορία είχε δοθεί από επιθεωρητές της ΙΑΕΑ για σταθμό εμπλουτισμού ουρανίου στο Νατάνζ, όπου η τότε εξήγηση της ιρανικής κυβέρνησης ήταν πως τα ίχνη οφείλονταν σε ρύπανση που προερχόταν από ξένο εξοπλισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ