Τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων θυσία στα κέρδη των επιχειρήσεων
Eurokinissi |
Το κατεστραμμένο εργοστάσιο δίπλα σε άλλες βιομηχανίες |
Στο σημείο έφτασε κλιμάκιο του ΚΚΕ, με τον βουλευτή του Κόμματος, Μανώλη Συντυχάκη, σε δήλωσή του να τονίζει την επείγουσα ανάγκη για ένα σχέδιο εκκένωσης της Βιομηχανικής Περιοχής.
Σε δική του δήλωση ο Θανάσης Μακαρατζής, αντιπρόεδρος της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, ο οποίος βρέθηκε στην περιοχή από την πρώτη στιγμή, τόνισε: «Αποδείχθηκε ότι μια περιοχή με τόσους χιλιάδες εργαζόμενους είναι ακάλυπτη από μέτρα προστασίας. Από την πρώτη στιγμή βλέπαμε την αγωνιώδη προσπάθεια των πυροσβεστών να περιορίσουν τη φωτιά με το λιγοστό νερό που είχαν. Δεν διαπραγματευόμαστε τη ζωή και την υγεία μας. Με αφορμή μικρότερης έκτασης πυρκαγιές και ατυχήματα, είχαμε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο που υπάρχει. Ως σωματείο θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μέτρα ασφαλείας των εργαζομένων, τις αντίστοιχες υποδομές, και να δημιουργηθούν ζώνες ασφαλείας ώστε να μπορεί να γίνει εκκένωση σε περίπτωση εκτεταμένου βιομηχανικού ατυχήματος».
Επιπλέον ο Γιάννης Γωνιανάκης, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηρακλείου και μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, σημειώνει: «Η προχθεσινή φωτιά σε επιχείρηση ξυλείας στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου αποδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι τα κέρδη των επιχειρηματιών είναι πάνω από τις ζωές των εργατών. Ευτυχώς που ήταν 25η Μαρτίου. Κυριολεκτικά από τύχη δεν θρηνήσαμε ζωές και δεν υπήρξε επέκταση της πυρκαγιάς στις γειτονικές επιχειρήσεις. Στο σημείο όπου βρίσκεται η επιχείρηση γειτνιάζει με επιχειρήσεις με ιδιαίτερα εύφλεκτα υλικά. Με ευθύνη κράτους και εργοδοτών η ΒΙΠΕ αποδεικνύεται μια βραδυφλεγής βόμβα για όλη την πόλη του Ηρακλείου, λόγω των ελλιπών μέτρων προστασίας και των ελλιπών υποδομών. Αποδεικνύεται ότι πρέπει να δυναμώσουμε ακόμα περισσότερο την πάλη απέναντι στα καθημερινά "Τέμπη" που είναι μπροστά μας. Δίνουμε μαζικό "παρών" στην απεργία στις 9 Απρίλη και στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη την χώρα».
Το συμβάν αποδεικνύει ότι «τα καθημερινά "Τέμπη" είναι εδώ, σε κάθε πτυχή της ζωής μας», επισημαίνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου και τα Συνδικάτα Οικοδόμων και Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών, εστιάζοντας στα «ελλιπή μέτρα πρόληψης απέναντι σε ένα τέτοιο ατύχημα» και στα «ανύπαρκτα μέτρα προστασίας των ίδιων των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, αφού αυτά θεωρούνται κόστος για κράτος και εργοδοσία». Παράλληλα καλούν τους εργαζόμενους να οργανωθούν στα συνδικάτα, να παλέψουν για αυξημένα μέτρα ασφαλείας στους χώρους δουλειάς και μέτρα πρόληψης κινδύνου από Βιομηχανικά Ατυχήματα, αλλά και «να πιέσουμε οργανωμένα ώστε με ευθύνη κυβέρνησης, Περιφέρειας, δήμου Ηρακλείου και εργοδοσίας:
Με αφορμή την κλήση των τριών δημοτικών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας στο Πειθαρχικό Συμβούλιο Αιρετών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής την Τετάρτη 26 Μάρτη, η Τομεακή Επιτροπή Βορειοδυτικής Αθήνας του ΚΚΕ καταγγέλλει «ακόμα μια φορά στον λαό της περιοχής τη δίωξη του συνόλου των δημοτικών συμβούλων των τελευταίων 2 Δημοτικών Συμβουλίων του δήμου Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας, επειδή με ομόφωνη απόφασή τους υπερασπίστηκαν την απαίτηση των κατοίκων να παραμείνει ως κοινόχρηστος χώρος η πλατεία Ειρήνης, Γ. Γεννηματά».
Θυμίζει ακόμη «πως η συγκεκριμένη πλατεία είναι η μοναδική πλατεία που διαθέτει ο δήμος Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας στη συνοικία "Ειρήνη" (παλιότερα γνωστή και ως "Κάκκαβα"). Η συγκεκριμένη περιοχή είναι η μοναδική συνοικία στον δήμο Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας, όπου κατασκευάστηκαν πολυώροφες πολυκατοικίες, 6 και άνω ορόφων, χωρίς να αφήνουν ίχνος ακάλυπτου - ελευθέρου χώρου, από τον τότε φερόμενο ιδιοκτήτη Δ. Κάκκαβα τη δεκαετία του 1980.
Κατά τη διάρκεια της κατασκευής έγινε φανερό ότι διαμορφωνόταν μια πυκνοκατοικημένη, ανήλια γειτονιά χωρίς τον παραμικρό δημόσιο - κοινόχρηστο χώρο, αναγκαίο όχι μόνο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, αλλά και αναγκαία για την ασφάλειά τους σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, όπως οι καταστροφικοί σεισμοί που έχουν πλήξει τον συγκεκριμένο δήμο.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, οι κάτοικοι, με επικεφαλής τη δημοτική αρχή του κομμουνιστή δημάρχου Σάββα Σταματιάδη, κινητοποιήθηκαν και από το 1983 απέτρεψαν την τσιμεντοποίηση του τελευταίου ελεύθερου χώρου όπου σήμερα βρίσκεται η πλατεία. Αποτέλεσμα των αγώνων ήταν η έκταση να κηρυχθεί απαλλοτριωμένη λόγω ρυμοτομίας, για δημιουργία χώρου κοινόχρηστου πράσινου με την 22974/318/1985 απόφαση νομάρχη Αθηνών».
Υπογραμμίζει πως «τα χρόνια που ακολούθησαν, με ευθύνη των κυβερνήσεων, δρομολογήθηκαν μια σειρά αρνητικές εξελίξεις που υπονόμευσαν τα παραπάνω, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στη δίωξη όλων των δημοτικών συμβούλων από το 2019 έως σήμερα επειδή έπραξαν το αυτονόητο!
Ξεχωριστή ευθύνη έχει η κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς το θέμα ανακινήθηκε το 2022 με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Εσωτερικών Μ. Βορίδη, κατά τον οποίο η αυτονόητη ομόθυμη στάση δύο διαδοχικών Δημοτικών Συμβουλίων να υπερασπιστούν τη διατήρηση του μοναδικού ελεύθερου χώρου ως τέτοιο και της πλατείας ως πλατεία αποτελεί "ακραίο παράδειγμα κακοδιαχείρισης" και "αξιόποινη πράξη" "ενδεχομένως κακουργηματικού χαρακτήρα"!».
Κλείνοντας η ανακοίνωση τονίζει: «Ως ΚΚΕ καταγγέλλουμε στον λαό της περιοχής την απαράδεκτη αυτή δίωξη που πυροδότησε η κυβέρνηση της ΝΔ. Απαιτούμε το σύνολο των δημοτικών συμβούλων να απαλλαχθούν από κάθε κατηγορία που προέκυψε επειδή πήραν μια απόφαση υπέρ του λαού της περιοχής.
Καλούμε τους κατοίκους με την οργάνωση και τον αγώνα τους να αποτρέψουν πιθανές αρνητικές εξελίξεις στον συγκεκριμένο χώρο διεκδικώντας να παραμείνει κοινόχρηστος - πλατεία προς όφελος των αναγκών τους».
Με αφορμή την πρόσφατη μελέτη του Κέντρου Ερευνας και Εκπαίδευσης στη Δημόσια Υγεία, την Πολιτική Υγείας και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΚΕΠΥ) για τις συνέπειες των πλημμυρών στη Θεσσαλία στους κατοίκους και τους πλεονάζοντες θανάτους, ο Εκτορας Γάζος, πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείου - Κέντρων Υγείας Νομού Καρδίτσας, εκλεγμένος με τη ΔΗΠΑΚ στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ, σε δήλωσή του, αφού υπενθυμίζει τις τραγικές στιγμές που έζησαν οι κάτοικοι, όπως και τις εκκλήσεις της Ενωσης των Γιατρών για άμεσα μέτρα ενίσχυσης των δομών Υγείας, τονίζει ανάμεσα σε άλλα:
«Η επιστημονική έρευνα αποτυπώνει τις συνέπειες των γεγονότων που ζήσαμε, ως αποτέλεσμα του επιλεκτικά ανίκανου και δημοσιονομικά στενάχωρου κράτους να μας προστατέψει, αλλά επιτελικά ικανότατου και οικονομικά γαλαντόμου να στέλνει φρεγάτες στην Ερυθρά Θάλασσα για να προστατεύουν τα πλοία των εφοπλιστών...
Αυτός είναι ο κόσμος στο παρελθόν που ζήσαμε και θυμόμαστε!
Είδαμε, όμως, και το πικρό χαμόγελο πολλών που πήραν μια κουβέρτα και ένα πιάτο φακές από το στέκι του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά και το "γεια σας παλικάρια!" στα παιδιά των σωματείων και των φοιτητικών συλλόγων από την Αθήνα που ήρθαν για να βοηθήσουν στο ξελάσπωμα των σπιτιών.
Το πείσμα των γιατρών από την Αθήνα που εξέταζαν και κατέγραφαν τα προβλήματα πόρτα πόρτα. Την γιατρό και την νοσηλεύτρια από τη Θεσσαλονίκη που πέρασαν την άδειά τους στο κοντέινερ του ιατρείου και το χαμόγελο ανακούφισης όσων προσήλθαν στους γιατρούς από την Πάτρα στο Ιατρείο Αλληλεγγύης για τον βήχα που τους ταλαιπωρούσε ή για να μετρήσουν την πίεση μετά από ώρες κουραστικού ξελασπώματος...
Υπάρχει τελικά και ένας άλλος κόσμος. Αυτός της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης, της προσφοράς για τους πονεμένους και του αγώνα της συλλογικής επιβίωσης. Αυτό είναι το μέλλον που ζήσαμε και ονειρευόμαστε!».
Νέα καραβιά με πρόσφυγες και μετανάστες εντοπίστηκε στη Γαύδο χτες τα ξημερώματα και στήθηκε επιχείρηση από το Λιμενικό για την περισυλλογή τους. Πρόκειται για 41 άτομα, τα οποία με το πλοίο της γραμμής μεταφέρθηκαν από τη Γαύδο στα Σφακιά κι από εκεί στο Εκθεσιακό Κέντρο Αγυιάς για προσωρινή φιλοξενία τους. Οπως και άλλοι ξεριζωμένοι, θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων στοιβάζονται σε ακατάλληλες συνθήκες για να καταλήξουν στις γνωστές δομές - φυλακές της ΕΕ, που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα.