Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ανακινεί το θέμα των Ουιγούρων

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας ζήτησε να δοθεί «άμεση και ανεμπόδιστη πρόσβαση» σε παρατηρητές του ΟΗΕ στα κέντρα κράτησης αντικαθεστωτικών, που η Κίνα φέρεται να έχει διαμορφώσει στην επαρχία Σιντζιάνγκ, όπου πλειοψηφούν οι μουσουλμάνοι Ουιγούροι και είναι έντονο το αυτονομιστικό κίνημα.

Οι καταγγελίες προκύπτουν από δημοσιεύματα δυτικών ΜΜΕ (που εμφανίζονται να έχουν στη διάθεσή τους απόρρητα κρατικά έγγραφα της Κίνας), σύμφωνα με τα οποία το Πεκίνο διατηρεί ένα μεγάλο τέτοιο δίκτυο κέντρων κράτησης (για το Πεκίνο αποτελούν «κέντρα επαγγελματικής εκπαίδευσης»). Οι καταγγελίες αξιοποιούνται στο πλαίσιο ευρύτερων ανταγωνισμών με την Κίνα, η οποία εμφανίζεται να απειλεί ατομικές ελευθερίες και δικαιώματα που συνολικά υπονομεύουν όλοι όσοι υποστηρίζουν τα συμφέροντα και την εξουσία των μονοπωλίων. Αλλωστε, αντίστοιχη «αγωνία» για τις ανθρώπινες ελευθερίες και τη «δημοκρατία» εξέφρασαν δυτικές δυνάμεις τις τελευταίες μέρες και με αφορμή τις εκλογές στο Χονγκ Κονγκ.

Η μεγάλη ενίσχυση «φιλοδημοκρατικών» δυνάμεων (δηλαδή δυνάμεων που ασκούν κριτική στην κεντρική κυβέρνηση της Κίνας, της οποίας τμήμα αποτελεί το Χονγκ Κονγκ) αναζωπύρωσε συζητήσεις για την ανάγκη «αλλαγών» στο Χονγκ Κονγκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ