Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Συγκρούσεις υποστηρικτών της κυβέρνησης και «Χεζμπολάχ» - «Αμάλ»

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές της παράταξης του υπηρεσιακού πρωθυπουργού του Λιβάνου, Σαάντ αλ Χαρίρι, και των σιιτικών οργανώσεων «Χεζμπολάχ» και «Αμάλ» σημειώθηκαν τη Δευτέρα το βράδυ στη Βηρυτό, όπου ακούστηκαν πυρά, σύμφωνα με το λιβανέζικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων NNA.

Τα βίαια επεισόδια συνεχίστηκαν για δεύτερο συνεχόμενο βράδυ, ενώ μέχρι τώρα οι διαδηλώσεις κατά της φτώχειας και της λιτότητας ήταν ειρηνικές. Σε βίντεο, που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο LBCI, ακούγονται πυρά κοντά σε γέφυρα στη Βηρυτό, χωρίς να διευκρινίζεται ποιοι έβαλλαν εναντίον ποιων, ούτε αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Στην Τύρο, στο νότιο τμήμα του Λιβάνου, υποστηρικτές της «Χεζμπολάχ» καθώς και της «Αμάλ» έσκισαν σκηνές διαδηλωτών που κάνουν καθιστική διαμαρτυρία κι αποπειράθηκαν να τις πυρπολήσουν.

Την ένταση κλιμάκωσε ο θάνατος δύο ανθρώπων, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν έπεσε πάνω σε αυτοσχέδιο οδόφραγμα σε παραλιακό δρόμο τη Δευτέρα.

Υποστηρικτές της «Αμάλ» και της «Χεζμπολάχ» προσπάθησαν σε αρκετές περιπτώσεις να διαλύσουν συγκεντρώσεις και να ανοίξουν οδικούς άξονες που είχαν αποκλείσει διαδηλωτές, ενώ κατέστρεψαν μεγάλο καταυλισμό διαδηλωτών στο κέντρο της Βηρυτού τον περασμένο μήνα.

Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός του Λιβάνου, Σαάντ Χαρίρι, δήλωσε χτες ότι δεν επιθυμεί να αναλάβει ξανά το αξίωμα σε μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού, πετώντας το μπαλάκι στους πολιτικούς αντιπάλους του, προκειμένου να βρουν μια εναλλακτική λύση. Στις 29 Οκτώβρη παραιτήθηκε ο Χαρίρι και υποτίθεται ότι θα σχηματιζόταν κυβέρνηση τεχνοκρατών. Η συνταγματική διαδικασία που θα οδηγήσει στο διορισμό νέου πρωθυπουργού και στο σχηματισμό κυβέρνησης δεν έχει ξεκινήσει ακόμη από τον Πρόεδρο, Μισέλ Αούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ