Τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων θυσία στα κέρδη των επιχειρήσεων
Eurokinissi |
Το κατεστραμμένο εργοστάσιο δίπλα σε άλλες βιομηχανίες |
Στο σημείο έφτασε κλιμάκιο του ΚΚΕ, με τον βουλευτή του Κόμματος, Μανώλη Συντυχάκη, σε δήλωσή του να τονίζει την επείγουσα ανάγκη για ένα σχέδιο εκκένωσης της Βιομηχανικής Περιοχής.
Σε δική του δήλωση ο Θανάσης Μακαρατζής, αντιπρόεδρος της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, ο οποίος βρέθηκε στην περιοχή από την πρώτη στιγμή, τόνισε: «Αποδείχθηκε ότι μια περιοχή με τόσους χιλιάδες εργαζόμενους είναι ακάλυπτη από μέτρα προστασίας. Από την πρώτη στιγμή βλέπαμε την αγωνιώδη προσπάθεια των πυροσβεστών να περιορίσουν τη φωτιά με το λιγοστό νερό που είχαν. Δεν διαπραγματευόμαστε τη ζωή και την υγεία μας. Με αφορμή μικρότερης έκτασης πυρκαγιές και ατυχήματα, είχαμε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο που υπάρχει. Ως σωματείο θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μέτρα ασφαλείας των εργαζομένων, τις αντίστοιχες υποδομές, και να δημιουργηθούν ζώνες ασφαλείας ώστε να μπορεί να γίνει εκκένωση σε περίπτωση εκτεταμένου βιομηχανικού ατυχήματος».
Επιπλέον ο Γιάννης Γωνιανάκης, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηρακλείου και μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, σημειώνει: «Η προχθεσινή φωτιά σε επιχείρηση ξυλείας στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου αποδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι τα κέρδη των επιχειρηματιών είναι πάνω από τις ζωές των εργατών. Ευτυχώς που ήταν 25η Μαρτίου. Κυριολεκτικά από τύχη δεν θρηνήσαμε ζωές και δεν υπήρξε επέκταση της πυρκαγιάς στις γειτονικές επιχειρήσεις. Στο σημείο όπου βρίσκεται η επιχείρηση γειτνιάζει με επιχειρήσεις με ιδιαίτερα εύφλεκτα υλικά. Με ευθύνη κράτους και εργοδοτών η ΒΙΠΕ αποδεικνύεται μια βραδυφλεγής βόμβα για όλη την πόλη του Ηρακλείου, λόγω των ελλιπών μέτρων προστασίας και των ελλιπών υποδομών. Αποδεικνύεται ότι πρέπει να δυναμώσουμε ακόμα περισσότερο την πάλη απέναντι στα καθημερινά "Τέμπη" που είναι μπροστά μας. Δίνουμε μαζικό "παρών" στην απεργία στις 9 Απρίλη και στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη την χώρα».
Το συμβάν αποδεικνύει ότι «τα καθημερινά "Τέμπη" είναι εδώ, σε κάθε πτυχή της ζωής μας», επισημαίνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου και τα Συνδικάτα Οικοδόμων και Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών, εστιάζοντας στα «ελλιπή μέτρα πρόληψης απέναντι σε ένα τέτοιο ατύχημα» και στα «ανύπαρκτα μέτρα προστασίας των ίδιων των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, αφού αυτά θεωρούνται κόστος για κράτος και εργοδοσία». Παράλληλα καλούν τους εργαζόμενους να οργανωθούν στα συνδικάτα, να παλέψουν για αυξημένα μέτρα ασφαλείας στους χώρους δουλειάς και μέτρα πρόληψης κινδύνου από Βιομηχανικά Ατυχήματα, αλλά και «να πιέσουμε οργανωμένα ώστε με ευθύνη κυβέρνησης, Περιφέρειας, δήμου Ηρακλείου και εργοδοσίας: