Παρασκευή 31 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
Η Αρκτική και πάλι στο προσκήνιο

Επίσκεψη Πούτιν και διεθνές συνέδριο

Ο Βλ. Πούτιν στο βήμα του Διεθνούς Αρκτικού Φόρουμ
Ο Βλ. Πούτιν στο βήμα του Διεθνούς Αρκτικού Φόρουμ
Επίσκεψη στην Αρκτική πραγματοποιεί από προχτές ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, προβάλλοντας και πάλι τις διεκδικήσεις της χώρας του σε μια περιοχή που, λόγω της κλιματικής αλλαγής και του προβλεπόμενου λιώσιμου των πάγων σταδιακά, γίνεται άλλο ένα πεδίο του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, λόγω του τεράστιου πλούτου που κρύβει στο υπέδαφός της σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο, καθώς και των νέων εμπορικών δρόμων που θα ανοιχτούν. Υπολογίζεται, σύμφωνα με κάποιες έρευνες, ότι εκεί βρίσκεται το 30% των ανεκμετάλλευτων ακόμα υδρογονανθράκων του πλανήτη.

Η επίσκεψη Πούτιν ξεκίνησε προχτές από την περιοχή Γη του Φρανς Γιόζεφ, που υπάρχει στρατιωτική βάση και της αποδόθηκε... περιβαλλοντολογικό ενδιαφέρον. Χτες συνεχίστηκε με το 4ο Διεθνές Αρκτικό Συνέδριο στην πόλη Αρχάγκελσκ με θέμα «Η Αρκτική είναι περιοχή διαλόγου», όπου εκτός από εκπροσώπους των χωρών της περιοχής, συμμετείχαν και εκπρόσωποι της Κίνας και της Σιγκαπούρης.

Ο Ρώσος ηγέτης στην παρέμβασή του αναφέρθηκε «στη διεθνή συνεργασία, στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και στη στρατιωτικοποίηση της Αρκτικής». Αναφερόμενος στο τελευταίο ζήτημα, σημείωσε ότι η χώρα του έχει στρατιωτική δραστηριότητα μόνο σε τοπικό επίπεδο, ενώ «οι ΗΠΑ δίνουν στη δική τους στρατιωτική δραστηριότητα χαρακτήρα παγκόσμιο, λόγω των αντιπυραυλικών συστημάτων που τοποθετούν στην Αλάσκα με μεγάλο βεληνεκές, που δεν συνιστούν απλά ένα αμυντικό σύστημα, αλλά μέρος του πυρηνικού τους οπλοστασίου που μεταφέρθηκε στην περιφέρεια».

Πάντως, ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε ότι υπάρχουν μεγάλες προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας - ΗΠΑ στον τομέα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων των υδρογονανθράκων στην Αρκτική, όπως και ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται να προσελκύσει επενδύσεις για την αξιοποίηση της περιοχής της Αρκτικής, που προέρχονται και από άλλες χώρες εκτός περιοχής του Αρκτικού Κύκλου. Βεβαίως, διεκδικήσεις στην περιοχή αυτή έχουν και άλλες χώρες όπως η Φινλανδία, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Δανία (μέσω Γροιλανδίας), η Ισλανδία, ο Καναδάς.

Ο Πούτιν αναφέρθηκε και σε άλλα ζητήματα, όπως τη «ρωσική παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές», που απέρριψε κατηγορηματικά, αλλά και τη διάθεσή του να «οικοδομηθούν φιλικές σχέσεις με τις ΗΠΑ» και ανέφερε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια συνάντηση το επόμενο διάστημα σε ενδεχόμενη σύνοδο για την Αρκτική στη Φινλανδία. Το ενδεχόμενο αυτό δεν έχει προσδιοριστεί πλήρως. Πάντως, χαρακτήρισε τη «συνεργασία Ρωσίας και ΗΠΑ στη Συρία, που αναπτύσσεται και ενισχύεται, ως θετικό σημάδι». Ακόμα, αναφερόμενος στην επέκταση του ΝΑΤΟ ανατολικά, σημείωσε ότι η στρατιωτική του δραστηριότητα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από εκείνη του ρωσικού στρατού και πως όσα λέγονται περί «επιθετικότητας της Ρωσίας είναι για το θεαθήναι» και εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να συμβάλει στην «επίλυση διενέξεων ανά τον κόσμο», συμπεριλαμβανομένης της σύγκρουσης στην Ουκρανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ