Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΕΕ - ΗΠΑ
Πρόστιμο στην «Apple»

Οξύνεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΕΕ, όπως δείχνει και η υπόθεση της επιβολής προστίμου αμερικανικής πολυεθνικής που δραστηριοποιείται στην Ιρλανδία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάνθηκε χτες πως η «Apple», ο κολοσσός στον τομέα της Πληροφορικής, έχει επωφεληθεί από τα υπερβολικά φορολογικά πλεονεκτήματα που της παραχώρησε η Ιρλανδία και διέταξε πρόστιμο ύψους άνω των 13 δισ. ευρώ, που πρέπει να επιστρέψει στη χώρα. Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνει: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα πως η Ιρλανδία παραχώρησε στην "Apple" υπερβολικά φορολογικά προνόμια ύψους 13 δισ. δολαρίων (...) Η Ιρλανδία οφείλει τώρα να ανακτήσει τους φόρους που δεν καταβλήθηκαν από την "Apple", στο έδαφος της μεταξύ του 2003 και του 2014, δηλαδή ποσό 13 δισ. δολαρίων, συν τους τόκους».

Αμεση ήταν η αντίδραση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών. «Οι ενέργειες της Επιτροπής μπορεί να απειλούν να υπονομεύσουν τις ξένες επενδύσεις, το επιχειρηματικό κλίμα στην Ευρώπη και το σημαντικό πνεύμα σύμπραξης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση» αναφέρει και προσθέτει ότι η Επιτροπή «ενεργεί με μονομερή τρόπο στο περιθώριο των σημαντικών προόδων που πραγματοποιούνται από κοινού από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ενωση και την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα, για να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή» και καταλήγει: «Πιστεύουμε πως η επιβολή αναδρομικών φόρων από την Επιτροπή είναι άδικη, αντίθετη στις καθιερωμένες νομικές αρχές και θέτει σε αμφισβήτηση τους δημοσιονομικούς κανόνες των κρατών - μελών».

Την αντίδρασή της στην απόφαση της ΕΕ εξέφρασε και η ιρλανδική κυβέρνηση, που ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει έφεση κατά της απόφασης αυτής, και η εταιρεία την κατήγγειλε, δηλώνοντας ότι «θα έχει επιζήμια επίδραση στις επενδύσεις και την απασχόληση στην Ευρώπη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ