Τρίτη 23 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προβληματισμοί για τη συνέχιση των συνομιλιών

Στο πλαίσιο ευρύτερων διεργασιών και ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη χτεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη χτεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Προβληματισμοί για πιθανό αδιέξοδο στις συνομιλίες που συνεχίζονται με στόχο τη νέα διχοτομική λύση στο Κυπριακό εκφράστηκαν μετά τη χτεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου (συμμετέχουν οι πρώην πρόεδροι της Δημοκρατίας και οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων) στην Κύπρο.

Στη συνάντηση, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ αργότερα το βράδυ σε τηλεοπτικό διάγγελμά του αναφέρθηκε στην πρότασή του στην πρόσφατη συνάντησή του με τον ηγέτη των Κατεχόμενων, Μ. Ακιντζί. Αυτή αφορούσε την άμεση μετάβαση στη Γενεύη για συζήτηση του κεφαλαίου της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Οπως είπε, μετά την ολοκλήρωση αυτής της συζήτησης θα μπορούσαν να συνεχίσουν με τα κεφάλαια της εσωτερικής διακυβέρνησης και του Εδαφικού. Ταυτόχρονα, έσπευσε να ζητήσει τη συναίνεση όλων των κομμάτων, ενώ σημείωσε ότι η Κύπρος θα συνεχίσει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της και δεν θα τους αναστείλει όπως ζητήθηκε, λέγοντας ότι είναι προς το συμφέρον και της τουρκοκυπριακής πλευράς, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι το παζάρι που γίνεται αφορά συμφέροντα μονοπωλιακών ομίλων.

Από τη μεριά του, μετά την πρωινή συνάντηση, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, είπε ότι «όσο περνά από το χέρι μας, θα στηρίξουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να μην υπάρξει αδιέξοδο» και ότι «θα προσπαθούμε να κρατάμε ανοικτό το παράθυρο της ελπίδας».

Από τη δική του πλευρά, ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι οι συνομιλίες δεν πρέπει να σταματήσουν για «διαδικαστικά θέματα» και ότι «θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για λύση στο Κυπριακό», χαρακτηρίζοντας «πολιτική αφέλεια» τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων μετά τις προεδρικές εκλογές του 2018 αν «καταρρεύσει σήμερα η διαδικασία». Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τη «Χαραυγή», ο Κυπριανού είπε ότι δεν θεωρεί ότι η εκ περιτροπής Προεδρία με διασταυρούμενη και σταθμισμένη ψήφο είναι παράλογη, αλλά αντίθετα είναι «η μόνη έξοδος σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της εκτελεστικής εξουσίας».

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, είπε ότι «έχουμε ζητήσει συγκεκριμένη ενημέρωση, την οποία δεν λάβαμε σήμερα» και ότι «βρισκόμαστε ενώπιον κινδύνου ενός αδιεξόδου και να κατηγορηθεί η πλευρά μας».

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ζήτησε συνέχιση της Διάσκεψης στη Γενεύη με συμμετοχή των πέντε μόνιμων μελών του ΣΑ του ΟΗΕ, εκφράζοντας ανησυχία ότι αν συνεχιστεί η διαδικασία ως έχει, τότε ίσως να πάμε σε ναυάγιο.

Ο πρόεδρος της «Συμμαχίας Πολιτών», Γιώργος Λιλλήκας, είπε ότι η νέα Διάσκεψη θα οδηγήσει σε αδιέξοδο εάν δεν τύχει προετοιμασίας, ενώ ζήτησε να ληφθούν προληπτικά μέτρα σε περίπτωση αδιεξόδου.

Ο αντιπρόεδρος της «Αλληλεγγύης», Πόλυς Παλλίκαρος, επίσης εκτίμησε ότι υπάρχει πρόβλημα κατάρρευσης των συνομιλιών, ενώ ο Γιώργος Περδίκης εκ μέρους των «Οικολόγων» είπε ότι η πρόταση του Κύπριου Προέδρου ήρθε πάρα πολύ αργά και ενώ έχει ήδη υποστεί υπόσκαψη.

Η «ειδική σχέση» με την Αγκυρα

Στο μεταξύ, την ενίσχυση της τουρκικής επιθετικότητας προανήγγειλε με συνέντευξή του στο «Φιλελεύθερο» ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τονίζοντας ότι για την Αγκυρα δεν υπάρχει «λύση» χωρίς τουρκικά στρατεύματα και υποστήριξε ότι «οι υφιστάμενες συνθήκες Εγγύησης και Συμμαχίας παρέχουν ένα ισχυρό πλαίσιο για τη διασφάλιση της μελλοντικής σταθερότητας», αλλά και ότι «σε ένα μελλοντικό κράτος εταιρικής σχέσης, όσο θα είναι σεβαστή η συνταγματική τάξη και η πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων, δεν θα υπάρχει τίποτα που να φοβάστε από την Τουρκία». Επίσης, συνέδεσε την παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο και με τις «προκλήσεις ασφάλειας» που συνεχίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι «η τουρκική στρατιωτική παρουσία στο νησί θα συνεχίσει να παρέχει την απαιτούμενη ασφάλεια για ολόκληρο το νησί από εξωτερικές απειλές».

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, «όπως και η Ελλάδα, θα έχουμε πάντα μια ειδική σχέση με την Κύπρο. Και οικονομικά το νέο συνεταιρικό κράτος θα ωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από τη φιλία και τη συνεργασία της Τουρκίας». Ταυτόχρονα, όλο νόημα εξήγησε ότι «όταν θα ανοίξουν τα τουρκικά λιμάνια στα ελληνοκυπριακά πλοία, θα αναδυθούν νέοι δρόμοι ναυτιλίας και θα αυξηθούν οι όγκοι των συναλλαγών. Ελπίζω ότι η σημασία και τα οφέλη από τη φιλία της Τουρκίας θα γίνουν καλύτερα κατανοητά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ