Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
Σειρά επαφών στην Αγκυρα το επόμενο διάστημα

ΑΓΚΥΡΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Αυξημένη διπλωματική «κινητικότητα» αναμένεται τις επόμενες μέρες στην Αγκυρα, την οποία μεταξύ άλλων θα επισκεφθούν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ στο πλαίσιο πολύπλευρων ενδοϊμπεριαλιστικών διαβουλεύσεων για διάφορα «καυτά» θέματα (π.χ. Συρία). Αύριο, 1η Σεπτέμβρη, αναμένεται η άφιξη του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ενώ στις 9 Σεπτέμβρη έχει ανακοινωθεί ότι θα έρθει και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, που ανακοινώνοντας το ταξίδι είχε μιλήσει για «ευκαιρία για να συζητηθούν όλα τα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και προβληματισμού... Η Τουρκία αποτελεί μια χώρα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ και κρίσιμο εταίρο για την Ενωση».

Επιπλέον, στην τουρκική πρωτεύουσα αναμένεται ο γγ της κοινοβουλευτικής ένωσης του Οργανισμού για την Ισλαμική Συνεργασία, Μαχμούντ Ερόλ Κιλίτς, αλλά και ένας από τους αντιπροέδρους της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, παραμένουν οι «τριβές» μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας με επίκεντρο τη δυνατότητα επίσκεψης Γερμανών πολιτικών στις στρατιωτικές δυνάμεις που η χώρα διατηρεί στο Ιντσιρλίκ. Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, σε συνέντευξή του επέκρινε τη σύνδεση που κάνει η Τουρκία με την απόφαση της γερμανικής βουλής (Μπούντεσταγκ) να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων και σημείωσε ότι όταν αποφασίζονται αποστολές γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε κάποια χώρα, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης πρέπει να μπορούν να τις επισκέπτονται. Εάν δεν υπάρξει εξέλιξη στο ζήτημα αυτό (σ.σ. τη διασφάλιση των επισκέψεων αυτών), το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα έχει καταστήσει ήδη σαφές ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει υπέρ της ανανέωσης της εντολής παραμονής των Γερμανών στο Ιντσιρλίκ (λήγει στα τέλη 2016), πρόσθεσε. Επίσης, ο Γερμανός διπλωμάτης εμφανίστηκε επιφυλακτικός σε εκτιμήσεις ότι η Τουρκία είναι «κεντρική πλατφόρμα για ισλαμιστικές ομάδες» και συνέχισε: «Είμαι της γνώμης ότι η Τουρκία δεν είναι ένας εύκολος εταίρος και στο θέμα της σύρραξης στη Συρία. Είτε το θέλουμε όμως είτε όχι, χρειαζόμαστε την Τουρκία για να αμβλύνουμε τη σύγκρουση και να την κατευνάσουμε και να βρούμε, ας ελπίσουμε, μια πολιτική λύση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Προσεκτικές» δηλώσεις Τσαβούσογλου για το Ιντσιρλίκ (2017-05-31 00:00:00.0)
Και ανάμειξη Στόλτενμπεργκ για το Ιντσιρλίκ (2017-05-23 00:00:00.0)
Εξετάζει εναλλακτικές για να απομακρύνει στρατεύματα από το Ιντσιρλίκ (2017-03-31 00:00:00.0)
Πρόταση για απόσυρση γερμανικών στρατευμάτων από το Ιντσιρλίκ (2017-03-15 00:00:00.0)
Δηλώσεις ετοιμότητας για όλα τα παζάρια (2016-07-14 00:00:00.0)
Παρακολουθεί στενά τις κινήσεις και τους συμμάχους των Κούρδων (2016-01-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ