Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν χτες

Ενάντια στην αναγνώριση από τις ΗΠΑ των ισραηλινών εποικισμών

Παλαιστίνιοι διαδηλώνουν κρατώντας τη φωτογραφία κρατουμένου που πέθανε χτες στις ισραηλινές φυλακές από καρκίνο

Copyright 2019 The Associated

Παλαιστίνιοι διαδηλώνουν κρατώντας τη φωτογραφία κρατουμένου που πέθανε χτες στις ισραηλινές φυλακές από καρκίνο
ΡΑΜΑΛΑ.--

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν χτες στη Δυτική Οχθη ενάντια στην πρόσφατη διακήρυξη των ΗΠΑ που αναγνωρίζει τους ισραηλινούς εποικισμούς ως συμβατούς με το Διεθνές Δίκαιο. Οι ισραηλινές δυνάμεις διεξήγαγαν σήμερα πολλές επιδρομές σε σπίτια και δρόμους στη Δυτική Οχθη και συνέλαβαν τουλάχιστον εννέα Παλαιστινίους, σύμφωνα με ρεπορτάζ.

Σε Ραμάλα, Ναμπλούς, Τουλκάρμ, Βηθλεέμ και Χεβρώνα, οι Παλαιστίνιοι συμμετείχαν μαζικά σ' αυτήν τη «μέρα οργής», καίγοντας αμερικανικές και ισραηλινές σημαίες. Κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων έγιναν ομιλίες για τον αντίκτυπο της αμερικανικής απόφασης και την ανάγκη να την αντιπαλέψουν σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

Ορισμένοι διαδηλωτές πορεύτηκαν στη συνέχεια στα σημεία ελέγχου του ισραηλινού στρατού στις εισόδους των πόλεων, όπου σύμφωνα με μάρτυρες και ΜΜΕ σημειώθηκαν συγκρούσεις με Ισραηλινούς στρατιώτες. Ο ισραηλινός στρατός είχε ενισχύσει από χτες τις δυνάμεις του στη Δυτική Οχθη ενόψει των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας.

Συγκρούσεις αναφέρθηκαν στη βόρεια είσοδο της Ραμάλα και της Αλ - Μπιρέ, με τους Ισραηλινούς στρατιώτες να επιτίθενται στο πλήθος με δακρυγόνα και σφαίρες καουτσούκ. Σύμφωνα με αναφορές στον Τύπο, ένας Παλαιστίνιος πυροβολήθηκε στο πόδι και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο στη Ραμάλα, ενώ αρκετοί είχαν αναπνευστικά προβλήματα. Επίσης, βόρεια της Χεβρώνας δυο Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν ελαφρά από σφαίρες καουτσούκ.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος, σε έκτακτη σύνοδο που έγινε στο Κάιρο, καταδίκασε την απόφαση των ΗΠΑ να μη θεωρούν παράνομους τους ισραηλινούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, τονίζοντας ότι αποτελεί απειλή για τις «ειρηνευτικές προσπάθειες» και «κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου».

Η απόφαση αυτή έρχεται να προστεθεί σε άλλες κινήσεις των ΗΠΑ υπέρ του Ισραήλ - έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους τους στη Μέση Ανατολή - όπως η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και της κυριαρχίας του Ισραήλ επί των συριακών Υψιπέδων του Γκολάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ