Παρασκευή 31 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εξετάζει εναλλακτικές για να απομακρύνει στρατεύματα από το Ιντσιρλίκ

Έχουν καθοριστεί τοποθεσίες σε Κουβέιτ, Ιορδανία και Κύπρο

Η βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία
Η βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία
Ενδεικτικό των ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι δημοσίευμα της «Welt», σύμφωνα με το οποίο έχει ολοκληρωθεί η εξέταση 8 εναλλακτικών τοποθεσιών, ώστε να μεταφερθούν τα γερμανικά στρατεύματα από την αμερικανική και τουρκική αεροπορική βάση (χρησιμοποιείται και από ΝΑΤΟικές δυνάμεις) του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία.

Από την εξέταση προέκυψε ότι «στρατιωτικά κατάλληλες θέσεις είναι βασικά διαθέσιμες στην Ιορδανία, το Κουβέιτ και την Κύπρο», σημειώνεται σε απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης σε έρευνα του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος «Αριστερά». Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τρεις τοποθεσίες στο Κουβέιτ, τρεις στην Ιορδανία, ενώ στην Κύπρο είναι οι τοποθεσίες Ακρωτήρι και Πάφος, αλλά «δεν έχουν γίνει συζητήσεις (σ.σ. με αυτά τα κράτη) σχετικά με μια πιθανή εγκατάσταση», αναφέρεται στην απάντηση.

Αυτή η εξέλιξη βγαίνει στην επιφάνεια σε μια περίοδο που οι σχέσεις Γερμανίας - Τουρκίας είναι τεταμένες, μετά την απαγόρευση σε Τούρκους πολιτικούς να μιλήσουν σε συγκεντρώσεις στη Γερμανία ενόψει του δημοψηφίσματος, αλλά και μετά τις αποκαλύψεις για παρακολούθηση από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ) εκατοντάδων ανθρώπων σε γερμανικό έδαφος. Θυμίζουμε ότι οι ΜΙΤ έχουν δώσει στις γερμανικές αρχές μια λίστα ονομάτων, τηλεφώνων, διευθύνσεων αλλά και φωτογραφιών «υπόπτων» που διατηρούν σχέσεις με το «κίνημα» του ιμάμη επιχειρηματία Φετουλάχ Γκιουλέν, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και Γερμανοί πολιτικοί.

Τον τελευταίο μήνα είχαν ενταθεί οι εκκλήσεις εκπροσώπων πολλών γερμανικών κομμάτων για μεταφορά των γερμανικών στρατευμάτων (περίπου 240) από το Ιντσιρλίκ, όπου σταθμεύουν αεροσκάφη «Τοrnado», τα περισσότερα εκ των οποίων εμπλέκονται στην καταπολέμηση του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία και στο Ιράκ. Μάλιστα, τον Οκτώβρη του 2016 οι τουρκικές αρχές είχαν απαγορεύσει σε επτά Γερμανούς πολιτικούς να επισκεφτούν Γερμανούς στρατιώτες στην αεροπορική βάση στο Ιντσιρλίκ. Επίσης η Γερμανία διατηρεί στρατιωτικές δυνάμεις σε βάση στο Ικόνιο.

Ερευνάται ο ρόλος των «Τornado» στον βομβαρδισμό αμάχων

Στο μεταξύ, γερμανικά ΜΜΕ ανέφεραν προχτές ότι τα γερμανικά «αναγνωριστικά» αεροσκάφη «Tornado» ενδέχεται να παρείχαν πληροφορίες που οδήγησαν στο θάνατο δεκάδων αμάχων - τουλάχιστον 32 - την περασμένη Τρίτη, όταν βομβαρδίστηκε σχολείο με εκτοπισμένους στην πόλη αλ Μανσούρα στη βόρεια Συρία. Γερμανικά ΜΜΕ (Ζουντόιτσε Τσάιτουνγκ, NDR, WDR) αναφέρουν ότι φωτογραφίες του κτιρίου, που τραβήχτηκαν από τα «Tornado» μια μέρα πριν την αεροπορική επιδρομή, δόθηκαν στον «αντιτρομοκρατικό συνασπισμό». Μια μέρα μετά την επιδρομή, ο Γερμανός στρατιωτικός επιθεωρητής, στρατηγός Φόλκερ Βίκερ, συναντήθηκε κεκλεισμένων των θυρών με την Επιτροπή Αμυνας της Βουλής για να συζητήσουν το περιστατικό.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) ότι μεσολαβεί ένα χρονικό διάστημα μεταξύ της παροχής φωτογραφιών στον συνασπισμό και της απόφασης για αεροπορική επιδρομή. Ο εκπρόσωπος είπε ότι οι εικόνες δεν παρέχουν αρκετές πληροφορίες ώστε να καθοριστεί αν στρατιώτες ή πολίτες βρίσκονται σε κάποιον συγκεκριμένο δυνητικό στόχο. Για το συμβάν διενεργείται έρευνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ