Παρασκευή 11 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
«Αντιπαραγωγικές» οι παύσεις πυρός λένε οι Ρώσοι

Οι Κούρδοι της Συρίας συνεχίζουν την προέλαση προς τη Ράκα, ενώ οι ιρακινές δυνάμεις στη Μοσούλη επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στην εξασφάλιση των περιοχών που ανακαταλαμβάνουν

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΜΟΣΧΑ.--

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ, απέρριψε χτες αίτημα του ΟΗΕ για μεγαλύτερης διάρκειας «παύσεις πυρός» στο Χαλέπι της Βόρειας Συρίας ώστε να καταστεί εφικτή η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας. Σημείωσε αφενός ότι οι «παύσεις» για ανθρωπιστικούς λόγους είναι απαραίτητες αλλά αποδεικνύονται αντιπαραγωγικές αφού στην ουσία «δεν προσφέρουν πραγματική βοήθεια στους αμάχους και, από την άλλη, επιτρέπουν στις δυνάμεις τρομοκρατών ανασυγκρότηση των δυνάμεών τους και την εξαπόλυση επιθέσεων».

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ νωρίτερα ανακοίνωσαν ότι διανέμονται στους κατοίκους του Α. Χαλεπίου (που τελεί υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών και τζιχαντιστών) οι τελευταίες μερίδες τροφίμων και ότι εάν αυτές σταματήσουν τότε η μη διανομή βοήθειας θα ισοδυναμεί με πρόκληση «λιμού» σε 250.000 ανθρώπους.

Παράλληλα, χτες, η Τζιχάν Σέιχ Εχμεντ, εκπρόσωπος των λεγόμενων «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF), που απαρτίζουν Κούρδοι και Αραβες μαχητές με την υποστήριξη των ΗΠΑ και έχουν ξεκινήσει από τις 6/11 επιχείρηση ανακατάληψης της Ράκα στη Β. Συρία («χαλιφάτο» των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» - «ΙΚ»), υποστήριξε ότι οι δυνάμεις αυτές προελαύνουν και ότι ασκούν πιέσεις στους ισλαμιστές μισθοφόρους από τις περιοχές Εϊν Ισα και Σουλούκ, που βρίσκονται πέριξ του βόρειου τμήματος της πόλης. Η Εχμεντ υποστήριξε ότι οι επιχειρήσεις «πηγαίνουν σύμφωνα με το πρόγραμμα» και ότι οι δυνάμεις των τζιχαντιστών περικυκλώνονται ασφυκτικά... Η Εχμεντ, κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό της επιχείρησης ανακατάληψης της Ράκα, είπε πως κατάφεραν να καλύψουν το ένα τρίτο της απόστασης που τους χωρίζει από την πόλη, ότι έχουν περικυκλωθεί 15 κοινότητες και χωριά και ότι οι μάχες επικεντρώνονται στο χωριό Αλ Χίσα.

Ωστόσο, αργότερα ανακοινώθηκε πως οι επιχειρήσεις αυτές σταμάτησαν λόγω αμμοθύελλας...

Οι επιχειρήσεις στη Μοσούλη

Στη Μοσούλη του Βόρειου Ιράκ, όπου από τις 17 Οκτώβρη είναι σε εξέλιξη επιχείρηση ανακατάληψης της πόλης από τους τζιχαντιστές του «ΙΚ», οι ιρακινές δυνάμεις προωθήθηκαν προς την αρχαία πόλη Νιμρούντ, που βρίσκεται πάνω στο δρόμο για τη Μοσούλη. Η Νιμρούντ, που απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα νότια της Μοσούλης, είναι ο ένας από τους δύο αρχαιολογικούς χώρους που λεηλατήθηκαν από τους τζιχαντιστές αφότου κατέλαβαν εδάφη στο Ιράκ και τη Συρία...

Είναι ωστόσο γεγονός πως οι επιχειρήσεις των ιρακινών δυνάμεων έχουν επιβραδυνθεί τις τελευταίες μέρες, καθώς οι τζιχαντιστές προβάλλουν σθεναρή αντίσταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ