Παρασκευή 31 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΒREXIT
Αντεγκλήσεις και κόντρες πριν αρχίσουν τα παζάρια

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Αρχισαν ήδη οι πρώτες απειλές και κόντρες για το «λογαριασμό» που θα κληθεί να πληρώσει η Βρετανία για το Brexit, μετά από μία διετή διαδικασία σύνθετης και σκληρής διαπραγμάτευσης.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, προειδοποίησε χτες ότι οι διαπραγματεύσεις θα δυσκολέψουν προτού γίνουν ευκολότερες. Σημείωσε ότι οι άλλες 27 χώρες της ΕΕ αναμένουν από τη Βρετανία να τηρήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχουν εκπτώσεις για τους Βρετανούς».

Ωστόσο, ο Ντέιβιντ Ντέιβις, που είναι ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit, απέρριψε αυτές τις πιέσεις, λέγοντας πως «τελειώνει η εποχή που καταβάλλονταν τεράστια ποσά στις Βρυξέλλες».

Παράλληλα, ο Γάλλος απερχόμενος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, κατέστησε σαφές στη Μέι ότι οι διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν σε πρώτη φάση στη διαδικασία της εξόδου της χώρας της από την ΕΕ και ότι αργότερα θα καθοριστούν οι μελλοντικές σχέσεις Βρετανίας - ΕΕ, όπως είχε δηλώσει προχτές και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.

Παρ' όλα αυτά, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προσπάθησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις και να εξηγήσει, με άρθρο της σε ευρωπαϊκές εφημερίδες, τους λόγους που οδηγούν στην αποχώρηση της χώρας της. Ισχυρίστηκε ότι η Βρετανία αποχωρεί από την ΕΕ αλλά δεν εγκαταλείπει την Ευρώπη. Διαβεβαίωσε πως το Βrexit «δεν σημαίνει με κανέναν τρόπο ότι απορρίπτουμε τις κοινές μας αξίες ως Ευρωπαίοι». Επανέλαβε ότι «δεν πρόκειται να πλήξουμε την ΕΕ», διαβεβαιώνοντας ότι η Βρετανία «επιθυμεί η ΕΕ να πετύχει και να ευημερήσει». Αναφερόμενη στην ανάγκη «της στενότερης δυνατής συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας», τόνισε ότι Ευρωπαίοι και Βρετανοί «αντιμετωπίζουν τις ίδιες παγκόσμιες απειλές της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού». Τέλος, είπε ότι επιθυμεί «να διασφαλίσει τα δικαιώματα πολιτών της ΕΕ που ζουν στη Βρετανία και των Βρετανών που ζουν σε άλλες χώρες - μέλη, το συντομότερο δυνατό».

Απάντηση στη Μέι, μέσω αρθρογραφίας, έδωσε χτες ο επικεφαλής διαπραγματευτών του Ευρωκοινοβουλίου (πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου) Γκι Φερχόφστατ, που αναφέρει: «Οι "27" είναι ενωμένοι απέναντι στο Brexit και είναι προς το συμφέρον τους να παραμείνουν ενωμένοι. Αν δεν επιτευχθεί καλή δημοσιονομική συμφωνία, θα πληρώσουν όλοι τον λογαριασμό. Για να διατηρηθεί αυτή η ενότητα, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στην τελική συμφωνία τα συμφέροντα της χώρας που απειλείται περισσότερο από το Brexit: Της Ιρλανδίας. Στην υπόθεση αυτή παίζεται η ύπαρξή της, δεδομένου ότι το 60% των εξαγωγών της πηγαίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ