Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Μαζική συμμετοχή στη νέα γενική απεργία

ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ.--

Με μπλόκα και συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα πραγματοποιήθηκε χτες στη Χιλή η γενική απεργία (στο πλαίσιο διήμερων κινητοποίησης και στην έκτη βδομάδα διαδηλώσεων) που είχε προκηρύξει η Κοινωνική Ενότητα (συσπείρωση 115 συνδικαλιστικών, λαϊκών, φοιτητικών και ιθαγένικων οργανώσεων) ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική του Προέδρου Σεμπάστιαν Πινιέρα. Ταυτόχρονα, στο στόχαστρο είναι και η βάρβαρη καταστολή, που έως τώρα έχει στοιχίσει τη ζωή σε 28 διαδηλωτές, ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματισμένοι, οι βασανισμένοι και οι συλληφθέντες. Την απεργία ξεκίνησαν τη Δευτέρα τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών, νοσοκομειακών γιατρών και εργαζομένων στα λιμάνια (λιμενεργάτες και μεταφορείς) και χτες πήρε γενικευμένο χαρακτήρα.

Η στρατιωτικοποιημένη αστυνομία (καραμπινιέροι) έκανε χρήση νερού και σπρέι πιπεριού, όχι όμως σφαιρών καουτσούκ και δακρυγόνων. Αυτές τις μέρες έρχονται στο φως στοιχεία για την προηγούμενη βάρβαρη καταστολή, καθώς τα περισσότερα θύματα των διαδηλώσεων έχουν χτυπηθεί από πραγματικά πυρά ή σφαίρες καουτσούκ.

Η κυβέρνηση Πινιέρα από μετρήσεις της κοινής γνώμης αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα ποσοστά απόρριψής της, ενώ ανεβαίνει και η διάθεση των λαϊκών δυνάμεων συμμετοχής σε κινητοποιήσεις για να εισακουστούν τα πραγματικά τους αιτήματα. Αιτήματα που αφορούν στις συνθήκες διαβίωσης, δουλειάς, αμοιβών, στην ανάγκη για υποδομές, για δωρεάν Υγεία, Παιδεία και αλλαγή του Συντάγματος, που κρατάει από την περίοδο της δικτατορίας του Πινοσέτ, με Συντακτική Συνέλευση εκλεγμένη από το λαό, απορρίπτοντας τους ελιγμούς της κυβέρνησης για αναθεώρηση του Συντάγματος που συμφώνησε με κάποια κόμματα (εκτός του ΚΚ Χιλής).

Το ΚΚ Χιλής, το Ανθρωπιστικό Κόμμα και κάποια άλλα κατέληξαν σε ένα πλαίσιο αιτημάτων, που περιλαμβάνει τα αιτήματα της Κοινωνικής Ενότητας και, ταυτόχρονα, σε σχέση με τη Συντακτική Συνέλευση, ζητάνε να γίνουν αλλαγές που να επιτρέψουν ψήφο στα δημοψηφίσματα από τα 16 χρόνια, η διαδικασία αναθεωρητέων άρθρων να γίνεται με πλειοψηφία 3/5 (και όχι 2/3 που προβλέπει η συμφωνία της κυβέρνησης) και για όσα άρθρα δεν επιτευχθεί να προβλέπεται ότι θα τεθούν στο τελικό δημοψήφισμα. Επίσης, οι υποψήφιοι για τη Συντακτική Συνέλευση να μην μπορούν να εκλεγούν σε δημόσια αξιώματα για 3 χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ