Τρίτη 23 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση στη Βενεζουέλα ανάμεσα στη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο και την αντιδραστική αντιπολίτευση, που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και πάνω από 50 μέρες. Για σήμερα ο Πρόεδρος Μαδούρο κάλεσε σε μεγάλη διαδήλωση του λαού για την ειρήνη στο Καράκας και άλλες πόλεις και κατήγγειλε την αντιπολίτευση ότι περιλαμβάνει και φασιστικά - ναζιστικά στοιχεία, που θέλουν να τρομοκρατήσουν το λαό. Επίσης το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας κατήγγειλε την κυβέρνηση της Κολομβίας του Μανουέλ Σάντος, γιατί έχει προκλητικά παρατάξει λίγα μέτρα από τα σύνορα των δύο χωρών στο βορρά τεθωρακισμένα οχήματα.

Ειδικά μετά το διάταγμα για τη διεξαγωγή νέας Συντακτικής Συνέλευσης, που θα τροποποιήσει το υπάρχον Σύνταγμα του 1999, η αντιδραστική αντιπολίτευση εντείνει τις βίαιες ενέργειες με βανδαλισμούς. Χτες, από την κυβέρνηση Μαδούρο καταγγέλθηκε ο πυρπολισμός ενός 22χρονου, στην περιοχή Αλταμίρα του Καράκας, από ομάδες της αντιπολίτευσης, που τον θεώρησαν οπαδό του κυβερνητικού Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος, και ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με εγκαύματα σε όλο του το σώμα. Επίσης, το βράδυ της Κυριακής, άγνωστοι πυρπόλησαν στο αμαξοστάσιο πάνω από 50 αστικά λεωφορεία στο Καράκας.

Η κατάσταση στη Βενεζουέλα επιδεινώνεται λόγω της όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης, που δεν αποτράπηκε από τη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση των κυβερνήσεων Τσάβες και Μαδούρο, που κινήθηκαν στη γραμμή της ταξικής συνεργασίας, του συμβιβασμού και όχι της σύγκρουσης με το κεφάλαιο. Τις μεγάλες ελλείψεις βασικών αγαθών και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα αξιοποιεί η αντιδραστική αντιπολίτευση, που έχει και τη στήριξη ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που επιδιώκουν στη Βενεζουέλα, όπως και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, να ανακτήσουν γεωστρατηγικά στηρίγματα και αγορές στον ανταγωνισμό με άλλες δυνάμεις, όπως η Κίνα ή η Ρωσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ