Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Απώλεια για την ποίηση

Ο νομπελίστας Ιρλανδός ποιητής Σέιμους Χίνι, μια από τις μεγαλύτερες φωνές της αγγλικής γλώσσας, πέθανε την περασμένη Παρασκευή, σε νοσοκομείο του Δουβλίνου, σε ηλικία 74 χρόνων.

Ο Σέιμους Χίνι γεννήθηκε στη Βόρεια Ιρλανδία το 1939. Ηταν ο μεγαλύτερος μιας οικογένειας καθολικών χωρικών που είχε οκτώ παιδιά. Εξέδωσε την πρώτη ποιητική συλλογή του το 1966 («Death of A Naturalist»). Παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στο Δουβλίνο, όπου εργαζόταν ευκαιριακά για την ιρλανδική ραδιοτηλεόραση, το BBC και πολλές εφημερίδες, έπειτα από σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Ντέρι και μετά στο Μπέλφαστ. Εγινε λέκτορας στο πανεπιστήμιο Κουίνς, ενώ, από το 1989 ως το 1994, κατείχε την έδρα της Ποίησης στο βρετανικό πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ηταν επίσης επίτιμος καθηγητής του Κολεγίου Τρίνιτι στο Δουβλίνο. Το 1995 η Σουηδική Ακαδημία είχε ανακοινώσει πως απονέμει το Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Σέιμους Χίνι «για τη λυρική ομορφιά και το ηθικό βάθος» του έργου του.

Ο θάνατος του ποιητή και επίτιμου μέλους της Εταιρείας Συγγραφέων αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Εταιρεία «αποτελεί μια τεράστια απώλεια για την ποίηση και την Ιρλανδία, αλλά επίσης και για την Ελλάδα, της οποίας υπήρξε θερμός και συνεπής φίλος», θυμίζοντας ένα από τα ποιήματά του: Αν και «Η ιστορία λέει, Μην ελπίζεις / Από αυτή την πλευρά του τάφου / Ομως, κάποια φορά σε αυτή τη ζωή / Το πιο μεγάλο παλιρροιακό κύμα δικαιοσύνης μπορεί να σηκωθεί / Και η ελπίδα και η ιστορία ομοιοκαταληκτούν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ