Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Δοκιμές και παζάρια για συστοιχίες «S-400»

ΑΓΚΥΡΑ.--

Πτήσεις πολεμικών αεροσκαφών «F-16» αναμενόταν να γίνουν και χτες, στη βάση Μούρτεντ κοντά στην Αγκυρα, προκειμένου να δοκιμαστεί η σύνδεση των ραντάρ του συστήματος «S-400», που η Τουρκία αγόρασε πρόσφατα από τη Ρωσία, παρά τις συνεχιζόμενες «ενστάσεις» των ΗΠΑ και άλλων δυτικών συμμάχων της. Αν και δεν επιβεβαιώθηκε επίσημα η είδηση που μετέδωσαν όλα τα μεγάλα τουρκικά ΜΜΕ, οι αρχές της επαρχίας της Αγκυρας επιβεβαίωσαν την πτήση «F-16» σε χαμηλό ύψος.

Στο μεταξύ, ο γενικός διευθυντής της «Rosoboronexport», Αλεξάντερ Μιχίβ, δήλωσε ότι την επόμενη χρονιά θα υπογραφεί συμβόλαιο για την παράδοση μίας ακόμη συστοιχίας «S-400» και ότι υπάρχουν και άλλα μεγάλα σχέδια. Ολα αυτά ενώ τη Δευτέρα επιβεβαιώθηκε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, θα επισκεφτεί (ξανά) την Τουρκία στις αρχές Γενάρη και μεταξύ άλλων θα παραστεί στα εγκαίνια του χερσαίου τμήματος του αγωγού «TurkStream» (που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο μέσω Τουρκίας κ.τ.λ. προς την Ευρώπη), μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρ. Τ. Ερντογάν.

Φυσικά, την προσέγγιση Τουρκίας - Ρωσίας παρακολουθεί στενά το ΝΑΤΟ, εκπρόσωπος του οποίου αρνήθηκε χτες να «κάνει υποθέσεις» για «το σκεπτικό της Τουρκίας να επιλέξει ως εταίρο της σε αυτή την περίπτωση τη Ρωσία, αντί των ΗΠΑ και του NATO», σχολίασε ωστόσο ότι «πάντως, η εμμονή της Τουρκίας να προχωρήσει με τους "S-400" αντίκειται στις δεσμεύσεις της προς το NATO και θα έχει συνέπειες στη διαλειτουργικότητα» του εξοπλισμού των τουρκικών Ενοπλων Δυνάμεων με αυτά «της Συμμαχίας».

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο χαρακτήρισε «ανησυχητικές» τις ενέργειες της Τουρκίας με τη χρήση των ρωσικών συστημάτων, πρόσθεσε ωστόσο ότι «εξακολουθούμε να έχουμε εμπιστοσύνη και συνεχίζουμε να μιλάμε στους Τούρκους σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια διέξοδος».

Από τη δική του μεριά, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι «(εμείς) συζητάμε τα πάντα με βάση το σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα. Πάντοτε προσπαθούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία μέσω διαβουλεύσεων, κάνοντας να λειτουργήσει η διπλωματία, είτε πρόκειται για τις ΗΠΑ, είτε για τις υπόλοιπες χώρες».

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο «Reuters», η Τουρκία αρνείται να στηρίξει αμυντικό σχέδιο του ΝΑΤΟ για τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία, απαιτώντας από τη βορειοατλαντική συμμαχία να προσφέρει στην Αγκυρα περισσότερη πολιτική στήριξη στη μάχη της ενάντια στους Κούρδους μαχητές της πολιτοφυλακής «Μονάδες Προστασίας του Λαού» (YPG) στη Βόρεια Συρία.

Οι απεσταλμένοι του ΝΑΤΟ επιδιώκουν επίσημη έγκριση όλων των 29 κρατών - μελών για το στρατιωτικό σχέδιο άμυνας της Πολωνίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας απέναντι στο ενδεχόμενο μιας ρωσικής επίθεσης. Χωρίς την έγκριση της Τουρκίας, θα είναι πιο δύσκολο για το ΝΑΤΟ να αναπτύσσει ταχέως τις αμυντικές του δυνάμεις σε Βαλτική και Πολωνία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ