Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Παζάρια για το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής

Eurokinissi

Στο τυπικό κλείσιμο του 11ου κύκλου της ενισχυμένης εποπτείας που εφαρμόζεται στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να προχωρήσει το Γιούρογκρουπ στο πλαίσιο της συνεδρίασης την ερχόμενη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, με βάση και τη θετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα της προηγούμενης περιόδου.

Ταυτόχρονα, την ερχόμενη Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022, ενώ οι όποιες εκκρεμότητες ενόψει της κατάθεσης του τελικού σχεδίου κρατικού προϋπολογισμού αναμένεται να συζητηθούν στο πλαίσιο του επόμενου 12ου κύκλου «μεταμνημονιακής αξιολόγησης», που θα διενεργηθεί στις 18-19 Οκτώβρη.

Η ατζέντα της προσεχούς συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ περιλαμβάνει τις μακροοικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη - συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού και των τιμών Ενέργειας - τις εξελίξεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, καθώς και τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας των κρατών - μελών.

Η ΕΚΤ από την πλευρά της έχει ήδη προχωρήσει σε αναβάθμιση των προβλέψεών της τόσο για τους ρυθμούς ανάκαμψης όσο και για τον πληθωρισμό. Ειδικότερα, η ενίσχυση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη αναμένεται το 2021 σε 5%, το 2022 σε 4,6% και το 2023 σε 2,1%.

«Για τη στήριξη της ανάκαμψης, μια φιλόδοξη, στοχευμένη και συντονισμένη δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να συνεχίσει να συμπληρώνει τη νομισματική πολιτική», επισημαίνεται στο πρόσφατο οικονομικό δελτίο της ΕΚΤ αναφορικά με την πολιτική στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, τα ελλείμματα των κρατικών προϋπολογισμών στην Ευρωζώνη από 7,1% του ΑΕΠ φέτος θα υποχωρήσουν στο 3% το 2022.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, αναμένεται το 2021 σε 2,2%, το 2022 σε 1,7% και το 2023 σε 1,5%. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, «ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω αυτό το φθινόπωρο, αλλά να μειωθεί το επόμενο έτος». Η ανοδική τροχιά αποδίδεται στην έντονη αύξηση των τιμών του πετρελαίου από τα μέσα περίπου του προηγούμενου έτους, την αντιστροφή της προσωρινής μείωσης του ΦΠΑ στη Γερμανία και τις πιέσεις στο κόστος που απορρέουν από τις προσωρινές ελλείψεις υλικών και εξοπλισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ