Πέμπτη 28 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Νέες απειλές των ΗΠΑ

Ενοχλεί η ρωσική στρατιωτική παρουσία

Οι ΗΠΑ κλιμακώνουν την αντιπαράθεση με τη Ρωσία στη Βενεζουέλα με αφορμή την παρουσία εκεί, από το περασμένο Σάββατο, ρωσικών αεροσκαφών και 100 στρατιωτικών, που σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας εντάσσεται στη διμερή τεχνική και στρατιωτική συνεργασία που έχουν συνάψει οι δύο χώρες. Η ρωσική κυβέρνηση διαμήνυσε ότι η μεταφορά 35 τόνων βοήθειας και του προσωπικού της έγινε «αυστηρά βάσει του Συντάγματος της χώρας και με πλήρη σεβασμό της νομοθεσίας της».

Πάντως, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, και ο αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, προειδοποίησαν τους Ρώσους στρατιωτικούς ότι πρέπει να φύγουν και ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι». Οι δηλώσεις αυτές έγιναν ενώ η σύζυγος του Χουάν Γκουαϊδό, του αυτοανακηρυχθέντος Προέδρου - μαριονέτας τους, Φαμπιάνα Ροσάλες, πραγματοποιεί επίσκεψη στον Λευκό Οίκο. Μάλιστα, η Ροσάλες κατήγγειλε τη φραστική επίθεση - κοινώς κράξιμο - που δέχτηκε ο σύζυγός της σε δρόμο του Καράκας για να δεχτεί τη θερμή υποστήριξη από τις ΗΠΑ ότι δεν θα δεχτούν «παρεμπόδιση» του αχυράνθρωπού τους.

Από τη Δευτέρα ο σύμβουλος Ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου, Τζον Μπόλτον, είχε δηλώσει μέσω «Twitter» ότι «οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν εχθρικές στρατιωτικές δυνάμεις να αναμειχθούν στις αρχές του Δυτικού Ημισφαιρίου, στη δημοκρατία, στην ασφάλεια και το κράτος δικαίου». Στην πραγματικότητα αυτό που ενοχλεί είναι ότι τα ρωσικά, κινεζικά και άλλα μονοπώλια έχουν πάρει σημαντικό κομμάτι από την «πίτα» της Ενέργειας και άλλων αγορών. Οσο για τη ...δημοκρατία, οι ΗΠΑ την τσαλαπατάνε με τις επεμβάσεις τους, με την καταλήστευση των πόρων, με τη στήριξη δικτατοριών, ειδικά στη βασανισμένη Λατινική Αμερική. Ο Γκουαϊδό ανήγγειλε πανεθνική κινητοποίηση για το Σάββατο, ενάντια στις διακοπές ρεύματος που συνεχίζονται (κυρίως λόγω συνεχιζόμενων σαμποτάζ που «πατάνε» στην κακή κατάσταση του δικτύου) και ανακοίνωσε ότι για τις 6 Απρίλη προετοιμάζει «προσομοίωση του τερματισμού της κατάχρησης εξουσίας» από τον εκλεγμένο Πρόεδρο, Ν. Μαδούρο. Πρόκειται για κλιμάκωση του σχεδίου με τη στήριξη ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που προβλέπει τη χρήση διαφόρων μέσων. Αλλωστε και οι πρόσφατες συλλήψεις συνεργατών του Γκουαϊδό αποδεικνύουν ότι η αντιδραστική αντιπολίτευση διαθέτει μεγάλη στήριξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ