ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Μάρτη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
Αντιδράσεις για την αναγνώριση των Γκολάν ως ισραηλινού εδάφους

Από χτεσινή διαδήλωση στην παραλιακή συριακή πόλη Ταρτούς
Από χτεσινή διαδήλωση στην παραλιακή συριακή πόλη Ταρτούς
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Τις έντονες αποδοκιμασίες πολλών χωρών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προκάλεσε η πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την ισραηλινή κυριαρχία στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν, που ανήκουν στη Συρία, ενώ και χτες συνεχίστηκαν διαδηλώσεις στη χώρα.

Στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που πραγματοποιήθηκε με αίτημα της συριακής κυβέρνησης, ο Σύρος πρέσβης στον ΟΗΕ, Μπασάρ Τζααφάρι, τόνισε ότι «κύριος στόχος του πολέμου τρομοκρατών σε βάρος της Συρίας είναι η ισχυροποίηση και η εξασφάλιση συνέχισης της ισραηλινής κατοχής των αραβικών εδαφών». Πρόσθεσε πως η απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, να αναγνωρίσει την ισραηλινή κυριαρχία στο Γκολάν, αποκαλύπτει «την πραγματικότητα της σκευωρίας που επιχειρείται σε βάρος της Συρίας αλλά και της περιοχής», σε μια προσπάθεια ανατροπής γεωπολιτικών δεδομένων και χαρτών της περιοχής, όπως έγινε προ δεκαετιών με τη γαλλοβρετανική συμφωνία Σάικς - Πικό και τη διακήρυξη Μπαλφούρ, βάσει των οποίων άλλαξαν οι χάρτες και μοιράστηκαν εδάφη πρώην αποικιών. Σε άλλο σημείο, επιβεβαίωσε ότι η συριακή κυβέρνηση «είναι έτοιμη για συνεργασία» με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία, Γκέιρ Πέντερσεν, ώστε να διευκολύνει την αποστολή του για τον ενδοσυριακό διάλογο και την επίτευξη πολιτικής λύσης που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του συριακού λαού, θα εξασφαλίζει τη διατήρηση της συριακής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας.

Κίνα, Ρωσία, Ινδονησία, Κουβέιτ και Νότια Αφρική επίσης αποδοκίμασαν την απόφαση των ΗΠΑ για αναγνώριση της ισραηλινής κυριαρχίας στα Υψίπεδα Γκολάν. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η «σοβαρή ανησυχία» που εξέφρασε ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, σχετικά με νέα σχέδια τζιχαντιστών και μελών της οργάνωσης «Λευκά Κράνη» στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας για προβοκάτσια με χημικά όπλα σε βάρος αμάχων της περιοχής.

Ο Τζόναθαν Κοέν, που προσωρινά ασκεί καθήκοντα πρέσβη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, κυνικά υποστήριξε πως η κίνηση της κυβέρνησής του είχε στόχο να αντιταχθεί στον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ και στο Ιράν, επειδή τάχα «το να επιτρέψεις τον έλεγχο της περιοχής από τα καθεστώτα Συρίας και Ιράν είναι σαν να κάνεις τα στραβά μάτια στις ωμότητες του καθεστώτος Ασαντ και στην κακόβουλη και αποσταθεροποιητική παρουσία του Ιράν στην περιοχή».

Οι πρέσβεις Γαλλίας, Βρετανίας, Πολωνίας, Βελγίου και Γερμανίας, υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα των δικών τους αστικών τάξεων στην περιοχή, είπαν ότι η θέση της ΕΕ δεν έχει αλλάξει και πως τα στρατηγικά Υψίπεδα του Γκολάν παραμένουν «έδαφος υπό ισραηλινή κατοχή».

Την ίδια θέση υποστήριξε και η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αλλάζει ο ρόλος της ιμπεριαλιστικής ένωσης, η οποία συνέβαλε στην επέμβαση στη Συρία και στα δεινά του λαού της.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Διεργασίες προς όλες τις κατευθύνσεις

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τις μεγάλες δυσκολίες των βρετανικών αστικών δυνάμεων, μπροστά στο «δίλημμα» του Brexit και του εάν και πώς θα γίνει αυτό αποκαλύπτουν οι μαραθώνιες διεργασίες και ζυμώσεις στη Βουλή των Κοινοτήτων και στους κόλπους των κυβερνώντων Συντηρητικών. Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προσπάθησε χτες να δελεάσει τους εσωκομματικούς αντιπάλους της λέγοντας πως είναι έτοιμη να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος (πριν από το συνέδριο το φθινόπωρο) και τον πρωθυπουργικό θώκο, εάν αυτό πείσει τους ευρωσκεπτικιστές Συντηρητικούς βουλευτές να ψηφίσουν το σχέδιο συμφωνίας με την ΕΕ, που έχει απορριφθεί από το βρετανικό Κοινοβούλιο ήδη δύο φορές...

«Γνωρίζω ότι υπάρχει επιθυμία (εντός του κόμματος) για μια νέα προσέγγιση - και μια νέα ηγεσία - στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Και δεν θα σταθώ εμπόδιο», είπε η Μέι στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός της. Η δήλωση αυτή έκανε χτες τον πρώην υπουργό Εξωτερικών (και εσωκομματικό «δελφίνο») Μπόρις Τζόνσον να δηλώσει πως θα υποστηρίξει το σχέδιο συμφωνίας της Μέι με την ΕΕ. Επίσης, η εξέλιξη άναψε τα παζάρια μεταξύ «δελφίνων» που φιλοδοξούν να αναλάβουν την ηγεσία των Συντηρητικών, όπως οι (πρώην και νυν) υπουργοί Τζέρεμι Χαντ, Ντόμινικ Ράαμπ κ.ά.

Επιπροσθέτως, άναψαν οι διεργασίες και στη Βουλή των Κοινοτήτων, που ψήφισε χτες το απόγευμα, με 331 ψήφους υπέρ έναντι 287 κατά, την κατάρτιση ενός ψηφοδελτίου με οκτώ τροπολογίες (προτάσεις). Οι βουλευτές θα μπορούν να επιλέξουν ποιες αποδέχονται και ποιες απορρίπτουν συμπληρώνοντας ανάλογα την ένδειξη με την επιλογή «ναι» ή «όχι». Οι επιλογές περιλαμβάνουν από ένα άτακτο Brexit έως την ανάκληση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για σταμάτημα του Brexit. Συμπεριλαμβάνουν επίσης και «ενδιάμεσες» λύσεις, όπως π.χ. παραμονή στην ευρωπαϊκή οικονομική περιοχή και στη ζώνη ελεύθερου εμπορίου αλλά όχι στην τελωνειακή ένωση, όπως η Νορβηγία, παραμονή στην τελωνειακή ένωση, και δεύτερο δημοψήφισμα.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Νέες απειλές των ΗΠΑ

Ενοχλεί η ρωσική στρατιωτική παρουσία

Οι ΗΠΑ κλιμακώνουν την αντιπαράθεση με τη Ρωσία στη Βενεζουέλα με αφορμή την παρουσία εκεί, από το περασμένο Σάββατο, ρωσικών αεροσκαφών και 100 στρατιωτικών, που σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας εντάσσεται στη διμερή τεχνική και στρατιωτική συνεργασία που έχουν συνάψει οι δύο χώρες. Η ρωσική κυβέρνηση διαμήνυσε ότι η μεταφορά 35 τόνων βοήθειας και του προσωπικού της έγινε «αυστηρά βάσει του Συντάγματος της χώρας και με πλήρη σεβασμό της νομοθεσίας της».

Πάντως, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, και ο αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, προειδοποίησαν τους Ρώσους στρατιωτικούς ότι πρέπει να φύγουν και ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι». Οι δηλώσεις αυτές έγιναν ενώ η σύζυγος του Χουάν Γκουαϊδό, του αυτοανακηρυχθέντος Προέδρου - μαριονέτας τους, Φαμπιάνα Ροσάλες, πραγματοποιεί επίσκεψη στον Λευκό Οίκο. Μάλιστα, η Ροσάλες κατήγγειλε τη φραστική επίθεση - κοινώς κράξιμο - που δέχτηκε ο σύζυγός της σε δρόμο του Καράκας για να δεχτεί τη θερμή υποστήριξη από τις ΗΠΑ ότι δεν θα δεχτούν «παρεμπόδιση» του αχυράνθρωπού τους.

Από τη Δευτέρα ο σύμβουλος Ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου, Τζον Μπόλτον, είχε δηλώσει μέσω «Twitter» ότι «οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν εχθρικές στρατιωτικές δυνάμεις να αναμειχθούν στις αρχές του Δυτικού Ημισφαιρίου, στη δημοκρατία, στην ασφάλεια και το κράτος δικαίου». Στην πραγματικότητα αυτό που ενοχλεί είναι ότι τα ρωσικά, κινεζικά και άλλα μονοπώλια έχουν πάρει σημαντικό κομμάτι από την «πίτα» της Ενέργειας και άλλων αγορών. Οσο για τη ...δημοκρατία, οι ΗΠΑ την τσαλαπατάνε με τις επεμβάσεις τους, με την καταλήστευση των πόρων, με τη στήριξη δικτατοριών, ειδικά στη βασανισμένη Λατινική Αμερική. Ο Γκουαϊδό ανήγγειλε πανεθνική κινητοποίηση για το Σάββατο, ενάντια στις διακοπές ρεύματος που συνεχίζονται (κυρίως λόγω συνεχιζόμενων σαμποτάζ που «πατάνε» στην κακή κατάσταση του δικτύου) και ανακοίνωσε ότι για τις 6 Απρίλη προετοιμάζει «προσομοίωση του τερματισμού της κατάχρησης εξουσίας» από τον εκλεγμένο Πρόεδρο, Ν. Μαδούρο. Πρόκειται για κλιμάκωση του σχεδίου με τη στήριξη ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που προβλέπει τη χρήση διαφόρων μέσων. Αλλωστε και οι πρόσφατες συλλήψεις συνεργατών του Γκουαϊδό αποδεικνύουν ότι η αντιδραστική αντιπολίτευση διαθέτει μεγάλη στήριξη.

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Ενδοαστικές αντιπαραθέσεις

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΣΚΟΠΙΑ.--

Συνεχίζονται στα Δυτικά Βαλκάνια οι ενδοαστικές αντιπαραθέσεις. Το «τελεσίγραφο» της αντιπολιτευόμενης «Συμμαχίας για τη Σερβία» για παραίτηση της κυβέρνησης και του Προέδρου της χώρας έως τις 13 Απρίλη απέρριψε χτες η πρωθυπουργός της Σερβίας, Αννα Μπρνάμπιτς, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να ενδώσει στις πιέσεις.

Το ίδιο 24ωρο, ο Σέρβος εκατομμυριούχος Ντράγκαν Ντίλας, ιδρυτικό στέλεχος της ετερόκλητης «Συμμαχίας για τη Σερβία» στην οποία συμμετέχει και ο ακροδεξιός Μπόσκο Ομπράντοβιτς, επιβεβαίωσε πως μετέβη προ ημερών στις ΗΠΑ πραγματοποιώντας σειρά επαφών με Αμερικανούς γερουσιαστές και άλλους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Μάθιου Πάλμερ. Ισχυρίστηκε ότι η Σερβία «έχει χάσει το στάτους ελεύθερης χώρας» και πως δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών. Πάντως, ο Ομπράντοβιτς στο παρελθόν έχει υποστηρίξει τις στενές σχέσεις της Σερβίας με τη Ρωσία.

Νωρίτερα, στα Σκόπια οι κόντρες ανάμεσα στον Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ και τον αρχηγό του κόμματος DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι συνεχίστηκαν κατά τη συμμετοχή τους σε τηλεοπτικό σταθμό ενόψει των προεδρικών εκλογών της 21ης Απρίλη. Βασικό ζήτημα αντιπαράθεσης ήταν οι συνέπειες της συμφωνίας των Πρεσπών, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διαβεβαιώνει ότι εάν εκλεγεί θα επιχειρήσει να ανατρέψει τις δυσμενείς επιπτώσεις της συμφωνίας. Ωστόσο, και αυτό το κόμμα στηρίζει την ένταξη της χώρας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της συζήτησης αποκάλυψε ότι ο Ελληνας ομόλογός του, Αλέξης Τσίπρας, είχε δεχτεί αρχικά την ονομασία «Δημοκρατία του Ιλιντεν - Μακεδονία», αλλά οπισθοχώρησε εξαιτίας των διαφωνιών της αντιπολίτευσης.

Χτες, ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς, που επίσης αντιμετωπίζει κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων με κεντρικό αίτημα την παραίτησή του, μιλώντας στην «Ντόιτσε Βέλε» είπε πως δεν θα ήθελε να χαρακτηρίσει τις κινητοποιήσεις «σενάριο τύπου Μακεδονίας», όπως έκανε πρόσφατα ο Σέρβος ομόλογός του, Αλ. Βούτσιτς, υπονοώντας ότι ενθαρρύνονται, εάν δεν δρομολογούνται, από ξένες χώρες που έχουν συμφέροντα στα Δυτικά Βαλκάνια.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Σύλληψη Σύρου «τζιχαντιστή» με ελληνικό διαβατήριο

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.--

Ενας Σύρος τζιχαντιστής «στέλεχος του ISIS» συνελήφθη στην Ουγγαρία με πλαστό ελληνικό διαβατήριο, αναφέρει χτεσινό δημοσίευμα της ουγγρικής εφημερίδας «Magyar Nemzet». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Χασάν Φ. είχε συλληφθεί από τον περασμένο Δεκέμβρη, κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Βουδαπέστης, αλλά η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (ΤΕΚ) το αποκάλυψε μόλις την περασμένη βδομάδα. Ο άντρας φέρεται να είπε κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας σε ουγγρικό δικαστήριο ότι ήταν πρόθυμος να αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με τις συνδέσεις του με τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, αλλά μόνο εάν όλοι οι αστυνομικοί έφευγαν από την αίθουσα του δικαστηρίου. Υπό το φόβο ότι ο κατηγορούμενος μπορεί να σχεδίαζε να κρατήσει ομήρους, απορρίφθηκε το αίτημά του. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι βελγικές μυστικές υπηρεσίες επιβεβαίωσαν επίσης πως ο Σύρος είχε επισκεφτεί τρεις φορές το Βέλγιο με ελληνικό διαβατήριο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ