ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ
Εγκλωβισμένοι χιλιάδες εργαζόμενοι που αδυνατούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους

Απανωτά χαράτσια για ράπιντ τεστ για όσους είναι στην «γκρίζα ζώνη» μεταξύ υποχρεωτικότητας και απαλλαγής

Eurokinissi

Με δεμένα τα χέρια είναι χιλιάδες εργαζόμενοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και μετά από 9 μήνες βρίσκονται σε μια γκρίζα ζώνη των εμβολιαζόμενων, καθώς από τη μία δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο και από την άλλη δεν δικαιούνται απαλλαγή από το απαράδεκτο καθεστώς της υποχρεωτικότητας, καθώς η πάθησή τους δεν καταγράφεται στους λόγους απαλλαγής. Ετσι, καλούνται από την κυβέρνηση, με ατομική τους «ευθύνη», είτε να αναλάβουν το ρίσκο του εμβολιασμού, είτε να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τα αμέτρητα ράπιντ τεστ ώστε να πηγαίνουν κανονικά στη δουλειά τους.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση δικηγόρου που απευθύνθηκε στην εφημερίδα μας, με ιστορικό καρδιοπάθειας, και η οποία εμβολιάστηκε τον περασμένο Μάη (κατόπιν ιατρικής σύστασης) με «AstraZeneca» (ΑΖ) που ήταν τότε διαθέσιμο για την ηλικιακή της ομάδα. Είκοσι μέρες αργότερα ένιωσε πόνο στο στήθος και μετά από σειρά εξετάσεων διαπιστώθηκε ισχαιμικό επεισόδιο (περιστατικό θρόμβωσης) σε κάποιο καρδιακό αγγείο. Οι γιατροί έκριναν ότι δεν πρέπει να γίνει η δεύτερη δόση του AΖ, καθώς και κανένα άλλο εμβόλιο με βάση τα ιατρικά δεδομένα που είχαν τότε στη διάθεσή τους.

Σημειώνεται ότι όσοι έχουν κάνει μόνο μία δόση εμβολίου υπάγονται στους ανεμβολίαστους, με την πολιτική της κυβέρνησης να «τσουβαλιάζει» όσους αδυνατούν για ιατρικούς λόγους να εμβολιαστούν με τους λεγόμενους «αρνητές».

Και επειδή ανεμβολίαστοι και μη πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν να εισέρχονται σε δημόσιες υπηρεσίες, κλειστούς χώρους με μοριακό τεστ ή ράπιντ (ειδικά για τα δικαστήρια προβλέπεται ράπιντ 48 ωρών ή μοριακό 72 ωρών) με ατομικό κόστος, η συγκεκριμένη εργαζόμενη χαρατσώνεται κανονικά για να μπορέσει να παρακολουθήσει τις υποθέσεις της.

Οι δε μονάδες του ΕΟΔΥ που διενεργούν δωρεάν τεστ σε αυτές τις κατηγορίες, δίνουν το αποτέλεσμα μόνο προφορικά και δεν το καταχωρούν στο σύστημα (gov.gr) για έκδοση βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου. Στους λογαριασμούς αυτούς εμφανίζεται το μήνυμα «χωρίς ολοκληρωμένο εμβολιασμό δεν εκδίδονται πιστοποιητικά και βεβαιώσεις για αποτελέσματα διαγνωστικών ελέγχων από δημόσιες δομές».

Η κατάσταση που αντιμετωπίζουν χιλιάδες άνθρωποι με διάφορα νοσήματα, τους οποίους η κυβέρνηση «ξεπετάει» με το μαστίγιο της υποχρεωτικότητας, είναι ενδεικτική του εμβολιαστικού προγράμματος που είναι σε εξέλιξη και το οποίο καμιά σχέση δεν έχει με τις ανάγκες του λαού για εξατομικευμένη προσέγγιση, για φαρμακοεπαγρύπνηση, για προληπτικές εξετάσεις πριν και μετά τον εμβολιασμό κ.ο.κ. Ετσι η υποχρεωτικότητα στέλνει τέτοιους ασθενείς να ξετρυπώσουν μόνοι τους το πώς θα βγάλουν άκρη σε σχέση με την απαλλαγή τους, καθώς το σχετικό ΦΕΚ αφορά την απαλλαγή μόνο στους υγειονομικούς.

Οι ευπαθείς ομάδες που ανήκουν σε αυτή την «γκρίζα ζώνη» του εμβολιασμού, γίνονται μπαλάκι μεταξύ ΕΟΔΥ (που δεν έδωσε σαφή απάντηση για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει η εργαζόμενη), υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (όπου όπως ομολογήθηκε, το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν κι άλλες ομάδες όπως όσοι έχουν νοσήσει στο εξωτερικό), ΥΠΕ και υπουργείου Υγείας (το οποίο παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει ειδική πρόβλεψη για όσους αδυνατούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους) και μένουν στην αναμονή μέχρι νεοτέρας.

Μετά την ατέρμονη γραφειοκρατία, η δικηγόρος ενημερώθηκε από την Ομάδα Διαχείρισης Εμβολιασμού «ότι οι μέχρι τώρα οδηγίες δεν αναφέρουν κάτι αναφορικά με την εξαίρεση πολιτών από τον εμβολιασμό κατά της Covid-19. Το θέμα αυτό βρίσκεται υπό ανάλυση από τους αρμόδιους. Παρακαλούμε όπως αναμείνετε για εκ νέου ανακοινώσεις» και οι θεράποντες γιατροί βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Μόλις στο 57,7% η εμβολιαστική κάλυψη

Στο μεταξύ, μόλις 1,7% αυξήθηκε το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης τις τελευταίες 15 μέρες, φτάνοντας στο 57,7%, απέχοντας από το επιθυμητό τείχος ανοσίας (άνω του 80%), ενώ το 61,1% έχει εμβολιαστεί μόνο με μια δόση. Στο φόντο αυτό, η κυβέρνηση προανήγγειλε «στοχευμένες δράσεις το επόμενο διάστημα», εστιάζοντας σε περιοχές που παραμένουν χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμών, χωρίς βέβαια στις «δράσεις» αυτές να περιλαμβάνεται η ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας και ειδικά της ΠΦΥ, που αποτελεί αποφασιστικό παράγοντα για την ενίσχυση των εμβολιασμών.

ΟΕΝΓΕ
Καταδικάζει τον αποκλεισμό από το ΕΣΥ γιατρού επειδή «έχει μικρά παιδιά»

Τον αποκλεισμό από το ΕΣΥ γιατρού επειδή «έχει μικρά παιδιά» καταδικάζει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Σημειώνεται ότι η γιατρός ήταν υποψήφια για πρόσληψη σε θέση Επιμελήτριας Β' κλάδου ΕΣΥ στο Νοσοκομείο «Λαϊκό». Η διαδικασία της κρίσης από το αρμόδιο συμβούλιο επιλογής έγινε τον Μάη του 2021, ενώ το υπουργείο Υγείας, που προχτές έδωσε διευκρινίσεις για το απαράδεκτο περιστατικό, στην ουσία «όχι μόνο δεν καταδικάζει το σκεπτικό του συμβουλίου κρίσης, απεναντίας το υπερασπίζεται, το επικυρώνει και το προσυπογράφει», σημειώνει η ΟΕΝΓΕ. Μάλιστα, η Ομοσπονδία, απαντώντας στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι «η οικογενειακή κατάσταση δεν επηρέασε την αντικειμενική κρίση του συμβουλίου», θυμίζει ότι στο πρακτικό της εξέτασης των υποψηφίων σημειωνόταν καθαρά πως οι κριτές προβληματίστηκαν «αν θα μπορούσε η συνάδελφος, αν και πολύ αξιόλογη, να προσαρμόσει την επαγγελματική της ζωή στο πλαίσιο που της θέτει η οικογενειακή της ζωή, λόγω των δύο μικρών παιδιών».

«Ας μας απαντήσουν», τονίζει η ΟΕΝΓΕ, «για ποιο λόγο ρωτήθηκαν οι υποψήφιες συνάδελφοι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης αν "παίρνουν άδειες ειδικού σκοπού", αν δεν σκόπευε το συμβούλιο κρίσης να το λάβει υπόψη του στην τελική του αξιολόγηση;».

Συνεχίζοντας επισημαίνει ότι «δεν πρόκειται για "απλή αστοχία" του συμβουλίου κρίσης αλλά για σαφή διάκριση σε βάρος μιας συναδέλφου, μητέρας ανήλικων παιδιών. Το γεγονός ότι, όπως οι ίδιοι ομολογούν, το συμβούλιο κρίσης έθεσε τα ίδια ερωτήματα και στις δύο υποψήφιες συναδέλφους, το επιβεβαιώνει περίτρανα.

Αλλωστε, δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό. Συνάδελφός μας επικουρική γιατρός, μητέρα ανήλικου τέκνου, βρέθηκε στο στόχαστρο διοικητή νοσοκομείου και τελικά απολύθηκε επειδή έκανε το λάθος να διεκδικήσει την άδεια ειδικού σκοπού. Δεκάδες εργαζόμενες μητέρες απολύονται μετά την άδεια μητρότητας. Εκατοντάδες νέες γυναίκες εκβιάζονται να υπογράψουν δήλωση ότι δεν θα δημιουργήσουν οικογένεια ως προϋπόθεση για να προσληφθούν. Δεκάδες καταγγελίες την περίοδο της πανδημίας για εργοδότες που απειλούσαν μητέρες εργαζόμενες ότι θα απολυθούν αν διεκδικήσουν την "άδεια ειδικού σκοπού"».

Η ΟΕΝΓΕ χαρακτηρίζει επίσης υποκριτικές τις δηλώσεις της αναπλ. υπουργού Υγείας περί «στήριξης της μητρότητας», αφού, όπως τονίζει, υπερασπίζεται «την πολιτική που γεννά, συντηρεί, αναπαράγει και διευρύνει τις οικονομικές, κοινωνικές και εργασιακές αιτίες της ανισοτιμίας και των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών. Την πολιτική που σε τελική ανάλυση θεωρεί την προστασία της μητρότητας "βαρίδι" και "κόστος" για το κράτος και την εργοδοσία».

Η ΟΕΝΓΕ «εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και τη στήριξή της στη συνάδελφο που είχε το θάρρος να καταγγείλει το περιστατικό. Δεν αφορά μόνο την συνάδελφο. Δεν αφορά μόνο τις συναδέλφους γιατρούς. Δεν αφορά μόνο τις εργαζόμενες μητέρες, τις νέες γυναίκες. Μας αφορά όλους».

Στο μεταξύ, απάντηση στο υπουργείο Υγείας δίνει η γιατρός που ζητά την αναπομπή της απόφασης του Συμβουλίου Κρίσεων, και ξεκαθαρίζει ότι το αίτημά της αφορά το ίδιο το σκεπτικό του Συμβουλίου, ενώ ευχαριστεί όσους της συμπαραστάθηκαν, τονίζοντας ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια, ότι δεν θα συμβιβαστεί με το παραπάνω σκεπτικό.

Η ΟΓΕ

Το θλιβερό αυτό περιστατικό καταδικάζει και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, αναδεικνύοντάς το ως επιβεβαίωση του ότι «η περίφημη ευρωπαϊκή και εγχώρια πολιτική για την "εξισορρόπηση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής" στην πραγματικότητα αποτελεί θηλιά στον λαιμό χιλιάδων εργαζόμενων γυναικών που καθημερινά έρχονται αντιμέτωπες με τεράστια εμπόδια στον χώρο εργασίας και στην οικογένεια». «Μονόδρομος για την εργαζόμενη μητέρα, τη νέα γυναίκα είναι η μαχητική διεκδίκηση, ο συλλογικός αγώνας που βάζει στο επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες τις δικές μας και των παιδιών μας, η οργάνωση στο σωματείο στο χώρο δουλειάς και στον σύλλογο γυναικών της ΟΓΕ στη γειτονιά, η ανυποχώρητη πάλη για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση», τονίζει η ΟΓΕ.

Φουντώνει η πανδημία με τη Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο

Αύξηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα των 9 από τις 12 περιοχές που ελέγχονται

Χτες 22 ασθενείς με COVID-19 έχασαν τη ζωή τους, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.751 θάνατοι.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 322, οι 291 (90,37%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 31 (9,63%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Τα νέα κρούσματα της νόσου είναι 2.978, εκ των οποίων 560 εντοπίστηκαν στην Αττική, 435 στη Θεσσαλονίκη, 183 στη Λάρισα, 122 στην Ξάνθη, 165 είναι υπό διερεύνηση. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 651.378. Από τις 13 Σεπτέμβρη έχουν καταγραφεί 9.356 κρούσματα σε παιδιά μέχρι 17 ετών.

Τη βδομάδα 20 - 26 Σεπτέμβρη παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις (σε σχέση με τη βδομάδα 13 - 19 Σεπτέμβρη) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των εννέα από τις δώδεκα (9/12) περιοχές που ελέγχθηκαν: 198% στην Αλεξανδρούπολη, 166% στην Ξάνθη, 62% στη Λάρισα, 58% στην Αττική, 36% στον Βόλο, 18% σε Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο, 17% στον Αγιο Νικόλαο. Σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στα Χανιά (-1%).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ