ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Ιούλη 2011
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ» ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ
Νέα φοροεισπρακτική επέλαση της κυβέρνησης

Ενα νέο φοροεισπρακτικό σαφάρι για την είσπραξη των προστίμων από την «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων από 20 έως 40 χρόνια πρόκειται να εγκαινιάσει από τον επόμενο μήνα η κυβέρνηση, με στόχο την είσπραξη αρκετών δισ. ευρώ από τους ιδιοκτήτες τους μέσα στα επόμενα χρόνια. Αυτό προβλέπει σχετικό νομοσχέδιο που εγκρίθηκε χτες από το υπουργικό συμβούλιο και πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή την Πέμπτη.

Με το ίδιο νομοσχέδιο θεσπίζεται περιβαλλοντική αδειοδότηση βιομηχανικών, τουριστικών, ενεργειακών και άλλων εγκαταστάσεων με όρους «fast track», ενώ παράλληλα παραδίδεται από το κράτος σε ιδιώτες τόσο ο έλεγχος των περιβαλλοντικών μελετών, όσο και ο έλεγχος της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων από τους επιχειρηματίες κατά την περίοδο λειτουργίας των εγκαταστάσεων! Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα του μεγάλου κεφαλαίου για αδειοδοτήσεις - εξπρές σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος και της υγείας των εργαζομένων, ενώ διευκολύνει το ξεπούλημα της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, προκειμένου τα μονοπώλια να εγκαταστήσουν σ' αυτήν τις κερδοφόρες επενδύσεις τους.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η ρύθμιση για τα αυθαίρετα ισχύει για όσα έχουν ανεγερθεί έως τις 28 Απρίλη 2010, ενώ δεν ισχύει για όσα έχουν κατασκευαστεί μέσα σε δάση, ρέματα, αιγιαλό, αρχαιολογικούς και άλλους ευαίσθητους περιβαλλοντικά χώρους.

Τα αυθαίρετα κτίσματα διαχωρίζονται σε εντός σχεδίου, που θα μπορούν να «τακτοποιηθούν» για 40 χρόνια, και σε εκτός σχεδίου ή εκτός ορίου οικισμών, τα οποία θα μπορούν να τακτοποιηθούν για 20 χρόνια, εκτός αν ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός και ο καθορισμός των χρήσεων γης στην περιοχή που βρίσκονται, οπότε, εάν το διατηρούμενο κτίριο εντάσσεται σε αυτό, τότε «τακτοποιείται» για άλλα 20 χρόνια (40 συνολικά). Επίσης, στα 40 χρόνια αυξάνεται η «τακτοποίηση» των εκτός σχεδίου αυθαιρέτων που κτίστηκαν σε μη άρτια οικόπεδα, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξαγοράσουν την αρτιότητα που τους λείπει με πρόσθετες εισφορές σε γη και χρήμα, πέρα από τα πρόστιμα.

Για τον υπολογισμό του προστίμου θα λαμβάνεται υπόψη η Τιμή Ζώνης με βάση τις αντικειμενικές αξίες της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητο, ενώ θα λαμβάνονται υπόψη μια σειρά από άλλους παράγοντες, όπως η ύπαρξη οικοδομικής άδειας ή όχι, αν το κτίσμα είναι σε εντός ή εκτός σχεδίου περιοχή, αν είναι κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία ή κτίσμα άλλης χρήσης, ο τύπος της πολεοδομικής παράβασης, αν έχει πισίνα και υπό προϋποθέσεις, κάποια κοινωνικά κριτήρια.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο αιτήσεις στις πολεοδομίες για την υπαγωγή στη ρύθμιση με ευθύνη δική τους και του μηχανικού θα μπορούν να υποβάλλουν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων μέχρι τις 31 Δεκέμβρη, όπου θα πληρώσουν επιπλέον παράβολο 500, 1.000 ή 2.000 ευρώ, ανάλογα με το είδος της αυθαίρετης κατασκευής.

Από 1 Γενάρη 2012 δεν θα μπορούν να μεταβιβάζονται ακίνητα, χωρίς υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και μηχανικού ότι μέσα σ' αυτό δεν περιλαμβάνονται αυθαίρετες κατασκευές, επίσης ενεργοποιείται η υπηρεσία κατεδαφίσεων που θα μπορεί να επιστρατεύει ιδιωτικά μηχανικά μέσα για το σκοπό αυτό.

Σε ιδιώτες και ο έλεγχος των οικοδομών

Εγκρίθηκε χτες το σχετικό νομοσχέδιο από το Υπουργικό Συμβούλιο

Καταργούνται οι πολεοδομίες, ενώ τον έλεγχο για την εφαρμογή της οικοδομικής άδειας κατά τα στάδια ανέγερσης μιας οικοδομής, αναλαμβάνει ένα Σώμα Ελεγκτών Δόμησης, που θα αποτελείται από ιδιώτες μηχανικούς. Δηλαδή, τους ιδιώτες μηχανικούς θα ελέγχουν ιδιώτες μηχανικοί.

Ολες αυτές οι ρυθμίσεις που κατατίθενται με πρόσχημα δήθεν την καταπολέμηση της διαφθοράς, προβλέπονται σε σχέδιο νόμου, που εγκρίθηκε χτες από το Υπουργικό Συμβούλιο και τέθηκε στην υποτιθέμενη δημόσια διαβούλευση που έχει καθιερώσει η κυβέρνηση ως τις 8 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που προωθούνται, καταργούνται τα πολεοδομικά γραφεία με τη μορφή και τις αρμοδιότητες που σήμερα γνωρίζουμε και δημιουργείται σε κάθε καλλικρατικό δήμο Υπηρεσία Δόμησης. Η διαδικασία έκδοσης της οικοδομικής άδειας διαχωρίζεται σε δύο στάδια: Την έγκριση δόμησης και την άδεια δόμησης, που θα χορηγούνται από τις υπηρεσίες δόμησης των Δήμων. Για την έγκριση δόμησης θα απαιτούνται τοπογραφικό διάγραμμα, διάγραμμα κάλυψης (με τομές, συντελεστή δόμησης, ποσοστό κάλυψης) και αποδεικτικά καταβολής εισφορών και κρατήσεων. Η έγκριση θα χορηγείται σε διάστημα πέντε ημερών. Η άδεια δόμησης θα εκδίδεται σε δύο ημέρες, με ευθύνη των μηχανικών που έχουν συντάξει τις μελέτες και μετά από έλεγχο πληρότητας του φακέλου από τις υπηρεσίες Δόμησης του Δήμου.

Ο έλεγχος των οικοδομών θα γίνεται με αυτοψία σε τουλάχιστον ένα από τα τρία στάδια κατασκευής (θεμελίωση, ολοκλήρωση φέροντα οργανισμού και ολοκλήρωση οικοδομής). Κάθε στάδιο θα ελέγχεται από διαφορετικό ιδιώτη ελεγκτή, που θα επιλέγεται με κλήρωση από την Υπηρεσία Επιθεωρητών Δόμησης και Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ, που θα συσταθεί. Ερωτηματικό παραμένει αν το κόστος του ελέγχου που θα πληρώσει ο ιδιοκτήτης της οικοδομής θα συμπεριλαμβάνεται στο κόστος της οικοδομικής άδειας ή θα αποτελεί ένα ξεχωριστό χαράτσι.

Με την ολοκλήρωση του ελέγχου θα εκδίδεται Πιστοποιητικό Ελέγχου Κατασκευής που θα είναι απαραίτητο για τη σύνδεση της κατασκευής με τα δίκτυα κοινωνικής ωφέλειας (ρεύμα, νερό κ.λπ.).

Τέλος, προβλέπεται η συγκρότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων για την άσκηση των αρμοδιοτήτων του Κεντρικού Συμβουλίου Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος, το οποίο και καταργείται.

Πυρκαγιές

Σε δύσβατη περιοχή στο Χαλκί του Δήμου Βόχας Κορινθίας μαινόταν η πυρκαγιά που ξέσπασε αργά χτες το απόγευμα. Οι φλόγες έκαιγαν δασική έκταση και οι 16 πυροσβέστες με τα 8 οχήματα και τα 12 άτομα πεζοπόρο τμήμα προσπαθούσαν να την περιορίσουν, κάτι που έγινε λίγο μετά τις 8.30 το βράδυ. Ρίψεις νερού πραγματοποιούσαν τρία αεροσκάφη και δύο «Πετζετέλ».

Επίσης, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 4.10 στην περιοχή Δασκαλειό Κερατέας. Τα 17 οχήματα με τους 26 πυροσβέστες που έφτασαν στο σημείο, αλλά και το «Καναντέρ», που πραγματοποίησε ρίψεις νερού, κατάφεραν να την περιορίσουν περίπου 30 λεπτά της ώρας αργότερα. Ιδια και η τύχη της φωτιάς στον Αγιο Λουκά Αλιβερίου Ευβοίας.

Να σταματήσει επιτέλους η μόλυνση του Πηνειού

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ συζητήθηκε στη Βουλή

Η αυξανόμενη μόλυνση στον Πηνειό ποταμό είχε σαν αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, πριν από ένα μήνα να εκβραστούν χιλιάδες νεκρά ψάρια στην περιοχή της Φαρκαδόνας, αλλά όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις δεν προχωρούν στη λήψη των απαραίτητων μέτρων.

Το θέμα έφερε προχτές στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, αναδεικνύοντας τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων, των νομαρχιών και των δήμων της περιοχής. Τόνισε ότι οι διατάξεις για τους περιβαλλοντικούς όρους προστασίας του Πηνειού είναι αναχρονιστικές, όπως παραδέχονται και οι ίδιες οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και είναι χαρακτηριστικό ότι το 22% των βιομηχανιών στην περιοχή λειτουργούν χωρίς περιβαλλοντική άδεια, ενώ δεν είναι λίγες οι βιομηχανίες που παραβιάζουν τις σχετικές περιβαλλοντικές άδειες. Ο βουλευτής κατήγγειλε ότι για τους σχετικούς ελέγχους υπάρχουν μόνο έξι υπάλληλοι για τη Θεσσαλία και όλη τη Βόρεια Ελλάδα, τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι μικρά ή τελικά δεν εισπράττονται και ανέφερε ότι εάν δε γίνει η εκτροπή του Αχελώου, τα προβλήματα του Πηνειού θα μεγαλώνουν.

Απαντώντας ο υφυπουργός Περιβάλλοντος αρκέστηκε σε διαπιστώσεις ως τρίτος παρατηρητής, λέγοντας ότι όντως ο ποταμός είναι μολυσμένος, ενώ παραδέχθηκε ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού για τους απαραίτητους ελέγχους. Ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν 25 έλεγχοι σε εταιρείες της περιοχής, αλλά ομολόγησε ότι τα σχετικά πρόστιμα που επιβλήθηκαν ήταν χαμηλά. Σχετικά με τα χιλιάδες νεκρά ψάρια, ισχυρίστηκε ότι ο έλεγχος έδειξε ότι δεν οφείλονταν σε ρύπανση, αλλά σε άλλη αιτία, την οποία όμως δεν προσδιόρισε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ