Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Οργή για τη δολοφονία του 18χρονου Ντύλαν

Νέα απεργία σήμερα

Από χτεσινή κινητοποίηση καταγγελίας της δολοφονίας του φοιτητή
Από χτεσινή κινητοποίηση καταγγελίας της δολοφονίας του φοιτητή
ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Για έκτη μέρα συνεχίστηκαν χτες στην Κολομβία οι λαϊκές και νεολαιίστικες διαμαρτυρίες ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της αντιδραστικής κυβέρνησης του Ιβάν Ντούκε και τη βάρβαρη καταστολή που έχει εξαπολύσει. Ο θάνατος του 18χρονου φοιτητή Ντύλαν Κρους, το βράδυ της Δευτέρας στην εντατική νοσοκομείου της Μπογκοτά, όπου νοσηλευόταν από τις 23 Νοέμβρη χτυπημένος στο κεφάλι από δακρυγόνο της αστυνομίας, έχει φουντώσει την οργή και πέρα από την αντίθεση στις προωθούμενες αντεργατικές, αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης το ζήτημα της αστυνομικής βίας είναι στην πρώτη γραμμή. Οι διαδηλωτές, φοιτητές και εργαζόμενοι, από την ώρα που ανακοινώθηκε η δολοφονία του Ντύλαν και από νωρίς χτες το πρωί ξεκίνησαν διαμαρτυρίες και με το χαρακτηριστικό χτύπημα της κατσαρόλας σε όλη τη χώρα, απαιτώντας να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι της δολοφονίας του Ντύλαν και οι εντολείς τους και άμεσα να προχωρήσει η κατάργηση της δολοφονικής μονάδας της αστυνομίας ESMAD (αντίστοιχα των ΜΑΤ), που ευθύνονται για την υπέρμετρη βία κατά διαδηλωτών, ενώ υπάρχουν πολλές καταγγελίες για βάναυση συμπεριφορά, κακοποίηση και βασανισμούς συλληφθέντων και ιδιαίτερα γυναικών. Σε αυτές τις έξι μέρες από τη μεγαλειώδη γενική απεργία στις 21 Νοέμβρη, 4 είναι οι νεκροί, πάνω από 120 οι τραυματίες και εκατοντάδες οι συλληφθέντες. Επίσης, βίντεο που κυκλοφόρησαν δείχνουν την προκλητική συμπεριφορά των αστυνομικών τη στιγμή που ρίχνουν τα δακρυγόνα στους φοιτητές.

Ο Πρόεδρος Ντούκε υποκριτικά εξέφρασε συλλυπητήρια στην οικογένεια του 18χρονου, αλλά υπερασπίστηκε τη δράση της αστυνομίας.

Την ίδια ώρα, χτες το πρωί ξεκίνησε και η λεγόμενη «εθνική συζήτηση» που συγκάλεσε η κυβέρνηση και στην οποία συμμετείχαν κάποιοι εκπρόσωποι της Πανεθνικής Επιτροπής της Απεργίας, των συνδικαλιστικών συνομοσπονδιών και άλλων οργανώσεων. Ωστόσο κάποιες οργανώσεις όπως φοιτητές και πανεπιστημιακοί αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του Ντύλαν. Επίσης, μετά το τέλος της συνάντησης η Πανεθνική Επιτροπή αποφάσισε να απευθύνει νέο κάλεσμα για γενική απεργία σήμερα 27 Νοέμβρη με συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

To Συντονιστικό των Πανεπιστημιακών Καθηγητών των δημόσιων Πανεπιστημίων της χώρας, με ανακοίνωσή του, ζητάει από όλες τις οργανώσεις να απαιτήσουν άμεσα και με προτεραιότητα την κατάργηση της μονάδας ESMAD και να κλιμακωθεί ο αγώνας τόσο ενάντια στο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων όσο και για την εφαρμογή της συμφωνίας ειρήνευσης με το αντάρτικο που συνεχώς παραβιάζεται.

To Κολομβιάνικο ΚΚ επίσης σε ανακοίνωσή του καλεί το λαϊκό κίνημα να συνεχίσει την πίεση με τον αγώνα του, ώστε να επιβάλει στην κυβέρνηση να κάτσει στο τραπέζι για πραγματικές διαπραγματεύσεις που θα απαντάνε στα πραγματικά αιτήματα των εργαζομένων και των νέων και δεν θα περιορίζονται σε έναν «σπαστό διάλογο με κάποιους φορείς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ