Παρασκευή 3 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Περιπλέκονται τα παζάρια και οι αντιθέσεις με «εταίρους»

Εντονες αντιδράσεις της Αγκυρας για την απόφαση της γερμανικής Βουλής να ταχθεί υπέρ της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων

ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέα δεδομένα στους σφοδρούς ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, στους οποίους πρωταγωνιστεί η τουρκική αστική τάξη, με διάφορες συνέπειες για την ευρύτερη (Ανατολική Μεσόγειο, Μέση Ανατολή) αλλά και τη στενότερη (π.χ. Αιγαίο) «γειτονιά» μας, προσθέτει η χτεσινή απόφαση της γερμανικής Βουλής (Μπούντεσταγκ) να ταχθεί υπέρ της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Η απόφαση θεωρούνταν βέβαιη εδώ και μέρες, με την Αγκυρα να προειδοποιεί για πιθανές συνέπειες στις διμερείς σχέσεις.

Ο πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ανακοίνωσε ότι ανακάλεσε για διαβουλεύσεις τον Τούρκο πρέσβη στο Βερολίνο, σχολιάζοντας ότι ο τουρκικός λαός αντλεί περηφάνια από το παρελθόν του και ότι «δεν υπάρχει γεγονός που θα μας έκανε να σκύψουμε τα κεφάλια μας από ντροπή».

Ακόμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουμλούς, δήλωσε πως «η αποδοχή χειραγωγούμενων και αβάσιμων ισχυρισμών από τη Γερμανία ήταν ένα ιστορικό λάθος», χαρακτηρίζοντας την απόφαση μη αντάξια των «φιλικών σχέσεων» των δύο χωρών και διαβεβαιώνοντας πως η Τουρκία θα απαντήσει με κατάλληλο τρόπο, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατηγόρησε το Βερολίνο για «ανεύθυνη και αβάσιμη» απόφαση.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP, Γιασίν Ακτάι, μίλησε για απόφαση εξαιρετικά επιβλαβή για τις διμερείς σχέσεις.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι, προχτές, ο Γιλντιρίμ - αν και είχε μιλήσει για μια σοβαρή «δοκιμασία» για τις σχέσεις των δύο χωρών - δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «οι σχέσεις μας με τη Γερμανία και την ΕΕ βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο. Ειδικά πρόσφατα, έχει γίνει σημαντική πρόοδος στο θέμα της κατάργησης της βίζας, της συμφωνίας επανεισδοχής και της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης...». Την ίδια στιγμή, από κυβερνητικές πηγές διαρρεόταν πως ανεξάρτητα από τη γερμανική απόφαση για το Αρμενικό ζήτημα, οι επαφές Αγκυρας - Βρυξελλών θα συνεχιστούν κανονικά. Αλλωστε, η πορεία των σχέσεων της Αγκυρας με το Βερολίνο αλλά και τις Βρυξέλλες θα εξαρτηθεί από μια σειρά σύνθετων παραγόντων, δεδομένων των αντιθέσεων αλλά και των ισχυρών συμφερόντων πολλών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που επιδρούν στα παζάρια για πολλά φλέγοντα ζητήματα, από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μέχρι και την ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο, σε κόντρα με άλλα κέντρα, όπως η Ρωσία.

Σε αυτές τις συνθήκες, είναι λογικό και η τουρκική πλουτοκρατία να επιδιώξει συμβιβασμούς και συνεργασίες με όσο πιο ευνοϊκούς όρους γίνεται για την ίδια. Ισως δεν είναι τυχαίες αναλύσεις που εμφανίζονται στα τουρκικά ΜΜΕ, όπως μία χτες στη «Χουριέτ», με τίτλο «Η Τουρκία θέλει να σταματήσει η ΝΑΤΟική επιχείρηση στο Αιγαίο για το Προσφυγικό», όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Ελλάδα και Τουρκία δεν έχουν φτάσει ακόμα το επίπεδο ωριμότητας που μπορεί να τους επιτρέψει να ξεπεράσουν τις διαφορές τους στο Αιγαίο και να δεσμευτούν σε ναυτική συνεργασία στο θαλάσσιο κομμάτι που χωρίζει τις δύο χώρες...».

Να σημειωθεί ότι η χτεσινή απόφαση της Μπούντεσταγκ των 630 βουλευτών ήταν σχεδόν ομόφωνη (με 1 κατά, 1 αποχή), ενώ στην ψηφοφορία επέλεξαν να μην παραστούν, επικαλούμενοι ανειλημμένες υποχρεώσεις, η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ο αντικαγκελάριος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο ΥΠΕΞ Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Με το Ισραήλ

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, συνεχίζουν να πυκνώνουν οι δηλώσεις για τις προσπάθειες αναθέρμανσης των σχέσεων με το Ισραήλ.

Χτες, ο στενός συνεργάτης του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, υπουργός Ενέργειας, Γιουβάλ Στέινιτζ, δήλωσε: «Θα έλεγα ότι υπάρχει συμφωνία για το 90% των ζητημάτων», υπογραμμίζοντας ότι μέσα στις επόμενες βδομάδες μπορεί να οριστικοποιηθεί η συμφωνία και σχολιάζοντας: «Υπάρχει ένα τεράστιο ενδιαφέρον και στις δύο πλευρές (σ.σ. για τη συμφωνία) - ένα στρατηγικό ενδιαφέρον και ένα σχετικό που αφορά την Ενέργεια και ένα οικονομικό».

Την περασμένη βδομάδα, και ο γενικός πρόξενος του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη, Σάι Κοέν, δήλωνε στο «Αναντολού» πως η Τουρκία είναι ανάμεσα στις καλύτερες εναλλακτικές που διαθέτει το Ισραήλ για να στείλει το φυσικό του αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά, όπως και ότι οι ισραηλινές εταιρείες πρέπει να συνεργαστούν με την Τουρκία ως ενεργειακό κόμβο σε διάφορα σχέδια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο Τούρκος πρωθυπουργός στη Γερμανία (2018-02-16 00:00:00.0)
«Λάδι στη φωτιά» και με δηλώσεις Ερντογάν (2017-03-07 00:00:00.0)
«Επιτάχυνση» των διαδικασιών θέλει και η Γερμανία (2017-02-04 00:00:00.0)
Αυξημένες προσδοκίες από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση (2016-11-11 00:00:00.0)
Σειρά επαφών στην Αγκυρα το επόμενο διάστημα (2016-08-31 00:00:00.0)
Δηλώσεις ετοιμότητας για όλα τα παζάρια (2016-07-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ