Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΟΕΝΓΕ
Καταδικάζει τον αποκλεισμό από το ΕΣΥ γιατρού επειδή «έχει μικρά παιδιά»

Τον αποκλεισμό από το ΕΣΥ γιατρού επειδή «έχει μικρά παιδιά» καταδικάζει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Σημειώνεται ότι η γιατρός ήταν υποψήφια για πρόσληψη σε θέση Επιμελήτριας Β' κλάδου ΕΣΥ στο Νοσοκομείο «Λαϊκό». Η διαδικασία της κρίσης από το αρμόδιο συμβούλιο επιλογής έγινε τον Μάη του 2021, ενώ το υπουργείο Υγείας, που προχτές έδωσε διευκρινίσεις για το απαράδεκτο περιστατικό, στην ουσία «όχι μόνο δεν καταδικάζει το σκεπτικό του συμβουλίου κρίσης, απεναντίας το υπερασπίζεται, το επικυρώνει και το προσυπογράφει», σημειώνει η ΟΕΝΓΕ. Μάλιστα, η Ομοσπονδία, απαντώντας στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι «η οικογενειακή κατάσταση δεν επηρέασε την αντικειμενική κρίση του συμβουλίου», θυμίζει ότι στο πρακτικό της εξέτασης των υποψηφίων σημειωνόταν καθαρά πως οι κριτές προβληματίστηκαν «αν θα μπορούσε η συνάδελφος, αν και πολύ αξιόλογη, να προσαρμόσει την επαγγελματική της ζωή στο πλαίσιο που της θέτει η οικογενειακή της ζωή, λόγω των δύο μικρών παιδιών».

«Ας μας απαντήσουν», τονίζει η ΟΕΝΓΕ, «για ποιο λόγο ρωτήθηκαν οι υποψήφιες συνάδελφοι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης αν "παίρνουν άδειες ειδικού σκοπού", αν δεν σκόπευε το συμβούλιο κρίσης να το λάβει υπόψη του στην τελική του αξιολόγηση;».

Συνεχίζοντας επισημαίνει ότι «δεν πρόκειται για "απλή αστοχία" του συμβουλίου κρίσης αλλά για σαφή διάκριση σε βάρος μιας συναδέλφου, μητέρας ανήλικων παιδιών. Το γεγονός ότι, όπως οι ίδιοι ομολογούν, το συμβούλιο κρίσης έθεσε τα ίδια ερωτήματα και στις δύο υποψήφιες συναδέλφους, το επιβεβαιώνει περίτρανα.

Αλλωστε, δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό. Συνάδελφός μας επικουρική γιατρός, μητέρα ανήλικου τέκνου, βρέθηκε στο στόχαστρο διοικητή νοσοκομείου και τελικά απολύθηκε επειδή έκανε το λάθος να διεκδικήσει την άδεια ειδικού σκοπού. Δεκάδες εργαζόμενες μητέρες απολύονται μετά την άδεια μητρότητας. Εκατοντάδες νέες γυναίκες εκβιάζονται να υπογράψουν δήλωση ότι δεν θα δημιουργήσουν οικογένεια ως προϋπόθεση για να προσληφθούν. Δεκάδες καταγγελίες την περίοδο της πανδημίας για εργοδότες που απειλούσαν μητέρες εργαζόμενες ότι θα απολυθούν αν διεκδικήσουν την "άδεια ειδικού σκοπού"».

Η ΟΕΝΓΕ χαρακτηρίζει επίσης υποκριτικές τις δηλώσεις της αναπλ. υπουργού Υγείας περί «στήριξης της μητρότητας», αφού, όπως τονίζει, υπερασπίζεται «την πολιτική που γεννά, συντηρεί, αναπαράγει και διευρύνει τις οικονομικές, κοινωνικές και εργασιακές αιτίες της ανισοτιμίας και των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών. Την πολιτική που σε τελική ανάλυση θεωρεί την προστασία της μητρότητας "βαρίδι" και "κόστος" για το κράτος και την εργοδοσία».

Η ΟΕΝΓΕ «εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και τη στήριξή της στη συνάδελφο που είχε το θάρρος να καταγγείλει το περιστατικό. Δεν αφορά μόνο την συνάδελφο. Δεν αφορά μόνο τις συναδέλφους γιατρούς. Δεν αφορά μόνο τις εργαζόμενες μητέρες, τις νέες γυναίκες. Μας αφορά όλους».

Στο μεταξύ, απάντηση στο υπουργείο Υγείας δίνει η γιατρός που ζητά την αναπομπή της απόφασης του Συμβουλίου Κρίσεων, και ξεκαθαρίζει ότι το αίτημά της αφορά το ίδιο το σκεπτικό του Συμβουλίου, ενώ ευχαριστεί όσους της συμπαραστάθηκαν, τονίζοντας ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια, ότι δεν θα συμβιβαστεί με το παραπάνω σκεπτικό.

Η ΟΓΕ

Το θλιβερό αυτό περιστατικό καταδικάζει και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, αναδεικνύοντάς το ως επιβεβαίωση του ότι «η περίφημη ευρωπαϊκή και εγχώρια πολιτική για την "εξισορρόπηση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής" στην πραγματικότητα αποτελεί θηλιά στον λαιμό χιλιάδων εργαζόμενων γυναικών που καθημερινά έρχονται αντιμέτωπες με τεράστια εμπόδια στον χώρο εργασίας και στην οικογένεια». «Μονόδρομος για την εργαζόμενη μητέρα, τη νέα γυναίκα είναι η μαχητική διεκδίκηση, ο συλλογικός αγώνας που βάζει στο επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες τις δικές μας και των παιδιών μας, η οργάνωση στο σωματείο στο χώρο δουλειάς και στον σύλλογο γυναικών της ΟΓΕ στη γειτονιά, η ανυποχώρητη πάλη για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση», τονίζει η ΟΓΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ