ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Η ΠΣΟ στο πλευρό των απεργών και των αγωνιζόμενων εργατών

Αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας με επικεφαλής τον γγ, Γιώργο Μαυρίκο, συμμετείχε χτες σε μεγάλη διαδήλωση στη Μασσαλία

Η αντιπροσωπεία της ΠΣΟ στη χτεσινή διαδήλωση στη Μασσαλία
Η αντιπροσωπεία της ΠΣΟ στη χτεσινή διαδήλωση στη Μασσαλία
ΠΑΡΙΣΙ - ΜΑΣΣΑΛΙΑ.--

Την έμπρακτη στήριξη του παγκόσμιου ταξικού εργατικού κινήματος μετέφερε στους απεργούς και τους αγωνιζόμενους εργατοϋπαλλήλους της Γαλλίας αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) που βρέθηκε στη χώρα και είχε επαφές με συνδικαλιστές από διάφορους χώρους.

Χτες, η αντιπροσωπεία της ΠΣΟ, της οποίας επικεφαλής είναι ο γενικός γραμματέας, Γιώργος Μαυρίκος, συμμετείχε σε μεγάλη απεργιακή διαδήλωση στη Μασσαλία, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας και όπου οι εργαζόμενοι στη πετροχημική βιομηχανία (π.χ. διυλιστήρια) συμμετέχουν αποφασιστικά στις πολυήμερες κινητοποιήσεις ενάντια στην αντεργατική μεταρρύθμιση. Καθοριστική για τη συνέχεια του αγώνα είναι η συμβολή της κλαδικής Ομοσπονδίας Federacion Nationale des Industries Chimiques - FNIC CGT (Εθνικής Ομοσπονδίας εργαζομένων στις Χημικές Βιομηχανίες), που είναι ενταγμένη στη δύναμη της ΠΣΟ.

Η συμμετοχή στην κινητοποίηση ξεπέρασε τις 45.000, ενώ από το βήμα της συγκέντρωσης απηύθυνε αγωνιστικό χαιρετισμό και ο Γιώργος Μαυρίκος, ξεκαθαρίζοντας ότι θέση της ΠΣΟ είναι η συνολική απόσυρση του αντεργατικού εκτρώματος «Ελ Κομρί». Πρόσθεσε ότι αποτελεί συνολική κατεύθυνση της ΕΕ η προώθηση της στρατηγικής υπέρ των μονοπωλίων, σε κάθε χώρα, ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν ή όχι «μνημόνια», ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλο είναι το δημόσιο χρέος, επισήμανε, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα ότι βασική προτεραιότητα είναι το συνολικό χτύπημα και του δικαιώματος στην απεργία, χαρακτηριστικό τού πόσο ολόπλευρα κλιμακώνεται η επίθεση στους αγώνες των εργατών.

Ο γγ της ΠΣΟ χαιρετίζει τη διαδήλωση
Ο γγ της ΠΣΟ χαιρετίζει τη διαδήλωση
Ετσι, συνέχισε ο Γ. Μαυρίκος, «αυτό που αντικειμενικά μπαίνει μπροστά μας ως θέμα είναι τι συνδικάτα χρειαζόμαστε στην Ευρώπη, τι συνδικαλιστικό κίνημα χρειαζόμαστε στην Ευρώπη», σημειώνοντας την ανάγκη «να δυναμώσει ο ταξικός προσανατολισμός και η οργάνωση της πάλης με βάση τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης. Σε αυτή την κατεύθυνση, επέμεινε, ο προλεταριακός διεθνισμός είναι ένα πολύτιμο εργαλείο και γι' αυτό ακριβώς βρισκόμαστε εδώ».

Στα διυλιστήρια

Προχτές Τετάρτη, η αντιπροσωπεία της ΠΣΟ επισκέφτηκε τα γραφεία του συνδικάτου των εργαζομένων στα διυλιστήρια «Ineos / Petroineos Lavera» που βρίσκονται στη Μασσαλία και θεωρούνται τα δεύτερα μεγαλύτερα διυλιστήρια σε όλη τη Γαλλία.

Εγινε συνάντηση με εκπροσώπους της διοίκησης του συνδικάτου, όπου και η ΠΣΟ τόνισε πως θα δυναμώσει τις προσπάθειές της για έκφραση αλληλεγγύη στους Γάλλους απεργούς, σε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες γίνεται. Ηδη, δυνάμεις της ΠΣΟ έχουν προχωρήσει σε αγωνιστικές παρεμβάσεις έξω από τις γαλλικές πρεσβείες σε Ιταλία (με πρωτοβουλία της οργάνωσης USB - Ενωσης Συνδικάτων Βάσης) και Ελλάδα, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις έχουν γίνει ή προετοιμάζονται σε Βραζιλία, Αυστρία κ.τ.λ.

Στα συγκεκριμένα διυλιστήρια, όπως και γενικά στη Μασσαλία, η συμμετοχή στις πολυήμερες απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις ενάντια στον «Ελ Κομρί» συνεχίζεται με σημαντική μαζικότητα και μαχητικότητα, αποτυπώνοντας αγωνιστικές διαθέσεις που υπάρχουν σε τμήματα της εργατικής τάξης, αλλά και τη σημασία που έχει να δυναμώσει η ταξικά προσανατολισμένη παρέμβαση, ενάντια στα κελεύσματα ρεαλισμού και «διαλόγου» των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, έτσι ώστε αυτός ο κύκλος κινητοποιήσεων να αφήσει μια γόνιμη παρακαταθήκη για τη συνέχεια, συνολικά για την κατάσταση του εργατικού κινήματος στη Γαλλία.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Περιπλέκονται τα παζάρια και οι αντιθέσεις με «εταίρους»

Εντονες αντιδράσεις της Αγκυρας για την απόφαση της γερμανικής Βουλής να ταχθεί υπέρ της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων

ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέα δεδομένα στους σφοδρούς ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, στους οποίους πρωταγωνιστεί η τουρκική αστική τάξη, με διάφορες συνέπειες για την ευρύτερη (Ανατολική Μεσόγειο, Μέση Ανατολή) αλλά και τη στενότερη (π.χ. Αιγαίο) «γειτονιά» μας, προσθέτει η χτεσινή απόφαση της γερμανικής Βουλής (Μπούντεσταγκ) να ταχθεί υπέρ της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Η απόφαση θεωρούνταν βέβαιη εδώ και μέρες, με την Αγκυρα να προειδοποιεί για πιθανές συνέπειες στις διμερείς σχέσεις.

Ο πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ανακοίνωσε ότι ανακάλεσε για διαβουλεύσεις τον Τούρκο πρέσβη στο Βερολίνο, σχολιάζοντας ότι ο τουρκικός λαός αντλεί περηφάνια από το παρελθόν του και ότι «δεν υπάρχει γεγονός που θα μας έκανε να σκύψουμε τα κεφάλια μας από ντροπή».

Ακόμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουμλούς, δήλωσε πως «η αποδοχή χειραγωγούμενων και αβάσιμων ισχυρισμών από τη Γερμανία ήταν ένα ιστορικό λάθος», χαρακτηρίζοντας την απόφαση μη αντάξια των «φιλικών σχέσεων» των δύο χωρών και διαβεβαιώνοντας πως η Τουρκία θα απαντήσει με κατάλληλο τρόπο, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατηγόρησε το Βερολίνο για «ανεύθυνη και αβάσιμη» απόφαση.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP, Γιασίν Ακτάι, μίλησε για απόφαση εξαιρετικά επιβλαβή για τις διμερείς σχέσεις.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι, προχτές, ο Γιλντιρίμ - αν και είχε μιλήσει για μια σοβαρή «δοκιμασία» για τις σχέσεις των δύο χωρών - δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «οι σχέσεις μας με τη Γερμανία και την ΕΕ βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο. Ειδικά πρόσφατα, έχει γίνει σημαντική πρόοδος στο θέμα της κατάργησης της βίζας, της συμφωνίας επανεισδοχής και της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης...». Την ίδια στιγμή, από κυβερνητικές πηγές διαρρεόταν πως ανεξάρτητα από τη γερμανική απόφαση για το Αρμενικό ζήτημα, οι επαφές Αγκυρας - Βρυξελλών θα συνεχιστούν κανονικά. Αλλωστε, η πορεία των σχέσεων της Αγκυρας με το Βερολίνο αλλά και τις Βρυξέλλες θα εξαρτηθεί από μια σειρά σύνθετων παραγόντων, δεδομένων των αντιθέσεων αλλά και των ισχυρών συμφερόντων πολλών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που επιδρούν στα παζάρια για πολλά φλέγοντα ζητήματα, από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μέχρι και την ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο, σε κόντρα με άλλα κέντρα, όπως η Ρωσία.

Σε αυτές τις συνθήκες, είναι λογικό και η τουρκική πλουτοκρατία να επιδιώξει συμβιβασμούς και συνεργασίες με όσο πιο ευνοϊκούς όρους γίνεται για την ίδια. Ισως δεν είναι τυχαίες αναλύσεις που εμφανίζονται στα τουρκικά ΜΜΕ, όπως μία χτες στη «Χουριέτ», με τίτλο «Η Τουρκία θέλει να σταματήσει η ΝΑΤΟική επιχείρηση στο Αιγαίο για το Προσφυγικό», όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Ελλάδα και Τουρκία δεν έχουν φτάσει ακόμα το επίπεδο ωριμότητας που μπορεί να τους επιτρέψει να ξεπεράσουν τις διαφορές τους στο Αιγαίο και να δεσμευτούν σε ναυτική συνεργασία στο θαλάσσιο κομμάτι που χωρίζει τις δύο χώρες...».

Να σημειωθεί ότι η χτεσινή απόφαση της Μπούντεσταγκ των 630 βουλευτών ήταν σχεδόν ομόφωνη (με 1 κατά, 1 αποχή), ενώ στην ψηφοφορία επέλεξαν να μην παραστούν, επικαλούμενοι ανειλημμένες υποχρεώσεις, η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ο αντικαγκελάριος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο ΥΠΕΞ Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Με το Ισραήλ

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, συνεχίζουν να πυκνώνουν οι δηλώσεις για τις προσπάθειες αναθέρμανσης των σχέσεων με το Ισραήλ.

Χτες, ο στενός συνεργάτης του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, υπουργός Ενέργειας, Γιουβάλ Στέινιτζ, δήλωσε: «Θα έλεγα ότι υπάρχει συμφωνία για το 90% των ζητημάτων», υπογραμμίζοντας ότι μέσα στις επόμενες βδομάδες μπορεί να οριστικοποιηθεί η συμφωνία και σχολιάζοντας: «Υπάρχει ένα τεράστιο ενδιαφέρον και στις δύο πλευρές (σ.σ. για τη συμφωνία) - ένα στρατηγικό ενδιαφέρον και ένα σχετικό που αφορά την Ενέργεια και ένα οικονομικό».

Την περασμένη βδομάδα, και ο γενικός πρόξενος του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη, Σάι Κοέν, δήλωνε στο «Αναντολού» πως η Τουρκία είναι ανάμεσα στις καλύτερες εναλλακτικές που διαθέτει το Ισραήλ για να στείλει το φυσικό του αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά, όπως και ότι οι ισραηλινές εταιρείες πρέπει να συνεργαστούν με την Τουρκία ως ενεργειακό κόμβο σε διάφορα σχέδια.

ΒΟΡΕΙΑ ΣΥΡΙΑ
Συνεχίζουν τις επιχειρήσεις οι Κούρδοι

Εντονες αντιδράσεις από Τουρκία

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Οι δυνάμεις των Κούρδων μαχητών που την Τετάρτη ξεκίνησαν επιχείρηση κατάληψης της περιοχής Μαντζίμπ χτες κέρδιζαν έδαφος, σύμφωνα τουλάχιστον με το αραβικό «Αλ Τζαζίρα». Το συγκεκριμένο πρακτορείο μετέδιδε πως οι ένοπλες ομάδες των PYD - YPG είχαν αναπτυχθεί χτες μέχρι τα περίχωρα της ομώνυμης πόλης, πρωτεύουσας της περιοχής που έχει μεγάλη σημασία για την τροφοδοσία του «Ισλαμικού Κράτους», άρα η κατάληψή της θα πρόσθετε νέα δεδομένα στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Οι επιχειρήσεις των Κούρδων έχουν την «κάλυψη» Αμερικανών με συμβουλευτικό ρόλο, όπως και την κάλυψη του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ. Μόνο το τελευταίο 24ωρο, ο συνασπισμός είχε προχωρήσει στους βομβαρδισμούς 18 στόχων του «Ισλαμικού Κράτους».

Νοτιότερα, στην επαρχία Χάμα, οι δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού συγκέντρωναν χτες τις προσπάθειές τους, μεταξύ άλλων στην περιοχή Ατέρια, στα ανατολικά της επαρχίας. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο «Σανά», οι κυβερνητικές δυνάμεις είχαν καταφέρει να ελέγξουν τις ορεινές περιοχές Αμπού αλ-Ζεΐν και αλ-Μασμπάχ, εκδιώκοντας αρκετούς μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους».

Πάντως, να σημειωθεί ότι για τη συνέχιση των κουρδικών επιχειρήσεων αντέδρασε έντονα η Αγκυρα. Ο Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, υποστήριξε χτες ότι οι Κούρδοι της ΥPG διέσχισαν τον Ευφράτη («κόκκινη γραμμή» για την Τουρκία που θεωρεί τους Κούρδους «τρομοκράτες» και απειλή για τα συμφέροντά της). Ο ίδιος διαμαρτυρήθηκε για αθέτηση διαβεβαιώσεων που είχε δώσει ο διεθνής συνασπισμός ότι η επιχείρηση στο Μαντζίμπ θα γινόταν με «τις βασικές δυνάμεις να είναι Αραβες» και μεταξύ άλλων προειδοποίησε πως η χώρα του θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να εμποδίσει τον «τρόμο» των PYD στη βόρεια Συρία και κατέληξε: «Η Τουρκία δε χρειάζεται την άδεια κανενός, για να εμπλακεί στην περιοχή ώστε να διασφαλίσει τα σύνορά της».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ