Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Δημιουργική συνάντηση» για να «ξεπεραστούν τα αδιέξοδα»

Πάνω από δύο ώρες διήρκεσε το γεύμα εργασίας που είχαν αργά το βράδυ της Δευτέρας ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ στη Νέα Υόρκη, όπου βρέθηκαν για την ετήσια Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Μεταξύ άλλων έγινε γνωστό ότι το επόμενο διάστημα θα οριστεί νέος ειδικός απεσταλμένος του γγ για το Κυπριακό και ύστερα από επαφές του με τις εμπλεκόμενες πλευρές θα διερευνηθούν προϋποθέσεις για νέα συνάντηση, αλλά και για την επίσημη επανέναρξη των συνομιλιών.

Μετά το γεύμα ο Κύπριος ηγέτης δήλωσε ότι «ήταν μια, θα πρέπει να πω, δημιουργική συνάντηση. Βεβαίως οι διαφορές καταγράφηκαν. Ανέπτυξε τις θέσεις περί κυριαρχικής ισότητας και περί δύο ανεξαρτήτων κρατών ο κ. Τατάρ, βεβαίως ανέπτυξα τη δική μας θέση, που συνάδει απόλυτα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, την εντολή του γγ με βάση τα ψηφίσματα, και αναπτύξαμε διάφορους τρόπους πώς προχωρούμε προκειμένου να ξεπεράσουμε τα αδιέξοδα, αλλά και να δημιουργήσουμε προοπτικές επανέναρξης ενός δημιουργικού διαλόγου». Πρόσθεσε ότι «δεν παραλείψαμε να επισημάνουμε όλα όσα επιβαλλόταν να επισημανθούν, προκειμένου να δημιουργηθούν οι ορθές αντιλήψεις περί όσων ακούγονται από την άλλη πλευρά, αλλά ταυτόχρονα και να είμαστε δημιουργικοί στην παραπέρα πορεία».

Από τη πλευρά του ο Τατάρ δήλωσε μεταξύ άλλων πως «η πραγματικότητα είναι ότι εδώ και 60 χρόνια υπάρχουν δύο κράτη». Πρόσθεσε ότι «συζητήσαμε ό,τι μπορέσαμε και ελπίζουμε ότι ο ΓΓ θα μπορέσει να εξερευνήσει νέες ιδέες, γιατί η θέση μας είναι - όπως έλεγα πάντα - ότι έχουμε δικαίωμα να αναγνωριστεί η κυριαρχική μας ισότητα». Ερωτηθείς για το επόμενο βήμα απάντησε ότι «το Κυπριακό διαρκεί εδώ και πολλά χρόνια, οπότε δεν βιαζόμαστε». Τέλος, εξέφρασε ικανοποίηση για την «αντικειμενική στάση του γγ Γκουτέρες» και κατέληξε ότι «αν και τέτοιες συνομιλίες δεν παράγουν αποτελέσματα, είναι καλές για διάλογο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ