Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Διευρύνονται οι «προβληματισμοί» για την τουρκική επέμβαση

Η Ουάσιγκτον καλεί την Αγκυρα να «επικεντρωθεί» στο «Ισλαμικό Κράτος»

Η τουρκική επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» (φωτ.) ανέδειξε πόσο εύφλεκτη είναι η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή
Η τουρκική επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» (φωτ.) ανέδειξε πόσο εύφλεκτη είναι η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή
ΑΓΚΥΡΑ.--

Η Τουρκία έπληξε χτες τουλάχιστον 21 «θέσεις τρομοκρατών» στη βόρεια Συρία, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη» που ξεκίνησε - υποτίθεται - με στόχο την εκκαθάριση των συνόρων της από τζιχαντιστές (στην ανάπτυξη των οποίων, βέβαια, η Αγκυρα πρωτοστάτησε), αλλά και από δυνάμεις των κουρδικών οργανώσεων τις οποίες θεωρεί απειλή για την εδαφική της ακεραιότητα, στο ενδεχόμενο δημιουργίας κουρδικού θύλακα ή και κράτους.

Πάντως, οι προβληματισμοί σε σχέση με τις συγκρούσεις Τούρκων - Κούρδων διατυπώνονται με σαφήνεια, αποτυπώνοντας το βάθος και τη συνθετότητα διαφόρων ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Ενδεικτική είναι η προχτεσινοβραδινή επισήμανση του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Αστον Κάρτερ, που εξήγησε ότι η Ουάσιγκτον κάλεσε «την Τουρκία (...) να παραμείνει επικεντρωμένη στη μάχη ενάντια στο "Ισλαμικό Κράτος" (ΙΚ) και να μην εμπλέκεται σε μάχες με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF)». Σημείωσε, δε, ότι «έχουμε πραγματοποιήσει σειρά επαφών τις τελευταίες μέρες». Επιπλέον, ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Μπεν Ρόουντς, υπογράμμισε πως «περαιτέρω δράση εναντίον του SDF θα περιπλέξει τις προσπάθειες να αποκτήσουμε το ενιαίο μέτωπο εναντίον του "Ισλαμικού Κράτους" που επιθυμούμε».

Στο μεταξύ, χτες το απόγευμα, τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν δηλώσεις του Τζον Τόμας, ανώτατου στελέχους του Πενταγώνου, σύμφωνα με τον οποίο Τούρκοι και Κούρδοι συμφώνησαν «να σταματήσουν να ανταλλάσσουν πυροβολισμούς και να εστιάσουν στην απειλή του ΙΚ», μιλώντας για μια «χαλαρή συμφωνία» που «ελπίζουμε τις επόμενες μέρες να στερεωθεί».

Στο μεταξύ, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των G-20 που ξεκινά στις 4 Σεπτέμβρη στην Κίνα, με στόχο να συζητήσει και «την πολεμική μας εκστρατεία εναντίον του "Ισλαμικού Κράτους" και τις προσπάθειες προώθησης της σταθερότητας στη Συρία και την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης».

Σε Παρίσι και Βερολίνο

Την «ανησυχία» του για τα χαρακτηριστικά των τουρκικών επιχειρήσεων εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, που αναφέρθηκε χτες στις «πολλαπλές και αντικρουόμενες επεμβάσεις» της Τουρκίας και της Ρωσίας στη Συρία, που «εγκυμονούν κινδύνους γενικής ανάφλεξης» και κάλεσε σε «άμεση εκεχειρία».

Αλλά και στη Γερμανία διατυπώνονται χαρακτηριστικές επισημάνσεις για το ρόλο των Κούρδων, όπως αυτή που έκανε ο επικεφαλής των Πρασίνων, Τζεμ Εζντεμιρ, αμφισβητώντας το «δικαίωμα» της Τουρκίας να επιτεθεί κατά των δυνάμεων του YPG, αφού «είναι αυτοί οι οποίοι έχουν πολεμήσει έως τώρα με τη μεγαλύτερη επιτυχία κατά του ΙΚ», λέγοντας ότι «οι τουρκικές επιχειρήσεις εναντίον τους σίγουρα δεν θα συμβάλουν στον τερματισμό των θανάτων και του πόνου στη Συρία. Αλλά αυτό δεν είναι το ζητούμενο για τον κύριο Ερντογάν». Ο ίδιος υποστήριξε πως για την Τουρκία «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση» στο Κουρδικό και πως όλες οι τουρκικές κυβερνήσεις που πόνταραν σε κάτι τέτοιο «απέτυχαν». Κατέληξε εκτιμώντας ότι «το Κουρδικό μπορεί να λυθεί πραγματικά μόνο διά της συμφιλίωσης. Και ο τόπος γι' αυτήν θα ήταν το κοινοβούλιο. Εκεί βρίσκεται ένα κόμμα, το φιλοκουρδικό HDP, που παλαιότερα πρόσκειτο στο PKK, αλλά τώρα επικρίνει ευτυχώς τις τρομοκρατικές του επιθέσεις. (...) Ο τόπος επίλυσης (σ.σ. του Κουρδικού) είναι η Τουρκία, όχι η Συρία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ