Τρίτη 23 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Προχωρά η συζήτηση για την «τραπεζική ένωση της ΕΕ»

Συνεχίζεται η συζήτηση για την ενίσχυση του «γαλλογερμανικού» άξονα - μετά και τον «οδικό χάρτη» που ανακοίνωσαν Μέρκελ και Μακρόν - στο πλαίσιο του ευρύτερου προβληματισμού για την ενίσχυση της ΕΕ και της Ευρωζώνης, θέμα για το οποίο διεξάγεται έντονη διαπάλη ανάμεσα στα μονοπώλια των δύο πιο ισχυρών ευρωπαϊκών καπιταλιστικών οικονομιών.

Η Γερμανία πρέπει να βοηθήσει τον νέο Γάλλο Πρόεδρο να επιτύχει και να τα καταφέρει στην καταπολέμηση της ανεργίας, δήλωσε χτες η καγκελάριος Αγκ. Μέρκελ, προσθέτοντας ότι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστούν οι λαϊκιστές είναι η επίλυση των προβλημάτων.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λε Μερ, και ο Γερμανός ομόλογός του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά από χτεσινές συνομιλίες στο Βερολίνο, ανακοίνωσαν τη σύσταση μιας ομάδας εργασίας προκειμένου να προχωρήσει «γρηγορότερα και μακρύτερα» η ενοποίηση της Ευρωζώνης, δηλαδή η «δημοσιονομική σύγκλιση», ο «συντονισμός των οικονομικών πολιτικών, των κοινών επενδύσεων». Οπως είπαν, «παρά τη σημερινή ενισχυόμενη οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, δεν έχουν ανακάμψει πλήρως όλα τα κράτη - μέλη από την τελευταία κρίση, και η Ευρωζώνη είναι οικονομικά ευάλωτη λόγω βασικών μακροοικονομικών ανισορροπιών, του χαμηλού δομικού πληθωρισμού και του σημαντικού κατακερματισμού του χρηματοπιστωτικού τομέα». «Γι' αυτό το λόγο, η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης είναι προτεραιότητα, όπως προβλέπεται στον Οδικό Χάρτη του Ecofin τον Ιούνιο του 2016», πρόσθεσαν.

Ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών και υποψήφιος καγκελάριος, Μάρτιν Σουλτς, δήλωσε ότι η νίκη του Μακρόν δείχνει ότι μια φιλοευρωπαϊκή εκστρατεία μπορεί να έχει αποτέλεσμα.

Μεγαλώνει το προβάδισμα της Μέρκελ

Στις 12 μονάδες έφτασε το προβάδισμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU - CSU) υπό την Αγκελα Μέρκελ έναντι των σημερινών κυβερνητικών τους εταίρων, των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) του Μάρτιν Σουλτς, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της «Emnid» ενόψει των βουλευτικών εκλογών στις 24 Σεπτέμβρη.

Οι Χριστιανοδημοκράτες παίρνουν το 38% των ψήφων, οι Σοσιαλδημοκράτες 26% και στην τρίτη θέση είναι το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Αριστερά» με 9%. Ακολουθούν το ακροδεξιό - ευρωσκεπτικιστικό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) με 8%, οι Πράσινοι και το φιλελεύθερο «Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα» (FDP) με 7%.

Στο μεταξύ, το SPD ακύρωσε την προγραμματισμένη για χτες το μεσημέρι εκδήλωση για την ανακοίνωση των γενικών κατευθύνσεων του προεκλογικού του προγράμματος. Αναλυτικά το πρόγραμμα των Σοσιαλδημοκρατών θα δοθεί στις 25 Ιούνη σε συγκέντρωση στο Ντόρτμουντ.

Σύμφωνα με στελέχη του κόμματος, η εκδήλωση αναβλήθηκε επειδή «υπάρχει μεγάλη ανάγκη για συζήτηση» και «η πληρότητα μπαίνει πάνω από την ταχύτητα», ενώ από την ηγεσία του κόμματος υπάρχουν πολυάριθμες τροποποιήσεις. Μετά τις εκλογικές ήττες του SPD στα κρατίδια Ζάαρ, Σλέσβιχ - Χόλσταϊν και Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία υπάρχουν έντονος προβληματισμός και διαφωνίες στο κόμμα.

Χτες το πρωί, πάντως, η γερμανική αστυνομία εκκένωσε την έδρα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στο Βερολίνο μετά τον εντοπισμό ενός ύποπτου αντικειμένου στην αίθουσα ταχυδρομείου για το οποίο λίγο αργότερα η αστυνομία ανακοίνωσε πως «δεν βρέθηκε τίποτα που θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ