ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Ισχυρός σεισμός με νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες

Μέχρι χτες είχαν διασωθεί 42 άνθρωποι και συνεχίζονταν οι έρευνες απεγκλωβισμού

Αναζητώντας επιζώντες στα συντρίμμια

Copyright 2019 The Associated

Αναζητώντας επιζώντες στα συντρίμμια
ΤΙΡΑΝΑ.--

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 600 τραυματίστηκαν από το σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε χτες λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα στην Αλβανία, έναν από τους μεγαλύτερους σεισμούς που έχει γνωρίσει ποτέ η χώρα, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές και παγιδεύοντας ανθρώπους κάτω από τα ερείπια κτιρίων. Ο σεισμός είχε μικρό εστιακό βάθος και επίκεντρο περιοχή περίπου 10 χλμ. βορειοδυτικά της πόλης Σιγιάκ, ενώ ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί, οι ισχυρότεροι 5,4 και 5 Ρίχτερ. Το ισχυρό φυσικό φαινόμενο έφερε στην επιφάνεια την παντελή έλλειψη αντισεισμικής προστασίας, απόρροια της καπιταλιστικής ανάπτυξης, στο πλαίσιο της οποίας στο κυνήγι του κέρδους αγνοούνται οι λαϊκές ανάγκες - όπως άλλωστε βλέπουμε επανειλημμένα και στην Ελλάδα.

Αν και μέχρι χτες δεν υπήρχαν συγκεκριμένα στοιχεία, οι υλικές ζημιές ήταν εκτεταμένες σε μια ακτίνα που καλύπτει όλη τη μέση Αλβανία, με επίκεντρο το Δυρράχιο και τα Τίρανα και μέχρι τη Σκόδρα στο Βορρά και το Φίερι στο Νότο, με κτίρια να έχουν καταρρεύσει και τα σωστικά συνεργεία να σπεύδουν να απεγκλωβίσουν ανθρώπους. Μέχρι χτες είχαν απεγκλωβιστεί με επιτυχία 42 άτομα και νοσηλεύονταν περίπου 150, ενώ οι πληροφορίες ανέφεραν δεκάδες εγκλωβισμένους μέχρι χτες το απόγευμα.

Την ίδια στιγμή, ο στρατός κατασκεύαζε με σκηνές πρόχειρα καταλύματα για να φιλοξενηθούν οι πολλοί άστεγοι και άλλοι άνθρωποι, καθώς παρέμενε ο κίνδυνος λόγω της μετασεισμικής ακολουθίας.

Σε ένα σύντομο διάγγελμα, ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα δεσμεύτηκε ότι τα σωστικά συνεργεία θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να σώσουν τις ανθρώπινες ζωές από τα ερείπια, εκφράζοντας τις ευχαριστίες τους προς τα σωστικά συνεργεία από Κόσοβο, Ιταλία, Ελλάδα, Τουρκία, Κροατία, Σερβία, Μαυροβούνιο κ.λπ., που ανακοίνωσαν ότι θα συνδράμουν στις έρευνες και τον απεγκλωβισμό ανθρώπων.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο πριν αναχωρήσει για την Ιταλία από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, επισκέφθηκε το χώρο όπου βρισκόταν το αεροσκάφος «C-130», που θα μετέφερε στην Αλβανία το κλιμάκιο της ΕΜΑΚ.

Αμέσως μετά το πέρας της επίσκεψής του στα Σκόπια, χτες το βράδυ, ο Ελληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας μετέβη στα Τίρανα για να εκφράσει, όπως είπε, τα συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, καθώς και να μεταφέρει τη δέσμευση της Ελλάδας για αποστολή βοήθειας στην πληγείσα Αλβανία, το συντομότερο δυνατόν.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ψάχνουν έδαφος για πιο «επικεντρωμένες» συνομιλίες

Δηλώσεις μετά από την προχτεσινοβραδινή άτυπη συνάντηση των Αναστασιάδη και Ακιντζί με τον γγ του ΟΗΕ

Τα περιθώρια έντασης του παζαριού για το Κυπριακό αναζητούν οι δύο πλευρές στο νησί και φυσικά οι «εγγυήτριες δυνάμεις», όπως και πολλοί ακόμα «διεθνείς παίκτες» που εκφράζουν ετοιμότητα «συμβολής» στην επανένωση του νησιού, του οποίου η τύχη διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο σε πολλούς γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, λόγω της γεωγραφικής του θέσης. Αυτό επιβεβαιώθηκε και στο δείπνο που παρέθεσε ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον ηγέτη του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί, προχτές το βράδυ, στο Βερολίνο, μετά το οποίο ο Γκουτέρες περιέγραψε τις συζητήσεις «επικεντρωμένες και ειλικρινείς».

Στη δήλωση Γκουτέρες για την «άτυπη συνάντηση» σημειώθηκε «η αίσθηση του κατεπείγοντος», που αποτελεί κίνητρο με το οποίο οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν ότι η επίτευξη μιας συνολικής και διαρκούς λύσης του κυπριακού προβλήματος εντός του προβλεπτού ορίζοντα είναι ύψιστης σημασίας για τη μελλοντική ευημερία των δύο κοινοτήτων», αλλά και ότι «το (σημερινό) στάτους κβο είναι μη βιώσιμο». Επιβεβαιώθηκε ακόμα μια φορά ότι το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα προετοιμαστεί νέα απόπειρα συνομιλιών είναι κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες ευρύτερων γεωπολιτικών σχεδιασμών, γι' αυτό και εκφράζεται «προσήλωση» στην «Κοινή Διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου του 2014», στις «προηγούμενες συγκλίσεις» αλλά και στο «πλαίσιο των έξι σημείων» που παρουσίασε ο Γκουτέρες τον Ιούνη του 2017, άξονες όλοι που δρομολογούν τη διχοτόμηση της Κύπρου αλλά και την περαιτέρω εμπλοκή της στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, με απευθείας ανάθεση ρόλου για την ασφάλειά της σε οργανισμούς όπως ο ΟΑΣΕ, ακόμα και το ΝΑΤΟ.

Μεταξύ άλλων, ο Γκουτέρες δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες «για να επιτύχουμε όρους αναφοράς που θα λειτουργήσουν ως ένα εναρκτήριο σημείο συναίνεσης για διαπραγματεύσεις σταδιακές, ουσιαστικές και στοχοπροσηλωμένες σε αποτέλεσμα, με τη συντομότερη δυνατή ευκαιρία», αλλά και για να διερευνηθεί η δυνατότητα σύγκλησης άτυπης πενταμερούς συνάντησης με Τουρκία, Ελλάδα, Βρετανία, για την οποία «γίνεται αντιληπτό ότι αυτήν τη φορά πρέπει να είναι διαφορετική», όπως αναφέρει η δήλωση.

Ο Κύπριος Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης έκανε λόγο για «μια δημιουργική προσπάθεια» και ισχυρίστηκε ότι παρά τις δυσκολίες η συνάντηση οδήγησε σε «ένα πρώτο θετικό βήμα στην προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου», ξεχωρίζοντας τη σημασία που έχει η αποφασιστικότητα του γγ να επιμείνει στην προσπάθεια σύγκλησης άτυπης πενταμερούς συνάντησης, με απώτερο στόχο έναν «στοχευμένο» και «δημιουργικό» διάλογο, που «θα οδηγήσει σε βιώσιμη και λειτουργική λύση».

Από τη δική του μεριά, ο ηγέτης του ψευδοκράτους Μ. Ακιντζί δήλωσε ότι οι δύο πλευρές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν αναλυτικά τις διάφορες πτυχές του Κυπριακού και μίλησε για «ένα θετικό αποτέλεσμα», προσθέτοντας - σύμφωνα με την «Καθημερινή» της Κύπρου - ότι «το τρένο που εκτροχιάστηκε» μπήκε και πάλι στην πορεία του. Ο ίδιος ξεχώρισε τη σημασία που έχει και η εμπλοκή του ίδιου του γγ του ΟΗΕ, εξέλιξη που συνέδεσε με την ένταση που έχει δημιουργηθεί γύρω από το θέμα του φυσικού αερίου, όπως είπε. Κατέληξε δε ότι η δήλωση Γκουτέρες επιβεβαιώνει ότι πλέον τελείωσαν οι διαπραγματεύσεις «ανοιχτού τέλους», ενώ συμπλήρωσε ότι στη νέα περίοδο των συνομιλιών πρέπει να εμπλακεί και η λεγόμενη «κοινωνία των πολιτών». Για την πενταμερή, είπε ότι «θα γίνουν κάποιες προετοιμασίες (ΟΗΕ), αλλά δεν θα βιαστούμε» και ότι αυτή θα γίνει σίγουρα εντός του 2020.

Αντιδράσεις

Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, Α. Γεννηματάς, χαρακτήρισε τη συνάντηση στο Βερολίνο «ένα θετικό βήμα στην προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού ζητήματος, που παραμένει κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής». Υποστήριξε ακόμα ότι «η συνάντηση επιβεβαίωσε την προσήλωση στην ανάγκη επίλυσης στη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Κατέγραψε την ανάγκη ταχείας επίλυσης του ζητήματος και την πρόθεση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ να συνεχίσει στην κατεύθυνση αυτή». Κατέληξε δε ότι «η Ελλάδα, όπως πάντα, θα είναι αδιαλείπτως έτοιμη και διαθέσιμη να συνδράμει τον γγ των Ηνωμένων Εθνών κ. Γκουτέρες στις προσπάθειές του».

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαρακτήρισε τη συνάντηση «σημαντική εξέλιξη προς την επίτευξη συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού» και τόνισε ότι «η ΕΕ συνοδεύει συνεχώς τις συνομιλίες... για μια δίκαιη, ολοκληρωμένη και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού», επαναλαμβάνοντας ότι «μια συνολική διευθέτηση θα ήταν επωφελής για την Κύπρο, την ΕΕ και για ευρύτερη ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή».

Τη συνάντηση χαιρέτισε και η Βρετανία εκ μέρους της Υπατης Αρμοστείας της στην Κύπρο.

Η πρεσβεία της Ρωσίας στη Λευκωσία εξέφρασε ικανοποίηση για την «καταρχήν σύμπτωση της θέσης των πλευρών επί των βασικών παραμέτρων της μελλοντικής διευθέτησης του Κυπριακού» και «υποστήριξη στη δέσμευση του γγ του ΟΗΕ για συνέχιση των προσπαθειών του προς αυτή την κατεύθυνση». Εκτίμησε δε ότι «η συνάντηση στο Βερολίνο ανοίγει τον δρόμο για την εξεύρεση ενός αμοιβαία αποδεκτού συμβιβασμού που θα δημιουργήσει τις συνθήκες για την επανένωση του νησιού» και εξέφρασε ετοιμότητα «να συνεχίσει την ενεργό της βοήθεια στις διεθνείς προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού».

ΔΑΝΙΑ
Διεκδικεί τα ηνία της ΝΑΤΟικής αποστολής στο Ιράκ

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Μεγαλύτερη «συμβολή» στη ΝΑΤΟική αποστολή στο Ιράκ προσφέρει η Δανία, της οποίας το ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι η χώρα είναι έτοιμη να στείλει 213 στρατιωτικούς στο Ιράκ, για να ηγηθεί από τα τέλη του 2020 της «εκπαιδευτικής αποστολής» του ΝΑΤΟ στην αιματοκυλισμένη από τους ιμπεριαλιστές χώρα της Μέσης Ανατολής.

Η Κοπεγχάγη θα παρουσιάσει αναλυτικά την πρότασή της στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, την επόμενη βδομάδα. «Το κάνουμε αυτό γιατί είναι ένα σημαντικό καθήκον που πρέπει να επιτελεσθεί στο Ιράκ. Εχουμε παρουσία εκεί και θέλουμε να συνεχίσουμε να την έχουμε (και) στο μέλλον», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράκ συνεχίζονται, όπως και η καταστολή τους από τις αστυνομικές δυνάμεις. Χτες, ένας ακόμα διαδηλωτής σκοτώθηκε στη Βαγδάτη από σφαίρες καουτσούκ, ενώ περίπου 20 ακόμα διαδηλωτές τραυματίστηκαν. Μεγάλη ένταση υπήρξε χτες και στην περιοχή Αλ Χίλα, νότια της Βαγδάτης αλλά και τη Ντιουανίγια.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στο επίκεντρο πρέπει να μπουν οι λαϊκές ανάγκες

Ανακοίνωση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της Αλβανίας

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, με ανακοίνωσή της, «εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων από τον καταστροφικό σεισμό που χτύπησε την Αλβανία.

Ταυτόχρονα, εκφράζει την αλληλεγγύη της στους εργαζόμενους και συνολικά στο λαό της Αλβανίας, που αντιμετωπίζει τις συνέπειες του Εγκέλαδου με καταστροφές στα σπίτια και τις περιουσίες του».

Και προσθέτει: «Ιδιαίτερα, θέλουμε να εκφράσουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους συναδέλφους μας οικοδόμους Αλβανούς, που δουλεύουν στη χώρα μας και έχουν υποστεί ζημιές στις περιουσίες τους τόσο οι ίδιοι όσο και συγγενικά τους πρόσωπα.

Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα έχουν βιώσει παρόμοιες καταστάσεις και γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι κυβερνήσεις ασχολούνται μόνο στα λόγια με το ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης όπως και με τα άλλα λαϊκά προβλήματα.

Είναι επιβεβλημένο, άμεσα, τόσο στη χώρα μας, όσο και σε άλλες χώρες, που οι λαοί έρχονται αντιμέτωποι με φυσικές καταστροφές, να δυναμώσει ο αγώνας, ώστε στο επίκεντρο να μπουν οι λαϊκές ανάγκες και η προστασία της ζωής των εργαζομένων.

Να δυναμώσει ο αγώνας και να απαιτηθούν μέτρα, έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος για τις εργατικές, λαϊκές οικογένειες από τις συνέπειες τέτοιων καταστροφών και να διασφαλιστεί η άμεση έμπρακτη στήριξη των πληγέντων με την ευθύνη του κράτους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ