Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης, σε Ερώτηση που κατέθεσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης, αναφέρει ότι με διακήρυξη του Τμήματος Προμηθειών της ΠΕ Καβάλας, για την ανάδειξη εργολάβων για τον από εδάφους δολωματικό ψεκασμό 670.000 ελαιόδεντρων στη Θάσο, έγινε ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης του προγράμματος συλλογικής καταπολέμησης του δάκου της ελιάς, εξέλιξη στην οποία είναι αντίθετοι οι ίδιοι οι ελαιοπαραγωγοί, οι συνεταιρισμοί του νησιού και άλλοι φορείς.
Οπως σημειώνει η «Λαϊκή Συσπείρωση», «η επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας προστίθεται στη συνολική ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης, που φορτώνει νέα βάρη στις πλάτες του λαού, υποβαθμίζει το παρεχόμενο έργο, διατηρεί υποστελεχωμένες τις κοινωνικές και άλλες δομές και παράλληλα η ανάθεση σε εργολάβο οδηγεί σταδιακά σε επιπλέον επιβάρυνση των ελαιοπαραγωγών, με μεταφόρτωση της ευθύνης εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας στον δήμο, στους συνεταιρισμούς και στο τέλος στους ίδιους τους παραγωγούς, με βάση και την ατομική ευθύνη, που την έχουν κάνει σημαία κυβέρνηση, Περιφέρεια και δήμος.
(...) φέτος μάλιστα αύξησαν το ποσό της σύμβασης, για να "προσελκύσουν" εργολάβους, χωρίς να λένε ότι τα χρήματα αυτά προέρχονται από τις τσέπες των ίδιων των ελαιοπαραγωγών, οι οποίοι πληρώνουν εισφορά για τη δακοκτονία σε ποσοστό 2% επί της αξίας του λαδιού που παράγεται».
Κλείνοντας τονίζει ότι η Περιφέρεια πρέπει «να διεκδικήσει από την κυβέρνηση πόρους ώστε το πρόγραμμα δακοκτονίας να μην είναι κάθε χρόνο έωλο, να μην εξαρτάται από τα "επιθυμητά κέρδη" των εργολάβων. Να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό της δακοκτονίας, με όλες τις επιστημονικές δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα, με αποτελεσματικά φυτοφάρμακα, με έναρξη της δακοκτονίας στην πρώτη γενιά, με εργατικό δυναμικό πλήρους απασχόλησης, με αξιοπρεπείς απολαβές και ασφαλιστικό φορέα τα ένσημα του ΕΦΚΑ και όχι τα εργόσημα, με σύγχρονες μάσκες και ό,τι άλλο χρειάζεται για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, με ικανό αριθμό ραντιστών, που θα καταπολεμούν τον δάκο σε όλη την έκταση και στο σύνολο των ελαιόδεντρων του νησιού».