Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Ισχυρός σεισμός με νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες

Μέχρι χτες είχαν διασωθεί 42 άνθρωποι και συνεχίζονταν οι έρευνες απεγκλωβισμού

Αναζητώντας επιζώντες στα συντρίμμια

Copyright 2019 The Associated

Αναζητώντας επιζώντες στα συντρίμμια
ΤΙΡΑΝΑ.--

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 600 τραυματίστηκαν από το σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε χτες λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα στην Αλβανία, έναν από τους μεγαλύτερους σεισμούς που έχει γνωρίσει ποτέ η χώρα, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές και παγιδεύοντας ανθρώπους κάτω από τα ερείπια κτιρίων. Ο σεισμός είχε μικρό εστιακό βάθος και επίκεντρο περιοχή περίπου 10 χλμ. βορειοδυτικά της πόλης Σιγιάκ, ενώ ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί, οι ισχυρότεροι 5,4 και 5 Ρίχτερ. Το ισχυρό φυσικό φαινόμενο έφερε στην επιφάνεια την παντελή έλλειψη αντισεισμικής προστασίας, απόρροια της καπιταλιστικής ανάπτυξης, στο πλαίσιο της οποίας στο κυνήγι του κέρδους αγνοούνται οι λαϊκές ανάγκες - όπως άλλωστε βλέπουμε επανειλημμένα και στην Ελλάδα.

Αν και μέχρι χτες δεν υπήρχαν συγκεκριμένα στοιχεία, οι υλικές ζημιές ήταν εκτεταμένες σε μια ακτίνα που καλύπτει όλη τη μέση Αλβανία, με επίκεντρο το Δυρράχιο και τα Τίρανα και μέχρι τη Σκόδρα στο Βορρά και το Φίερι στο Νότο, με κτίρια να έχουν καταρρεύσει και τα σωστικά συνεργεία να σπεύδουν να απεγκλωβίσουν ανθρώπους. Μέχρι χτες είχαν απεγκλωβιστεί με επιτυχία 42 άτομα και νοσηλεύονταν περίπου 150, ενώ οι πληροφορίες ανέφεραν δεκάδες εγκλωβισμένους μέχρι χτες το απόγευμα.

Την ίδια στιγμή, ο στρατός κατασκεύαζε με σκηνές πρόχειρα καταλύματα για να φιλοξενηθούν οι πολλοί άστεγοι και άλλοι άνθρωποι, καθώς παρέμενε ο κίνδυνος λόγω της μετασεισμικής ακολουθίας.

Σε ένα σύντομο διάγγελμα, ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα δεσμεύτηκε ότι τα σωστικά συνεργεία θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να σώσουν τις ανθρώπινες ζωές από τα ερείπια, εκφράζοντας τις ευχαριστίες τους προς τα σωστικά συνεργεία από Κόσοβο, Ιταλία, Ελλάδα, Τουρκία, Κροατία, Σερβία, Μαυροβούνιο κ.λπ., που ανακοίνωσαν ότι θα συνδράμουν στις έρευνες και τον απεγκλωβισμό ανθρώπων.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο πριν αναχωρήσει για την Ιταλία από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, επισκέφθηκε το χώρο όπου βρισκόταν το αεροσκάφος «C-130», που θα μετέφερε στην Αλβανία το κλιμάκιο της ΕΜΑΚ.

Αμέσως μετά το πέρας της επίσκεψής του στα Σκόπια, χτες το βράδυ, ο Ελληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας μετέβη στα Τίρανα για να εκφράσει, όπως είπε, τα συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, καθώς και να μεταφέρει τη δέσμευση της Ελλάδας για αποστολή βοήθειας στην πληγείσα Αλβανία, το συντομότερο δυνατόν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ