ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Οχτώβρη 2008
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Δύο κράτη, δύο λαοί» κατά το Μεχμέτ Αλί Ταλάτ

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Επιμένει στις θέσεις του περί δημιουργίας στην Κύπρο ενός «νέου συνεταιριστικού κράτους, βασισμένου στην πολιτική ισότητα των δύο λαών και το οποίο να αποτελείται από δυο συνιστώντα κράτη με ισότιμο καθεστώς», ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, τις οποίες επανέλαβε και κατά τη διάρκεια της δήλωσής του ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, κατά την οποία προχώρησε ακόμα περισσότερο, χαρακτηρίζοντας το κυπριακό πρόβλημα ως «πρόβλημα συγκατοίκησης δύο λαών σε ένα μικρό νησί», ενώ σημείωσε και τη διαφωνία του με τη θέση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια ότι οι δυσκολίες που προκύπτουν στη νέα διαπραγματευτική διαδικασία οφείλονται στην Τουρκία.

Κατά τον πρωθυπουργό του ψευδοκράτους οι δυσκολίες προκύπτουν από «το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι απρόθυμη να μοιραστεί την κυριαρχία της Κύπρου με τον τουρκοκυπριακό λαό», ισχυριζόμενος ότι η εισβολή του 1974 απλά «εκπλήρωσε τις ευθύνες της Τουρκίας όπως αυτές απορρέουν από τις διεθνείς συμφωνίες», επαναφέροντας το «Σχέδιο Ανάν», που κατά τον ίδιο ήταν «η καλύτερη ευκαιρία λύσης», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορεί να ξεχάσει την από το κράτος καθοδηγούμενη εκστρατεία κατά του συνολικού σχεδίου λύσης των ΗΕ και τον αρνητικό ρόλο που έπαιξε η ελληνοκυπριακή ηγεσία και συγκεκριμένα ο τότε ηγέτης Τάσσος Παπαδόπουλος και ο σημερινός ελληνοκύπριος ηγέτης και καλός μου φίλος Δημήτρης Χριστόφιας».

Αναφερόμενος στην έκθεση του Εισηγητή για το Κυπριακό στην ΚΣΣΕ Γιόαχιμ Χόρστερ, εξέφρασε την απογοήτευσή του, υποστηρίζοντας ότι η «υιοθέτηση του προσχεδίου ψηφίσματος θα δημιουργήσει απογοήτευση μεταξύ του λαού μου».

Αμεση ήταν η απάντηση στις δηλώσεις Ταλάτ της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, από τον εκπρόσωπο, Στέφανο Στεφάνου, που τόνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί να υπάρχει καλό κλίμα, το οποίο λειτουργεί βοηθητικά στις προσπάθειες επίτευξης λύσης του Κυπριακού, αλλά οι δηλώσεις του Τουρκοκυπρίου ηγέτη δε βοηθούν αυτό το κλίμα, ο οποίος δε χάνει ευκαιρία να επαναλαμβάνει τις γνωστές του θέσεις γύρω από το κυπριακό πρόβλημα και συνήθως επιλέγει να παραμένει στο παρελθόν. Εκφράζοντας τις θέσεις της Κυπριακής Κυβέρνησης, ο Σ. Στεφάνου υπογράμμισε ότι «για να έχει προοπτική αυτός ο τόπος να βρούμε μια λύση, να επανενώσουμε το νησί και μαζί, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να κτίζουν ως πραγματικοί αφέντες στον τόπο τους το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους, χρειάζεται να δούμε μπροστά και χρειάζεται να εργαστούμε στη βάση των αρχών λύσης του Κυπριακού, αλλά και στη βάση όλων όσα έχουμε συμφωνήσει μεταξύ μας οι δύο κοινότητες όλα αυτά τα χρόνια» στη βάση μιας «λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μία και αδιαίρετη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα».

Οι δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη αποδοκιμάστηκαν από το σύνολο των κυπριακών κομμάτων, ενώ ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση και εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, απαντώντας σε επικρίσεις για την παρουσία του Μ. Ταλάτ, τόνισε ότι η δήλωσή του ήταν απογοητευτική και προκάλεσε αντιδράσεις πλείστων βουλευτών, που αποδοκίμασαν το γεγονός ότι προτίμησε να αναφερθεί στο παρελθόν, αντί να μιλήσει για το μέλλον.

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΚΑΥΚΑΣΟ
Συνέπεια της όξυνσης των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Αλυσσανδράκη στη φθινοπωρινή Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη

Πραγματοποιήθηκε στο Τορόντο του Καναδά στις 18-20 Σεπτέμβρη η φθινοπωρινή Σύνοδος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), με συμμετοχή βουλευτών από τις χώρες - μέλη του. Στην αντιπροσωπεία της ελληνικής Βουλής συμμετείχε και ο βουλευτής Ιωαννίνων και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και η κρίση στη Γεωργία. Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο Κ. Αλυσσανδράκης εξέφρασε την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στο ΚΚ Γεωργίας για τις διώξεις που υφίσταται λόγω της αντίθεσής του στην πολιτική της κυβέρνησης Σαακασβίλι. Η κατάσταση στον Καύκασο, συνέχισε, δεν μπορεί να ερμηνευτεί απλά ως συνοριακή διένεξη μεταξύ Γεωργίας και Ρωσίας. Είναι συνέπεια της όξυνσης των αντιθέσεων και του ανταγωνισμού μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τον έλεγχο της παγκόσμιας αγοράς και των φυσικών πόρων, ειδικότερα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, των ενεργειακών αγωγών. Ετσι, ο αιματηρός πόλεμος στη Νότια Οσετία προκλήθηκε από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, που χρησιμοποίησαν τη γεωργιανή κυβέρνηση ως όργανό τους.

Παραπέρα αναφέρθηκε στο ότι η άρχουσα τάξη της καπιταλιστικής Ρωσίας παρεμβαίνει για να υπερασπίσει τα συμφέροντα των δικών της μονοπωλίων. Ετσι, οι λαοί δε θα πρέπει να κάνουν το λάθος να θεωρήσουν τη Ρωσία ως αντίβαρο στις ΗΠΑ. Και οι δύο λειτουργούν με τις ίδιες αρχές.

Οι δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, συνέχισε ο Κ. Αλυσσανδράκης, ήταν οι πρώτες που χρησιμοποίησαν ανύπαρκτα και υπαρκτά μειονοτικά ζητήματα για να προωθήσουν τα σχέδιά τους. Αυτό δε σημαίνει, όμως, ότι η ανεξαρτητοποίηση της Ν. Οσετίας και της Αμπχαζίας θα λύσει το πρόβλημα της ασφάλειας και ειρηνικής συνύπαρξης των λαών της περιοχής. Επιπλέον, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ προωθούν σχέδια για την «αντιπυραυλική ασπίδα» και τη στρατιωτικοποίηση του Διαστήματος, που ανατρέπουν τις ισορροπίες και θα οδηγήσουν σε όξυνση της κούρσας των εξοπλισμών. Τα σχέδιά τους περιλαμβάνουν την ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ.

Χωρίς να υποτιμούμε την αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, εκτιμούμε ότι η κατάσταση δε θα βελτιωθεί όσο υπάρχουν ιμπεριαλιστικά συμφέροντα και ανταγωνισμοί. Οι ελπίδες των λαών για έναν κόσμο ειρηνικό και ασφαλή είναι άρρηκτα δεμένες με την αντι-ιμπεριαλιστική πάλη, με την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, με το χτίσιμο μιας κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση, κατέληξε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Ο Κ. Αλυσσανδράκης μίλησε, επίσης, σε συγκέντρωση Ελλήνων του Καναδά που οργανώθηκε από τη Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ και την Ελληνοκαναδική Δημοκρατική Οργάνωση, όπου αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις του ΚΚΕ για την κατάσταση στην Ελλάδα και στην πρόταση του Κόμματος για διέξοδο. Πραγματοποίησε, επίσης, συνάντηση με τον ηγέτη του ΚΚ Καναδά, Μιγκέλ Φιγκερόα.

Συλλυπητήρια

Η ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στον σύντροφο Νίκο Σοφιανό για το θάνατο του πατέρα του Ανδρέα. Ο Ανδρέας Σοφιανός πέθανε χτες, σε ηλικία 67 ετών στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου νοσηλευόταν τους τρεις τελευταίους μήνες και η κηδεία του θα γίνει στα Λεχαινά Ηλείας.

Η Διεύθυνση, η Συντακτική Επιτροπή και το προσωπικό του «Ρ» εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στον σ. Νίκο Σοφιανό και την οικογένειά του.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Νέες συναντήσεις στη Νέα Υόρκη

Ιδιαίτερη σημασία αποκτά η πρόσκληση του διαμεσολαβητή Μ. Νίμιτς προς τους εκπροσώπους Αθήνας και Σκοπίων για «μερικές συναντήσεις» στη Νέα Υόρκη την προσεχή Τρίτη, καθώς η σχετική πρόσκληση απευθύνθηκε μετά τη συνάντηση που είχε χτες ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ με τον γγ του ΝΑΤΟ.

Η απόφαση του Βουκουρεστίου είναι μία πραγματικότητα, την οποία η κυβέρνηση των Σκοπίων θα πρέπει να συνειδητοποιήσει, παρά την απογοήτευσή της, δήλωσε χτες ο γγ του ΝΑΤΟ, Γιαπ Ντε Χουπ Σέφερ, λίγο μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, στις Βρυξέλλες. Αναφερόμενος, ειδικότερα, στο θέμα της ονομασίας, ο Ντε Χουπ Σέφερ τόνισε ότι αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί σύντομα λύση.

Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε ότι ο προσωπικός απεσταλμένος του ΓΓ του διεθνούς οργανισμού Μάθιου Νίμιτς έχει προσκαλέσει τα μέρη για «μερικές συναντήσεις» την ερχόμενη Τρίτη, 7 του Οκτώβρη, στη Νέα Υόρκη.

Σημείωσε ότι ακόμη δεν είναι σε θέση να διευκρινίσει αν θα πραγματοποιηθούν χωριστές ή κοινές συναντήσεις με τους αντιπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ