Παρασκευή 11 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αυξημένες προσδοκίες από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση

ΑΓΚΥΡΑ.--

Το βλέμμα και της τουρκικής πλουτοκρατίας είναι αυτές τις μέρες στραμμένο στις εξελίξεις στις ΗΠΑ, μετά το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης Τραμπ, που θα γίνουν γνωστές σε μια περίοδο αρκετά «σύνθετη» για τις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις.

Χτες, αρκετά τουρκικά ΜΜΕ επέλεξαν να προβάλουν ιδιαίτερα πρόσφατες δηλώσεις που είχε κάνει σε αμερικανικά ΜΜΕ ένας από τους στενούς συνεργάτες του Ντ. Τραμπ, ο αντιπτέραρχος Μάικλ Φλιν, σημειώνοντας σχετικά με την καθυστέρηση απάντησης στο αίτημα για έκδοση του Γκιουλέν ότι «δεν πρέπει να του προσφέρουμε ασφαλές καταφύγιο». Γενικότερα, ο Φλιν υποστήριξε ότι «η Τουρκία αποτελεί αληθινά τον ισχυρότερο σύμμαχό μας ενάντια στο "Ισλαμικό Κράτος" όπως και πηγή σταθερότητας για την περιοχή». Ακόμα ότι «σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, πρέπει να θυμηθούμε ποιοι είναι οι αληθινοί μας φίλοι».

Επίσης, η εφημερίδα «Χουριέτ» μετέδιδε χτες στην ιστοσελίδα της δηλώσεις του νέου (από το Γενάρη του 2017) Αμερικανού αντιπροέδρου, Μάικ Πενς, ότι «η Τουρκία αποτελεί τον πιο σημαντικό σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή. Θα φέρουμε τις σχέσεις μας σε καλύτερο επίπεδο όπως τις παλιές μέρες».

Στο μεταξύ, χτες, το Βερολίνο ανακοίνωσε πως ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, θα επισκεφθεί την επόμενη βδομάδα την Τουρκία. «Εάν κλείσουμε με δύναμη την πόρτα και πετάξουμε το κλειδί, τότε θα απογοητεύσουμε πολλούς ανθρώπους στην Τουρκία οι οποίοι κοιτούν προς την Ευρώπη αναζητώντας βοήθεια και στήριξη, ειδικά τώρα», είπε ο Σταϊνμάγερ μιλώντας σε βουλευτές, συμπληρώνοντας πάντως ότι η επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία θα σηματοδοτούσε την «αδιαμφισβήτητη λήξη» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Την ίδια στιγμή, η ηγεσία του ΑΚΡ συνεχίζει τις επαφές με το εθνικιστικό ΜΗΡ. Με ζητούμενο την προώθηση των συνταγματικών αλλαγών, ο πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, είχε χτες νέα συνάντηση με τον πρόεδρο του ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Κατά τ' άλλα, ο Γιλντιρίμ απηύθυνε κάλεσμα συνεργασίας και προς το CHP, υποστηρίζοντας ότι η συμπεριφορά του είναι «αρνητική» αλλά «ακόμα υπάρχει χρόνος (...) Η πόρτα μας είναι ανοιχτή». Ωστόσο, η εκπρόσωπος του CHP, Σελίν Σαγέκ Μπέκε, απάντησε ότι το κόμμα της θα στηρίξει μόνο μια αλλαγή που θα κάνει τη χώρα «πιο δημοκρατική και πιο ελεύθερη».

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες σημειώθηκε έκρηξη έξω από το γραφείο του κυβερνήτη της επαρχίας Μάρντιν, Μουχάμεντ Φατίχ Σαφιτούρκ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, προκαλώντας τον τραυματισμό τριών ατόμων, ανάμεσα στα οποία ήταν και ο Σαφιτούρκ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ