ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Απρίλη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Θέλει να κυβερνήσει με στήριξη Καμμένου και ΠΑΣΟΚων

Αφού δημοσκοπικά είμαι στα ίδια με Βενιζέλο και Σαμαρά, γιατί να μη θέλω πρωθυπουργία, αναρωτιέται ο Τσίπρας...

Να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα προσπαθούσαν χτες στο ΣΥΡΙΖΑ μετά την ομολογία του επικεφαλής του σε συνέντευξη στο tvxs.gr, όπου αναφερόμενος στο ενδεχόμενο το κόμμα του να πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης πρόσθεσε: «Εάν εμείς, ως αριστερά, καταθέσουμε την πρότασή μας και χρειαζόμαστε πέντε ψήφους του Καμμένου και έρθει να μας τις δώσει ως ανοχή ή ως στήριξη δε θα τον πετάξουμε, δε θα του πούμε δεν τις θέλουμε, συνεχίστε με το μνημόνιο όλοι οι υπόλοιποι».

Αλλωστε, όπως είπε σε άλλη του συνέντευξη (protagon.gr), «ο Καμμένος έχει κάνει κάποιες παρουσίες στη βουλή οι οποίες ήταν ενδιαφέρουσες. Και μπορεί και να του πιστώνουν και το γεγονός ότι εν πάση περιπτώσει θα μπορούσε να μείνει στο μαντρί που λέμε, όταν το μαντρί διεκδικεί να γίνει εξουσία και δεν το 'κανε. Ε, αυτό το πιστώνεται, είναι γεγονός».

Πρόσθεσε ακόμα ότι οι βλέψεις τους είναι πολύ ευρύτερες και τους οδηγούν κατευθείαν στην αγκαλιά του ΠΑΣΟΚ, αφού, όπως είπε, «μιλάμε για μια κυβέρνηση η οποία θα 'χει πυρήνα στην αριστερά, μπορεί να είναι και δυνάμεις επαναλαμβάνω, που θα προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ». Βέβαια, αναρωτήθηκε «γιατί να μην είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ (...) Γιατί εμείς έχουμε πάρει κεφάλι από τις άλλες αντιμνημονιακές δυνάμεις», κάτι «το οποίο θα έδινε λύση στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας, στο χάος και στην ακυβερνησία», για την οποία, όπως φαίνεται, ο ΣΥΡΙΖΑ ανησυχεί, όπως και τα αστικά κόμματα.

Η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ λοξοκοιτάζει προς όλες τις κατευθύνσεις με τη φιλοδοξία να φορέσει κυβερνητικά κοστουμάκια. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη συνεργάζεται με στελέχη και κινήσεις που «αποκολλήθηκαν» απ' το ΠΑΣΟΚ, «κλείνει το μάτι» στον Καμμένο, ενώ στην προαναφερθείσα συνέντευξη ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι θα ήθελε και τη συνεργασία με το ΕΠΑΜ του Καζάκη, που όμως επέλεξε άλλο δρόμο, αυτό της συνεργασίας με τον Παπαθεμελή! Δηλαδή, ο αντιμνημονιακός μύλος όλα τα αλέθει.

Ορέγονται καρέκλες

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, που βλέπει τις δηλώσεις Τσίπρα να δυναμιτίζουν τη συνεργασία με τη σοσιαλδημοκρατία, δήλωσε χτες ότι «η διαδρομή και οι θέσεις του Πάνου Καμμένου τον τοποθετούν δεξιότερα της ΝΔ» και «μια αριστερή - αντιμνημονιακή κυβέρνηση που θα εξαρτάται από την ψήφο του Πάνου Καμμένου είναι αδύνατο να σταθεί». Πιο πάνω απ' όλα, όμως, είναι η επιθυμία τους να κυβερνήσουν με κάθε κόστος και γι' αυτό ο Παπαδημούλης κατέληξε ότι «αν άλλες δυνάμεις θέλουν να δώσουν ψήφο ανοχής, είναι δικό τους θέμα».

Μετά απ' όλα αυτά, ο Αλ. Τσίπρας επανήλθε χτες με εξηγήσεις στον ρ/σ «Real», όπου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είπα το αυτονόητο (...) Οταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (...) δώσει διερευνητική εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ, θα απευθυνθώ στα κόμματα της αριστεράς για τον σχηματισμό κυβέρνησης και θα ασκήσουμε το συνταγματικό μας δικαίωμα να απευθυνθούμε στη Βουλή προκειμένου να λάβουμε ψήφο εμπιστοσύνης. Και εκεί δεν θα αρνηθούμε προφανώς την ψήφο κανενός (...) Αν δεχθούμε ψήφο εμπιστοσύνης ακόμα και από βουλευτές που έχουν εκλεγεί με άλλα κόμματα, που δεν θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση, ακόμα κι από βουλευτές που έχουν εκλεγεί από το ΠΑΣΟΚ, δεν θα το αρνηθούμε». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι θα «το διεκδικήσουν».

Αυτό που δεν εξήγησε ο Αλ. Τσίπρας είναι τους λόγους για τους οποίους οι βουλευτές του Καμμένου ή του ΠΑΣΟΚ που θα έχουν εκλεγεί στη βάση των γνωστών φιλομονοπωλιακών προγραμμάτων των κομμάτων τους, θα έδιναν ψήφο εμπιστοσύνης στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που, όπως διατείνεται, θα ασκήσει φιλολαϊκή πολιτική. Αν αυτό συνέβαινε, θα οφειλόταν ακριβώς στο γεγονός ότι άπαντες αναγνωρίζουν πως οι κραυγές του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στο μνημόνιο, στο ΠΑΣΟΚ και την πολιτική του έχουν ημερομηνία λήξης, την ώρα που λήγει και η εκλογική διαδικασία.

Δίψα για διαχείριση

Συνεχίζοντας να κοροϊδεύει με θράσος το λαό, επανέλαβε τη ...γαλαντόμα πρόταση, πιστεύοντας ότι το ΚΚΕ θα δελεασθεί από θεσούλες της αστικής διαχείρισης, ότι «αν διεκδικήσει κάποιος άλλος από τα κόμματα της αριστεράς, η κα Παπαρήγα ή ο κ. Κουβέλης, εγώ δεν θα διεκδικήσω, αν είμαστε το μεγαλύτερο από τα τρία αυτά κόμματα, την πρωθυπουργική καρέκλα για τον εαυτό μου».

Αποκαλύπτοντας, τέλος, το μικρομεγαλισμό και τη δίψα που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ να αναρριχηθεί στα ανώτερα κλιμάκια της αστικής διαχείρισης, είπε στο protagon.gr: «Ε, θα μπορούσα να είμαι, ναι, γιατί όχι; Γιατί να μην είμαι; (...) Οταν, όταν, με συγχωρείτε (...) όταν βλέπω σε δημοσκοπήσεις ερώτηση αυθόρμητα, αυθόρμητη απάντηση να βάζουν τον Τσίπρα στο ίδιο μέγεθος με αυτούς που κοιμούνται και ξυπνάνε με το αν θα γίνουν πρωθυπουργοί, τον Βενιζέλο και τον Σαμαρά. Και το βλέπω αυθόρμητα να βγαίνει αυτό από τον κόσμο γιατί να σας απαντήσω πως όχι;».

ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Απόφαση για έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ

Αναμένεται νέος κύκλος έντασης, προκλήσεων και ανταγωνισμών για την Ενέργεια

Αδειες για τη διεξαγωγή πετρελαϊκών ερευνών σε περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας - Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου έδωσε στην Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO) η τουρκική κυβέρνηση. Την απόφαση έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο της Τουρκίας στις 16 Μάρτη και χτες δημοσιεύτηκε στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβέρνησης, προμηνύοντας νέο κύκλο έντασης, προκλήσεων και ανταγωνισμών, σε μια περίοδο που οξύνονται γενικά οι αντιθέσεις για τις πηγές και τους αγωγούς ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή.

Ανάλογη απόφαση για έρευνες σε περιοχές βορειοδυτικά της Μυτιλήνης, η οποία δημοσιεύτηκε στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβέρνησης την 1η Νοέμβρη του 1973, θεωρείται η απαρχή των τουρκικών αμφισβητήσεων στο Αιγαίο, οι οποίες συνεχίζονται ανελλιπώς από τότε. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης «αντιβαίνει στους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας και με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες της Ελλάδας, που θεμελιώνονται στο Διεθνές Δίκαιο».

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και λίγες μέρες η τουρκική κρατική πετρελαϊκή εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει γεωτρήσεις ανοιχτά του ψευδοκράτους της Κύπρου, προχωρώντας στην υλοποίηση της παράνομης «συμφωνίας» που υπέγραψαν Τουρκία και ψευδοκράτος στις 22 Σεπτέμβρη 2011, περί οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας. Οι γεωτρήσεις πραγματοποιούνται στην περιοχή της Αμμοχώστου στο χωριό Σύγκραση.

ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΔΡΟΜΟ
Μαύρο στους θεομπαίχτες!

- «Γαλλία: Τι σημαίνει η σαρωτική ήττα του Σιράκ - ΑΡΙΣΤΕΡΗ γροθιά στο Μάαστριχτ - Θρίαμβος της Αριστεράς» (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 2-6-97).

- «Η Γαλλία, κλειδί τώρα της πορείας για Μάαστριχτ. ΕΥΡΩ-ΑΝΑΣΑ - Προσδοκίες για πιο χαλαρή λιτότητα» (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 3-6-97). Την ίδια μέρα φωτογραφία του Γ. Παπαντωνίου στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας με την εξής λεζάντα που αποδίδει λόγια του υπουργού: «Πορευόμαστε προς αριστερό Μάαστριχτ»!

- «Νέα πνοή για Ευρώπη». «Στροφή για "άλλο" Μάαστριχτ - Η νίκη της γαλλικής Αριστεράς ανοίγει το δρόμο για την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής. Ευνοείται η Ελλάδα» (ΕΘΝΟΣ 2-6-97).

- «Θρίαμβος Ζοσπέν ανατρέπει το Μάαστριχτ» (ΕΞΟΥΣΙΑ 2-6-97).

- «Μετά τη θριαμβευτική επιστροφή της Αριστεράς στη Γαλλία ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ για την πορεία της Ευρώπης» (ΑΥΓΗ 3-6-97).

***

Αυτά έγραφαν τότε. Αν σβηστούν τα ονόματα είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα. Σήμερα, πάλι, όλοι μαζί θριαμβολογούν για τη διαφαινόμενη επικράτηση Ολάντ, την οποία συνδέουν με φιλολαϊκές αλλαγές στην ΕΕ, με χαλάρωση του δημοσιονομικού συμφώνου και ανατροπή των πολιτικών λιτότητας. Οταν ο Ολάντ δηλώνει ότι τίποτα απ' αυτά δεν προτίθεται να κάνει, όπως τίποτα απ' όσα πίστωναν στον Ζοσπέν δεν έκανε εκείνος. Αντίθετα, έκανε τα πάντα για το καλό της πλουτοκρατίας. Οσο «αριστερό» έγινε το Μάαστριχτ επί ο Ζοσπέν, άλλο τόσο θα γίνει το δημοσιονομικό σύμφωνο επί Ολάντ.

Τότε, ο Σημίτης και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ζητωκραύγαζαν. Ο Κ. Σκανδαλίδης μάλιστα δεν μπορούσε να συγκρατήσει τη χαρά του και δήλωνε: «Η προοδευτική στροφή δεν επιβεβαιώνεται απλώς. Γίνεται χιονοστιβάδα»!

Τότε, ο ΣΥΝ διεκδικούσε τον ...Ζοσπέν απ' το ...ΠΑΣΟΚ! Δήλωνε ο πρόεδρός του Ν. Κωνσταντόπουλος: «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αντί να θριαμβολογεί, οφείλει να διδαχτεί από την αυτοκριτική και την προοδευτική μετατόπιση των Γάλλων σοσιαλιστών»! Και σε συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία» στις 2-6-98 υποστήριζε: «Ενα πείραμα τύπου Γαλλίας νομίζω ότι επιβάλλεται να το κουβεντιάσουν και η ελληνική κοινωνία και οι πολιτικές δυνάμεις».

Κατά τον Ν. Κωνσταντόπουλο, τα αποτελέσματα στη Γαλλία αποτελούσαν «θετικό βήμα στην προσπάθεια για την προοδευτική αναθεώρηση της συνθήκης του Μάαστριχτ, για μια ενιαία δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη»... Και ο Γ. Δραγασάκης πρόσθετε στις 4-6-97: «Το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία δημιουργεί μια ρωγμή στη λογική των μονόδρομων».

Σήμερα ο ΣΥΝ χειροκροτά τον Ολάντ, που στηρίζουν οι εκεί ομοϊδεάτες του και καλεί -ξανά- το ΠΑΣΟΚ να διδαχτεί απ' τις θετικές εξαγγελίες του Ολάντ. Ενώ το ΠΑΣΟΚ προβάλλει τη συνεργασία σαν παράδειγμα προς μίμηση για την Ελλάδα. Αφού τα βρήκαν εκεί σοσιαλδημοκράτες - οπορτουνιστές, γιατί όχι κι εδώ; Δε νομίζουν οι άνθρωποι του μόχθου ότι αρκετά κράτησε αυτό το θέατρο; Δεν τράβηξε πολύ η κοροϊδία σε βάρος του; Δεν ήρθε η ώρα να βάλει ένα τέρμα; Αρχίζοντας με τα αυτονότητα, μαυρίζοντας στις εκλογές τους θεομπαίχτες που χρόνια τώρα του παρουσιάζουν το μαύρο για άσπρο;


Β.Ν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ