Σάββατο 28 Απρίλη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2012
ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Απόφαση για έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ

Αναμένεται νέος κύκλος έντασης, προκλήσεων και ανταγωνισμών για την Ενέργεια

Αδειες για τη διεξαγωγή πετρελαϊκών ερευνών σε περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας - Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου έδωσε στην Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO) η τουρκική κυβέρνηση. Την απόφαση έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο της Τουρκίας στις 16 Μάρτη και χτες δημοσιεύτηκε στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβέρνησης, προμηνύοντας νέο κύκλο έντασης, προκλήσεων και ανταγωνισμών, σε μια περίοδο που οξύνονται γενικά οι αντιθέσεις για τις πηγές και τους αγωγούς ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή.

Ανάλογη απόφαση για έρευνες σε περιοχές βορειοδυτικά της Μυτιλήνης, η οποία δημοσιεύτηκε στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβέρνησης την 1η Νοέμβρη του 1973, θεωρείται η απαρχή των τουρκικών αμφισβητήσεων στο Αιγαίο, οι οποίες συνεχίζονται ανελλιπώς από τότε. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης «αντιβαίνει στους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας και με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες της Ελλάδας, που θεμελιώνονται στο Διεθνές Δίκαιο».

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και λίγες μέρες η τουρκική κρατική πετρελαϊκή εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει γεωτρήσεις ανοιχτά του ψευδοκράτους της Κύπρου, προχωρώντας στην υλοποίηση της παράνομης «συμφωνίας» που υπέγραψαν Τουρκία και ψευδοκράτος στις 22 Σεπτέμβρη 2011, περί οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας. Οι γεωτρήσεις πραγματοποιούνται στην περιοχή της Αμμοχώστου στο χωριό Σύγκραση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ