Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Ζητά παζάρια για την TTIP σε «σωστή βάση»

ΠΑΡΙΣΙ.--

Ενδεικτικές της δυσκολίας να βρεθούν «ισορροπίες» για να προχωρήσει η TTIP (Διατλαντική Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου και Επενδύσεων -TTIP) είναι οι χτεσινές δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με τον οποίο, «οι διαπραγματεύσεις έχουν βαλτώσει, δεν έχουν γίνει σεβαστές οι θέσεις, (η συμφωνία) είναι σαφώς μη ισορροπημένη».

Νωρίτερα, ο Γάλλος υπουργός Εμπορίου, Ματιάς Φεκλ, σημείωνε πως οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις πρέπει να σταματήσουν και να ξεκινήσει νέος γύρος συνομιλιών «σε σωστή βάση». «Οι Αμερικανοί δεν δίνουν τίποτα ή μάλλον δίνουν ψίχουλα (...), δεν γίνονται έτσι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ συμμάχων» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «οι σχέσεις μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ δεν βρίσκονται και στο καλύτερο σημείο τους, (οι διαπραγματεύσεις) θα πρέπει να ξαναρχίσουν αργότερα πάνω σε σωστή βάση». Πάντως, για το θέμα της TTIP δηλώσεις έκανε και ο Ιταλός υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, Κάρλο Καλέντα, χαρακτηρίζοντας την TTIP «ουσιώδη για την Ιταλία» και προσθέτοντας: «Η TTIP θα υπογραφεί. Είναι αναπόφευκτο».

Στο μεταξύ, στη χτεσινή του παρέμβαση (σε συνάντηση των πρέσβεων της Γαλλίας) ο Ολάντ αναφέρθηκε και στο θέμα του Brexit, λέγοντας ότι «για τη Γαλλία, όλα πρέπει να έχουν τελειώσει έως το 2019». Η παράταση της σχετικής διαδικασίας μπορεί «να προκαλέσει αβεβαιότητα και αστάθεια», υποστήριξε.

Παρέμβαση και από Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες

«Πιστεύω ότι οι Αμερικανοί έφεραν στην πραγματικότητα το τέλος στην TTIP. Δεν βλέπω οποιαδήποτε επιθυμία να συμβιβαστούν με τους Ευρωπαίους», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο, και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να επιτευχθεί μια συμφωνία για την TTIP πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη στις ΗΠΑ.

Ο επίσης σοσιαλδημοκράτης ΥΠΕΞ, Φ. Β. Σταϊνμάγερ, σημείωσε, ακόμη, με νόημα ότι η απόφαση των Βρετανών για την αποχώρηση της χώρας τους από την ΕΕ θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες, οι οποίες είναι δύσκολο να εκτιμηθούν, σημειώνοντας ότι και οι δύο πλευρές χρειάζονται τώρα νέους, δίκαιους και δεσμευτικούς κανόνες που θα διέπουν τους μελλοντικούς τους δεσμούς.

Μιλώντας ενώπιον περισσότερων από 1.000 Γερμανών διπλωματών και διευθυντικών στελεχών επιχειρήσεων σε συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Σταϊνμάγερ δήλωσε ότι είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας να αρχίσει γρήγορα η διαδικασία για την έξοδό της από την ΕΕ, αν λάβει κανείς υπόψη τις οικονομικές επιπτώσεις οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει να διαφαίνονται.

Αναφερόμενος δε στη Διατλαντική Συμφωνία, είπε ότι οι δύο πλευρές απέχουν ακόμη «πάρα πολύ» από τις υψηλής ποιότητας προδιαγραφές και διαδικασίες που κατάφεραν οι Βρυξέλλες να διαπραγματευτούν σε ξεχωριστή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά.

Ολες αυτές οι διαφοροποιήσεις, βεβαίως, έχουν σχέση με τους ενδοαστικούς ανταγωνισμούς και την προσπάθεια των σοσιαλδημοκρατών να φανούν ότι δήθεν υπερασπίζονται δικαιώματα των Ευρωπαίων εργαζομένων, όταν από κοινού με τους νεοφιλελεύθερους τα τσακίζουν σε κάθε χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ