Τρίτη 23 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Ενδιαφέρον για διατήρηση της TPP

ΑΝΟΪ.--

Ενδεικτικές των ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών είναι οι επαφές που έγιναν το Σαββατοκύριακο στο Βιετνάμ, στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εμπορίου των 21 χωρών του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού (APEC).

Σε κοινή τους ανακοίνωση οι 21 επαναβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους «να προωθήσουμε την απελευθέρωση και τη διευκόλυνση του εμπορίου και των επενδύσεων και την ενίσχυση της οικονομικής και της τεχνικής μας συνεργασίας ώστε να επιτευχθούν οι κοινοί μας στόχοι για την ανάπτυξη και την ευημερία». Καλωσορίστηκαν «οι οικονομικές πρωτοβουλίες για την επίτευξη περιεκτικής σύνδεσης στην περιφέρεια με την προώθηση πολιτικού συντονισμού, τη διευκόλυνση των συνδέσεων (μεταξύ υποδομών και δικτύων), του ανεμπόδιστου εμπορίου, της χρηματοπιστωτικής ενιαιοποίησης και των διαπροσωπικών δεσμών».

Ωστόσο, στο περιθώριο της συνάντησης της APEC φαίνεται ότι είχαν χωριστές επαφές και οι εκπρόσωποι των χωρών που τους προηγούμενους μήνες πρωτοστάτησαν στη συγκρότηση της Διειρηνικής Συμφωνίας για τη Συνεργασία και το Εμπόριο (ΤΡΡ), από όπου αποχώρησαν οι ΗΠΑ μετά την ανάληψη της Προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Μάλιστα, σε πολλά ασιατικά ΜΜΕ κυκλοφόρησε και «δήλωση» των 11 εναπομεινάντων μελών της TPP (Ιαπωνία, Μαλαισία, Βιετνάμ, Σιγκαπούρη, Μπρουνέι, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Καναδάς, Μεξικό, Χιλή, Περού). Σε αυτήν τονίζονται «το ισορροπημένο αποτέλεσμα και η στρατηγική και οικονομική σημασία της ΤΡΡ επισημαίνοντας τις αρχές και τα υψηλά της στάνταρντ ως τρόπο προώθησης της περιφερειακής οικονομικής ενοποίησης». Μάλιστα, δόθηκαν οδηγίες επίσπευσης των επαφών ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα έως τον Νοέμβρη, όταν έχει προγραμματιστεί και η επόμενη Σύνοδος Κορυφής της APEC. Πάντως, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα Εμπορίου, Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «αποχώρησαν από την TPP και δεν θα αλλάξουν αυτήν την απόφαση».

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εμπορίου της Νέας Ζηλανδίας, Τοντ Μακ Κλέι, είπε πως η «TPP 11» δεσμεύτηκε να βρει τρόπο να προχωρήσει μπροστά για να εφαρμοστεί η συμφωνία. Ο υπουργός Οικονομικής Αναζωογόνησης της Ιαπωνίας, Νομπουτέρου Ισιχάρα, είπε ότι το Μάρτη έγινε η πρώτη συνάντηση των «11» στη Χιλή και σχολίασε ότι «η ενότητα μεταξύ των 11 διατηρήθηκε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ