Παρασκευή 31 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Σύνθετη η ατζέντα των διμερών σχέσεων

Από τη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν
Από τη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν
ΑΓΚΥΡΑ.--

Επίσημη επίσκεψη στην τουρκική πρωτεύουσα ξεκίνησε χτες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, που συνάντησε τον Πρόεδρο της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν, τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Στις επαφές φαίνεται ότι «άνοιξε» όλη η σύνθετη γκάμα των διμερών σχέσεων που φανερώνουν συγκλίσεις αλλά και αντιθέσεις. Πάντως, ο Τσαβούσογλου δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «είναι ζωτικό για μας η σχέση Τουρκίας - ΗΠΑ να αποκτήσει νέα ενέργεια. Οι δυο χώρες έχουν σημαντικό ρόλο να παίξουν σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, όχι μόνο για τις σχετικές περιοχές, αλλά για προβλήματα και ευκαιρίες σε όλο τον κόσμο. Γι' αυτό η φιλία Τουρκίας - ΗΠΑ θα πρέπει να είναι ισχυρότερη από ποτέ».

Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν το θέμα του Φετουλάχ Γκιουλέν, του ισλαμιστή επιχειρηματία που ζει στις ΗΠΑ και η Αγκυρα ζητά να εκδοθεί στην Τουρκία, θεωρώντας τον πρωτεργάτη της απόπειρας πραξικοπήματος του Ιούλη, αλλά και η κατάσταση στη Συρία, οι προτεραιότητες στον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας», το μέλλον της Συρίας και του Προέδρου Ασαντ, στο φόντο και διμερών διαφωνιών για τις νέες «ισορροπίες» που διαμορφώνονται στη Μέση Ανατολή, π.χ. ως προς το ρόλο των Κούρδων (βλέπε αναλυτικά σε διπλανό θέμα). Οι διαφωνίες αυτές εκφράζουν βαθύτερες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και συνδέονται με ανταγωνισμούς που γενικεύονται για την περιοχή, την εκμετάλλευση του ενεργειακού της πλούτου κ.τ.λ. Συζητήθηκε ακόμα και η προχτεσινή απαγγελία κατηγοριών σε βάρος ηγετικού στελέχους μιας από τις μεγαλύτερες τουρκικές τράπεζες (της «Halkbank»), που συνελήφθη στο Μαϊάμι για συμμετοχή σε σκευωρία για την παραβίαση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν. Να σημειωθεί ότι ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγ, χαρακτήρισε τη δίωξη «εντελώς πολιτική», ενώ οι μετοχές της «Halkbank» κατρακύλησαν προχτές κατά 14%.

Συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας

Την Τετάρτη, σε μια τετράωρη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, συζητήθηκε και το ζήτημα της οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας που σύμμαχοι της Τουρκίας προσφέρουν σε «τρομοκρατικές ομάδες», ενώ - σύμφωνα με τη «Σαμπάχ» - υπογραμμίστηκε ότι τέτοιες επιλογές βλάπτουν τις σχέσεις των χωρών αυτών με την Τουρκία.

Επίσης, το Συμβούλιο συζήτησε τις συμπεριφορές «ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών» που αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο και τις διπλωματικές συνήθειες, με την ανακοίνωση να σημειώνει πως «συζητήθηκαν μέτρα που το κράτος μας θα μπορούσε να λάβει για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών μας που αντιμετώπισαν φυσικές επιθέσεις».

Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν ενώ οι «τριβές» με την ΕΕ διατηρούνται στο προσκήνιο και με νέες δηλώσεις του Γιλντιρίμ, σύμφωνα με τις οποίες «η διάρρηξη των δεσμών (της Ευρώπης) με την Τουρκία θα κοστίσει πολύ στην Τουρκία, αλλά θα κοστίσει ακόμα περισσότερο στην ΕΕ». Ο ίδιος επέκρινε το ότι «(κάποιες) ευρωπαϊκές χώρες αναμείχθηκαν στις εσωτερικές μας υποθέσεις», διαλέγοντας πλευρά σχετικά με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στο Σύνταγμα, και ανέφερε ότι «αν συνεχίσουν έτσι, η επανεξέταση των σχέσεων Τουρκίας - ΕΕ θα γίνει υποχρεωτική».

Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», ο φυλακισμένος συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, θα ξεκινήσει από σήμερα απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενος για τις άσχημες συνθήκες κράτησης.

  • Επίσης, χτες έγινε γνωστό ότι 3 Τούρκοι πολίτες κουρδικής καταγωγής (μια 69χρονη γυναίκα και 2 άνδρες) μαχαιρώθηκαν καθώς μετέβαιναν στο προξενείο της Τουρκίας στις Βρυξέλλες για να ψηφίσουν για το δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές. Σύμφωνα με κουρδικά ΜΜΕ, οι δράστες της επίθεσης ήταν οπαδοί του κυβερνώντος κόμματος AKP και μπήκαν στη συνέχεια στην πρεσβεία. Η γυναίκα έχει μαχαιρωθεί στο λαιμό και νοσηλεύεται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ