ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Γυναίκες τραγουδούν Τσιτσάνη

Εκατό χρόνια περίπου από τη γέννηση του Βασίλη Τσιτσάνη (Τρίκαλα, 18 Ιανουαρίου 1915) και σχεδόν 30 από το θάνατό του (Λονδίνο, 18 Ιανουαρίου 1984), ξεκινάει ένας κύκλος συναυλιών - αφιερωμάτων στο σπουδαίο Ελληνα δημιουργό και συνθέτη. Ο Βασίλης Τσιτσάνης ήταν ένας από τους μεγαλύτερους Ελληνες λαϊκούς συνθέτες, στιχουργούς και τραγουδιστές του 20ού αιώνα, μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού.

Στον κύκλο συναυλιών «Σερσέ λα φαμ: Γυναίκες τραγουδούν Τσιτσάνη» συμμετέχει η Ορχήστρα της Πολιτιστικής Εταιρείας Μουσικής «Βασίλης Τσιτσάνης». Η Ορχήστρα αποτελείται από επαγγελματίες μουσικούς, γνωστούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για τη συνεισφορά τους στη συνέχιση και ανάδειξη του ρεμπέτικου και της λαϊκής μουσικής. Το ξεχωριστό στοιχείο της ορχήστρας είναι το ότι καταπιάνεται αποκλειστικά με τις πρώτες ηχογραφήσεις του Βασίλη Τσιτσάνη, επανα-ενορχηστρωμένες για το ορχηστρικό της σύνολο. Η Ορχήστρα υπάγεται στις δράσεις (συναυλίες, διαλέξεις, σεμινάρια, συνέδρια) της μη κερδοσκοπικής Πολιτιστικής Εταιρείας Μουσικής «Βασίλης Τσιτσάνης» (http://www.vasilis-tsitsanis.gr) που συστήθηκε με επίτιμα μέλη της τους Κώστα και Βικτωρία Τσιτσάνη.

Η εναρκτήρια εκδήλωση, της Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 9 Σεπτέμβρη στη Μονή Λαζαριστών, φέρει την πολύτιμη αρωγή της οικογένειας του συνθέτη, καθώς και του καλλιτεχνικού διευθυντή και ιδρυτή της Εταιρείας, μουσικού και μουσικολόγου, Νίκου Ορδουλίδη(πρώτη διδακτορική διατριβή με θέμα το έργο του Τσιτσάνη - University of Leeds).

Τραγούδια που έχουν πόνο, κλάμα, μοιρολόγι, τραγούδια που έχουν δεθεί με τις φωνές της Σωτηρίας Μπέλου, της Μαρίκας Νίνου, της Καίτης Γκρέυ, της Πόλυς Πάνου, της Χαρούλας Λαμπράκη, της Βίκυς Μοσχολιού, ερμηνεύονται από τις Πίτσα Παπαδοπούλου, Μελίνα Ασλανίδου, Φωτεινή Βελεσιώτου (μόνιμο μέλος της ορχήστρας της Πολιτιστικής Εταιρείας Μουσικής «Βασίλης Τσιτσάνης»).

Ο κύκλος συναυλιών έχει αφετηρία τη Θεσσαλονίκη, την πόλη στην οποία έζησε τα χρόνια της Κατοχής αλλά και μετά τον πόλεμο κι όπου ηχογράφησε πολλά από τα αγαπημένα μας τραγούδια: «Αχάριστη», «Τα πέριξ», «Νύχτες μαγικές», «Ζητιάνος της αγάπης», «Ντερμπεντέρισσα» και βέβαια τη «Συννεφιασμένη Κυριακή» και το «Μπαξέ τσιφλίκι». Καλλιτεχνική επιμέλεια: Στάθης Παχίδης.

«Κοινός λόγος» στο Ηρώδειο

Το «Θέατρο του Νέου Κόσμου», παρουσιάζει, αύριο, στο Ηρώδειο, τον «Κοινό λόγο» της Ελλης Παπαδημητρίου. «Η δύναμή μου κόβεται και δεν μπορώ να συλλοϊστώ τα όσα περάσαμε, πε πως είμαι και γω μες στο χώμα άμα τα συλλοϊστώ...». Περιστατικά, μεγάλα και μικρά, με κοινό εφόδιο το λόγο των απλών ανθρώπων, όπως τα κατέγραψε αυτούσια από διηγήσεις η αξέχαστη κομμουνίστρια, συγγραφέας και αγωνίστρια της ΕΑΜικής Αντίστασης Ελλη Παπαδημητρίου, δίνοντας τον τίτλο «Κοινός λόγος». Κύρια συνάρτηση το κοινό πάθος των ανθρώπων, που με το κεφάλι ψηλά, την αξιοπρέπεια στο μέτωπο, αξίωναν ειρήνη, ελευθερία.

Η παράσταση παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, σκηνικά - κοστούμια Αντώνη Δαγκλίδη, επιλογή και διδασκαλία τραγουδιών Κώστα Βόμβολου, κίνηση Αγγελικής Στελλάτου και φωτισμούς Σάκη Μπιρμπίλη. Παίζουν: Λυδία Κονιόρδου, Ελένη Κοκκίδου, Μαρία Κατσανδρή, Ελένη Ουζουνίδου, Τάνια Παλαιολόγου.

Σινεμά στον κήπο

Με ελληνικό ντοκιμαντέρ (κάθε Δευτέρα) και κλασικές ταινίες θρίλερ και μυστηρίου (κάθε Τρίτη) συνεχίζει τις προβολές στον όμορφο κήπο του και το Σεπτέμβρη ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, πάντα με ελεύθερη είσοδο και με ώρα έναρξης 8.30 μ.μ.

Η αρχή έγινε χτες με την προβολή του ντοκιμαντέρ του Σταύρου Ψυλλάκη «ΜΕΤΑΞΑ ακούγοντας το χρόνο» (2012) και ακολουθούν: Σήμερα: «Η κυρία εξαφανίζεται» (1938) του Α. Χίτσκοκ. 9/9: «Φιλό και Μαρίνα» (2009) της Καλλιόπης Λεγάκη. 10/9: «Ασανσέρ για δολοφόνους» του Λουί Μαλ. 16/9: «Κατινούλα» (2012) της Μύρνας Τσάπα. 17/9: «Τα 39 σκαλοπάτια» (1935) του Α. Χίτσκοκ. 23/9: «Encardia, η πέτρα που χορεύει»(2012) του Αγγελου Κοβότσου. 24/9: «10 μικροί νέγροι» (1965) του Τζορτζ Πόλοκ.

Απώλεια για την ποίηση

Ο νομπελίστας Ιρλανδός ποιητής Σέιμους Χίνι, μια από τις μεγαλύτερες φωνές της αγγλικής γλώσσας, πέθανε την περασμένη Παρασκευή, σε νοσοκομείο του Δουβλίνου, σε ηλικία 74 χρόνων.

Ο Σέιμους Χίνι γεννήθηκε στη Βόρεια Ιρλανδία το 1939. Ηταν ο μεγαλύτερος μιας οικογένειας καθολικών χωρικών που είχε οκτώ παιδιά. Εξέδωσε την πρώτη ποιητική συλλογή του το 1966 («Death of A Naturalist»). Παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στο Δουβλίνο, όπου εργαζόταν ευκαιριακά για την ιρλανδική ραδιοτηλεόραση, το BBC και πολλές εφημερίδες, έπειτα από σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Ντέρι και μετά στο Μπέλφαστ. Εγινε λέκτορας στο πανεπιστήμιο Κουίνς, ενώ, από το 1989 ως το 1994, κατείχε την έδρα της Ποίησης στο βρετανικό πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ηταν επίσης επίτιμος καθηγητής του Κολεγίου Τρίνιτι στο Δουβλίνο. Το 1995 η Σουηδική Ακαδημία είχε ανακοινώσει πως απονέμει το Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Σέιμους Χίνι «για τη λυρική ομορφιά και το ηθικό βάθος» του έργου του.

Ο θάνατος του ποιητή και επίτιμου μέλους της Εταιρείας Συγγραφέων αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Εταιρεία «αποτελεί μια τεράστια απώλεια για την ποίηση και την Ιρλανδία, αλλά επίσης και για την Ελλάδα, της οποίας υπήρξε θερμός και συνεπής φίλος», θυμίζοντας ένα από τα ποιήματά του: Αν και «Η ιστορία λέει, Μην ελπίζεις / Από αυτή την πλευρά του τάφου / Ομως, κάποια φορά σε αυτή τη ζωή / Το πιο μεγάλο παλιρροιακό κύμα δικαιοσύνης μπορεί να σηκωθεί / Και η ελπίδα και η ιστορία ομοιοκαταληκτούν».

ΣΗΜΕΡΑ, στις 10 μ.μ. ο Μάκης Σεβίλογλου έρχεται από την Κοζάνη για να μας τραγουδήσει στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, με τη Θεσσαλονικιά ερμηνεύτρια Μαρία Παπανικολάου, δικά του τραγούδια αλλά και παραδοσιακά σε διασκευή, όπως αυτά του τελευταίου του βιβλίου-cd «Παράθυρο ανοιχτό». Μαζί τους οι: Δημήτρης Λάππας (κιθάρες - μπουζούκι), Αποστόλης Βαγγελάκης (πνευστά), Βαγγέλης Μαραμής (ακορντεόν), Μάριος Μακρής (ακουστική κιθάρα), Δημήτρης Κίτσιος (κοντραμπάσο).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ