Τρίτη 23 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Σχέδια Τραμπ για νέο αραβοϊσραηλινό παζάρι

Στο στόχαστρο σταθερά το Ιράν

Από τη συνάντηση Τραμπ - Νετανιάχου
Από τη συνάντηση Τραμπ - Νετανιάχου
ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Πιέσεις για την αναβίωση των διεργασιών μιας ευρύτερης αραβοϊσραηλινής διαπραγμάτευσης, με επίκεντρο το παλαιστινιακό ζήτημα, 50 χρόνια μετά τον πόλεμο του 1967 και την αρπαγή και κατοχή μεγάλου τμήματος της παλαιστινιακής γης από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις, ασκεί από χτες στην Ιερουσαλήμ ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ως επικεφαλής πολυάριθμης αντιπροσωπείας αξιωματούχων και επιχειρηματιών που τον συνοδεύουν στο δεύτερο σταθμό της πρώτης του περιοδείας στο εξωτερικό.

Η περιοδεία του Τραμπ, που ξεκίνησε το Σάββατο από τη Σαουδική Αραβία, συνεχίζεται σήμερα για δεύτερη μέρα στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς, και κορυφώνεται ακολούθως με τις επισκέψεις του σε Βατικανό, Βρυξέλλες (για τη ΝΑΤΟική Σύνοδο Κορυφής) και Σικελία (για τη συνάντηση ηγετών του G7).

Φτάνοντας στο Διεθνές Αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν» του Τελ Αβίβ, ο Πρόεδρος Τραμπ έγινε δεκτός με όλες τις τιμές και εξέφρασε την «ελπίδα» ότι υπάρχει μία «σπάνια ευκαιρία να φέρουμε την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη σε αυτή την περιοχή και τους λαούς της, να νικήσουμε την τρομοκρατία και να δημιουργήσουμε ένα μέλλον αρμονίας, ευημερίας και ειρήνης, αλλά μόνο αν συνεργαστούμε μαζί». Σε άλλο σημείο πρόσθεσε ότι «οι Αραβες γείτονες του Ισραήλ συνειδητοποιούν και μοιράζονται κοινό σκοπό με το Ισραήλ όσον αφορά την απειλή του Ιράν». Επανέλαβε τη στενή συνεργασία ΗΠΑ - Ισραήλ, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα του «δεν θα επιτρέψει ποτέ να αποκτήσει το Ιράν πυρηνικά όπλα». Με τον τρόπο αυτό, ο Αμερικανός Πρόεδρος θέλησε, για μία ακόμα φορά, να εμφανίσει ένα αρραγές μέτωπο σύγκρουσης ανάμεσα σε ΗΠΑ, αραβικές χώρες και Ισραήλ με ιρανικά μονοπώλια.

Ο Τραμπ συναντήθηκε με Ισραηλινούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους, με πρώτο τον Ισραηλινό Πρόεδρο Ρέουβλεν Ρίβλιν και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου (που τον υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο μαζί με το Υπουργικό Συμβούλιο). Επισκέφτηκε το Δυτικό Τείχος που βρίσκεται στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Ανατολικής Ιερουσαλήμ (ο πρώτος εν ενεργεία Πρόεδρος των ΗΠΑ που έκανε κάτι τέτοιο) και τον Ναό της Αναστάσεως.

Σήμερα ο Τραμπ αναμένεται να συναντήσει τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς, πιθανώς στη Βηθλεέμ, ή στη Ραμάλα, όπου χτες (όπως και σε όλες τις άλλες περιοχές της Δυτικής Οχθης) οι Παλαιστίνιοι πραγματοποίησαν γενική απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική των ΗΠΑ στο Παλαιστινιακό. Δεν έλειψαν πάντως ούτε χτες οι φονικές επιθέσεις των κατοχικών δυνάμεων σε βάρος των Παλαιστινίων, αφού Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν θανάσιμα νεαρό Παλαιστίνιο στην περιοχή Αμπού Ντις (στα περίχωρα της Ιερουσαλήμ) με το πρόσχημα ότι προσπάθησε να τους μαχαιρώσει. Νωρίτερα δε, λίγα λεπτά πριν την άφιξη του Τραμπ στο Τελ Αβίβ, αναφέρθηκε η πρόσκρουση ενός αυτοκινήτου σε πεζούς στη συγκεκριμένη πόλη, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών ατόμων. Οι αρχικές πληροφορίες πως επρόκειτο για «τρομοκρατική επίθεση» διαψεύστηκαν από Ισραηλινούς αξιωματούχους, που υποβάθμισαν το συμβάν σε τροχαίο περιστατικό.

Σενάρια για αραβοϊσραηλινή «συμφωνία»

Η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal» υποστηρίζει ότι Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πρωταγωνιστούν το τελευταίο διάστημα στις προσπάθειες μίας «γενικότερης» συμφωνίας με το Ισραήλ, ώστε να αποκαταστήσουν τις σχέσεις μαζί του, εφόσον προχωρήσει σε ορισμένες «χειρονομίες» όπως η ανάσχεση οικοδόμησης νέων εβραϊκών εποικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και διευκόλυνση της εμπορικής κίνησης στη Λωρίδα της Γάζας (όπου το Ισραήλ και η Αίγυπτος εδώ και περίπου μία 10ετία έχουν επιβάλει ασφυκτικό εμπάργκο). Σε αντάλλαγμα, ορισμένες αραβικές χώρες (κυρίως σουνιτικές μοναρχίες του Κόλπου) θα δημιουργήσουν άμεση γραμμή επικοινωνίας με το Ισραήλ, θα επιτρέψουν στις ισραηλινές αερογραμμές πτήσεις αεροσκαφών, θα χορηγήσουν βίζα σε Ισραηλινούς αθλητές και επιχειρηματίες που επιθυμούν να τις επισκεφτούν.

Είναι φανερό πως η πρόταση αυτή, αν βεβαίως επαληθευτεί, συνιστά σημαντική οπισθοχώρηση από τη σαουδαραβική ειρηνευτική «πρωτοβουλία» του 2002, που πρότεινε αποκατάσταση των σχέσεων αραβικών χωρών με το Ισραήλ εφόσον τερματιστεί η κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών που κατακτήθηκαν με τον πόλεμο του 1967, δημιουργηθεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και βρεθεί λύση στο θέμα της επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ