Τρίτη 23 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Και ανάμειξη Στόλτενμπεργκ για το Ιντσιρλίκ

ΑΓΚΥΡΑ.- ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Εκφραση ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων αποτελεί η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση Γερμανίας - Τουρκίας για την αξιοποίηση της αεροπορικής βάσης στο Ιντσιρλίκ.

Θυμίζουμε ότι στο φόντο και της νέας άρνησης της Αγκυρας για επίσκεψη Γερμανών βουλευτών στο Ιντσιρλίκ (όπου η Γερμανία διατηρεί στρατεύματα, στο πλαίσιο και της συμμετοχής της στον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας»), το Βερολίνο εξετάζει «εναλλακτικές» για τη μεταφορά των δυνάμεών της σε άλλες περιοχές της ευρύτερης Ανατολικής Μεσογείου (π.χ. επικρατέστερη θεωρείται η Ιορδανία, αλλά υποψήφιες τοποθεσίες είναι και η Σούδα της Κρήτης). Μάλιστα, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντικαγκελάριος και ΥΠΕΞ της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επέκτεινε τις γερμανικές «προειδοποιήσεις» για απόσυρση των ΝΑΤΟικών γερμανικών στρατευμάτων και από τη βάση στο Ικόνιο. Πάντως, ο ίδιος ο Γκάμπριελ εμφανίζεται (ενόψει και των εκλογών του φθινοπώρου) στον γερμανικό Τύπο να διαφωνεί με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην κόντρα με την Τουρκία, κατηγορώντας την Αγκελα Μέρκελ και τους Γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες για διάθεση «αποκλιμάκωσης». «Ειδικά σε δύσκολους καιρούς πρέπει να δείχνουμε ότι παραμένουμε πιστοί στις αρχές και τις αξίες μας, αλλιώς αυτές δεν αξίζουν τίποτα», φέρεται να δήλωσε την Πέμπτη το βράδυ.

Την ίδια στιγμή, η τουρκική «Χουριέτ» αναμετέδωσε ότι ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως είναι σε επαφή με Βερολίνο και Αγκυρα και πως «επικεντρώνεται» στην «εξεύρεση λύσης» για το θέμα, προσθέτοντας ότι «δεν θα κάνει συλλογισμούς πάνω σε υποθέσεις».

Να σημειωθεί, ακόμα, ότι το θέμα του Ιντσιρλίκ συζητήθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν στην Ουάσιγκτον οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Γερμανίας. Εκεί, η γερμανική πλευρά φέρεται να ανέφερε ότι «οι Αμερικανοί θα χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να μιλήσουν στην τουρκική πλευρά για το ότι χρειάζεται μια διαφορετική σχέση από τη σημερινή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ