Τετάρτη 27 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Να σταματήσει επιτέλους η μόλυνση του Πηνειού

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ συζητήθηκε στη Βουλή

Η αυξανόμενη μόλυνση στον Πηνειό ποταμό είχε σαν αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, πριν από ένα μήνα να εκβραστούν χιλιάδες νεκρά ψάρια στην περιοχή της Φαρκαδόνας, αλλά όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις δεν προχωρούν στη λήψη των απαραίτητων μέτρων.

Το θέμα έφερε προχτές στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, αναδεικνύοντας τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων, των νομαρχιών και των δήμων της περιοχής. Τόνισε ότι οι διατάξεις για τους περιβαλλοντικούς όρους προστασίας του Πηνειού είναι αναχρονιστικές, όπως παραδέχονται και οι ίδιες οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και είναι χαρακτηριστικό ότι το 22% των βιομηχανιών στην περιοχή λειτουργούν χωρίς περιβαλλοντική άδεια, ενώ δεν είναι λίγες οι βιομηχανίες που παραβιάζουν τις σχετικές περιβαλλοντικές άδειες. Ο βουλευτής κατήγγειλε ότι για τους σχετικούς ελέγχους υπάρχουν μόνο έξι υπάλληλοι για τη Θεσσαλία και όλη τη Βόρεια Ελλάδα, τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι μικρά ή τελικά δεν εισπράττονται και ανέφερε ότι εάν δε γίνει η εκτροπή του Αχελώου, τα προβλήματα του Πηνειού θα μεγαλώνουν.

Απαντώντας ο υφυπουργός Περιβάλλοντος αρκέστηκε σε διαπιστώσεις ως τρίτος παρατηρητής, λέγοντας ότι όντως ο ποταμός είναι μολυσμένος, ενώ παραδέχθηκε ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού για τους απαραίτητους ελέγχους. Ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν 25 έλεγχοι σε εταιρείες της περιοχής, αλλά ομολόγησε ότι τα σχετικά πρόστιμα που επιβλήθηκαν ήταν χαμηλά. Σχετικά με τα χιλιάδες νεκρά ψάρια, ισχυρίστηκε ότι ο έλεγχος έδειξε ότι δεν οφείλονταν σε ρύπανση, αλλά σε άλλη αιτία, την οποία όμως δεν προσδιόρισε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ