ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
«Μηνύματα» σε ΝΑΤΟ - ΕΕ από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ

Η Ρωσία δεν θα αφήσει «να εκτροχιαστεί η κατάσταση στη Λευκορωσία», δήλωσε ο Σ. Λαβρόφ

Ο Σ. Λαβρόφ (δεξιά) με τον Βλ. Μακέι στη χτεσινή τους συνάντηση στη Μόσχα

Russian Foreign Ministry Press

Ο Σ. Λαβρόφ (δεξιά) με τον Βλ. Μακέι στη χτεσινή τους συνάντηση στη Μόσχα
ΜΙΝΣΚ.--

Τις προσπάθειες της «Δύσης» να παρέμβει στις εξελίξεις στη Λευκορωσία, οξύνοντας τις πιέσεις κατά της κυβέρνησης του Αλεξάντερ Λουκασένκο και ζητώντας νέες εκλογές, ανέδειξαν σε χτεσινή συνάντηση οι ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, και της Λευκορωσίας, Βλαντιμίρ Μακέι.

Ο Λαβρόφ, αναφερόμενος στην απειλή κυρώσεων από ΕΕ και ΗΠΑ, καταδίκασε «τις προσπάθειες πολλών ξένων κρατών να πιέσουν τη νόμιμη κυβέρνηση της Λευκορωσίας και να υποστηρίξουν τη δυσαρεστημένη με τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών αντιπολίτευση». Επιπλέον η Ρωσία σημειώνει την «αύξηση της δραστηριότητας του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Λευκορωσίας, τα οποία ταυτόχρονα θεωρούνται τα σύνορα της Ενωσης Κρατών» που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες.

Μάλιστα ο Λαβρόφ κατήγγειλε ότι περίπου 200 εξτρεμιστές, εκπαιδευμένοι στην Ουκρανία, βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Λευκορωσία.

Συνεχίζοντας ξεκαθάρισε πως η ρωσική κυβέρνηση θα απαντήσει «κατάλληλα και αποφασιστικά» σε «όσους προσπαθούν να εκτροχιαστεί η κατάσταση στη Λευκορωσία», καθώς και σε εκείνους που επιθυμούν «να απομακρύνουν τη Λευκορωσία από τη Ρωσία και να υπονομεύσουν τα θεμέλια της Ενωσης Κρατών». Εξάλλου ο Ρώσος ΥΠΕΞ τόνισε πως «ορισμένα ονόματα» του Συντονιστικού Συμβουλίου της αντιπολίτευσης «είναι γνωστά» για τις θέσεις τους «να μειωθεί η συνεργασία» με τη Ρωσία «στις δομές που δημιουργήθηκαν στον μετα-σοβιετικό χώρο, προτείνοντας ακόμη και αποχώρηση από τον CSTO (σ.σ. Οργανισμός της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας) και την EAEU (σ.σ. Ευρασιατική Οικονομική Ενωση) και ένταξη στο ΝΑΤΟ».

Ο Λαβρόφ σημείωσε ακόμα ότι Ρώσοι αξιωματούχοι δεν θα συναντηθούν με μέλη της αντιπολίτευσης προτού συγκροτηθούν σε μια νόμιμη δομή με ξεκάθαρο πρόγραμμα, ενώ κάλεσε σε εσωτερικό διάλογο τις δύο πλευρές.

Από την πλευρά του ο Μακέι δήλωσε πως «πολύ πριν από τις εκλογές, όταν συναντηθήκαμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και συζητήσαμε τα πιθανά σενάρια, συμφωνήσαμε ότι οι διαδηλώσεις στους δρόμους και οι βίαιες διαδηλώσεις θα πήγαιναν τις σχέσεις μας πολλά χρόνια πίσω» και «όλοι συμφώνησαν τότε ότι δεν πρέπει να το επιτρέψουμε». Σύμφωνα με τον Λευκορώσο ΥΠΕΞ, είχαν καταλήξει σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους ότι «οποιεσδήποτε εκλογές, ακόμα και κακές, θα πάνε τη χώρα μπροστά».

Στο μεταξύ ο Οργανισμός για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) απηύθυνε αίτημα στη λευκορωσική κυβέρνηση για επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα (ασκεί επί του παρόντος την προεδρία) και της Σουηδής ΥΠΕΞ Ανν Λίντε, με στόχο έναν «ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο» κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός, Μιχαήλ Μισούστιν, μεταβαίνει σήμερα στο Μινσκ όπου θα έχει επαφές με την κυβέρνηση, ενώ την Παρασκευή ο Λευκορώσος υπουργός Αμυνας αναμένεται στη Μόσχα. Μέσα στις επόμενες δυο βδομάδες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, θα υποδεχτεί τον Λουκασένκο.

Σε πολλά «ταμπλό»

Στο μεταξύ ο Λουκασένκο σε προχτεσινή του συνέντευξη (BelTA) αναφέρθηκε στα πολύπλευρα παζάρια με διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Ισχυρίστηκε πως στράφηκε προς την ΕΕ και τις ΗΠΑ επιδιώκοντας μια «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική όσο είναι δυνατόν», επειδή «έπρεπε να σώσω τη χώρα, ενώ δεν έβρισκα καμία κατανόηση» στη Ρωσία. Αναζητούσε, είπε, «εναλλακτικές λύσεις» εν μέσω οικονομικών διαφορών - ειδικότερα στην αγορά πετρελαίου.

«Η Ρωσία ήταν, είναι και θα είναι ο πιο στενός σύμμαχός μας, όποιος κι αν κυβερνά στις δύο χώρες», σύμφωνα με τον Λουκασένκο, ενώ παράλληλα ισχυρίστηκε ότι η Λευκορωσία «θα οικοδομήσει σχέσεις στρατηγικής εταιρικής σχέσης με τη Δύση, τις ΗΠΑ, την Κίνα».

ΗΠΑ
Αναθερμαίνουν τις διεργασίες για «ασιατικό ΝΑΤΟ»

Την όξυνση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων αναδεικνύουν νέες παρεμβάσεις των ΗΠΑ για τη συγκρότηση μιας νέας συμμαχίας τύπου «ασιατικού ΝΑΤΟ» (όπως τη χαρακτηρίζουν όλο και περισσότεροι), με στόχο την αντιμετώπιση της Κίνας.

Με αφορμή το νέο θερμό επεισόδιο στα σύνορα Κίνας - Ινδίας (των οποίων οι αντιθέσεις βγαίνουν ξανά στο προσκήνιο μετά και από τα γεγονότα του περασμένου Ιούνη στη μεθόριο στο Θιβέτ) και ενόψει της συνάντησης που θα έχουν οι υπουργοί Αμυνας και Εξωτερικών ΗΠΑ - Ινδίας σε λίγες μέρες, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Στίβεν Μπίγκαν, επανήλθε στην προσπάθεια της χώρας του «να απωθήσει την Κίνα σε όλους τους τομείς». Οπως εξήγησε, «το προσπαθούμε αυτό και στο ζήτημα της ασφάλειας. Το προσπαθούμε και ως προς τις απαιτήσεις (της Κίνας) να διεκδικήσει εδαφική κυριαρχία, είτε πρόκειται για την κοιλάδα Γκαλουάν της Ινδίας στην ινδο-κινεζική μεθόριο, είτε πρόκειται για το Νότιο Ειρηνικό...».

Ο Μπίγκαν αναφέρθηκε ξανά στις «προοπτικές» μετεξέλιξης που έχει η τετραμερής συνεργασία ΗΠΑ - Ινδίας - Αυστραλίας - Ιαπωνίας (που σήμερα αφορά κυρίως κοινά γυμνάσια), σχολιάζοντας ότι στην περιοχή του Ινδικού - Ειρηνικού σήμερα απουσιάζουν ισχυρές διακρατικές δομές. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η αρχική εκδοχή της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, του ΝΑΤΟ, είχε μόνο 12 μέλη έναντι των 27 που έχει σήμερα. Μπορεί λοιπόν να ξεκινήσουμε λίγο λιγότεροι και στην πορεία να αυξηθούν τα μέλη».

Στο μεταξύ, άρθρο της κινεζικής «Λαϊκής Ημερησίας» σημείωνε προχτές ότι «η προσπάθεια των ΗΠΑ να σχηματίσουν μια ομάδα όπως το ΝΑΤΟ αποτελεί μέρος της στρατηγικής τους σε Ινδικό - Ειρηνικό», προσθέτοντας ότι δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν ακολουθήσουν περισσότερες ασκήσεις των ΗΠΑ με Ινδία, Αυστραλία, Ιαπωνία, όπως και αν οι ΗΠΑ θα αξιοποιήσουν και στρατιωτικές βάσεις (παλιές ή και νέες) στην περιοχή, προετοιμάζοντας και για το ενδεχόμενο εμφάνισης νέων αμερικανικών πυραυλικών εγκαταστάσεων, μετά από την απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη INF.

Ειδικά για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η ενίσχυση της συνεργασίας Ινδίας - ΗΠΑ, Κινέζοι αναλυτές κατέγραφαν ανησυχία για το ενδεχόμενο «η Ινδία να "αποκλείσει" τα Στενά της Μάλακα (σ.σ. κρίσιμο πέρασμα νοτιοανατολικά της Ινδίας), "στοχοποιώντας" τις προμήθειες της Κίνας σε αέριο και πετρέλαιο», ενώ συνέστησαν στην Κίνα να εστιάσει στην οργάνωση ομάδων συνοδείας πολεμικών πλοίων, περιλαμβανομένων αεροπλανοφόρων, αμφίβιων πλοίων και αντιτορπιλικών.

Στο μεταξύ, έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου υποστηρίζει ότι σήμερα η Κίνα διαθέτει περίπου 200 πυρηνικές κεφαλές και σχεδιάζει να τις διπλασιάσει μέσα στην επόμενη δεκαετία. Εκφράζει ανησυχία επειδή «το Πεκίνο επιδιώκει να αναπτύξει μέσα στον επόμενο μισό αιώνα στρατιωτικές δυνατότητες ίσες ή ανώτερες σε ορισμένες περιπτώσεις αυτών των ΗΠΑ», και καταλήγει πως «αυτό θα έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα και στην ασφάλεια της διεθνούς τάξης».

Διαμαρτυρίες στις ΗΠΑ για το νέο θύμα αστυνομικής βίας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Φουντώνουν οι διαδηλώσεις στο Λος Αντζελες μετά τη νέα αποτρόπαια δολοφονία νεαρού Αφροαμερικανού ποδηλάτη επειδή φέρεται να αντιστάθηκε στο σήμα δύο βοηθών σερίφη για έλεγχο «τροχαίας παράβασης».

Ο 29χρονος Ντίζον Κίζι δέχτηκε 15 με 20 σφαίρες επειδή κατά τον έλεγχο του έπεσαν, κατά τον ισχυρισμό αστυνομικών, «κάποια ρούχα και ένα ημιαυτόματο όπλο». Ωστόσο αυτόπτης μάρτυρας διέψευσε τους αστυνομικούς, λέγοντας ότι δεν είδε κανένα όπλο και ότι το μόνο που είδε ήταν ο εν ψυχρώ πυροβολισμός του θύματος.

Το τελευταίο διήμερο έγιναν νέες διαδηλώσεις στο Λος Αντζελες ενάντια στην αστυνομική βία.

Πρόσφατη έρευνα που δημοσίευσε η «Ουάσιγκτον Ποστ» καταδεικνύει πως οι μαύροι φτάνουν το 32% των θυμάτων των μοιραίων συμπλοκών με αστυνομικούς, την ώρα που οι Αφροαμερικανοί αποτελούν μόλις το 13% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, νέες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον Τραμπ να παραμένει πίσω από τον Δημοκρατικό αντίπαλό του, πρώην αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τουλάχιστον κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Καταγγέλλει δηλητηρίαση του Ναβάλνι με «Novichok»

ΜΟΣΧΑ.--

«Αναμφισβήτητα στοιχεία για έναν χημικό νευροπαραλυτικό παράγοντα της ομάδας Novichok» έδειξαν τοξικολογικές εξετάσεις του Ρώσου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι οι οποίες έγιναν από εργαστήριο των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων, δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ.

Το γερμανικό ΥΠΕΞ θα καλέσει τον Ρώσο πρέσβη για να τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα των δοκιμών, πρόσθεσε ο Ζάιμπερτ, ενώ η Γερμανία θα ειδοποιήσει επίσης εταίρους στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ ώστε να επεξεργαστούν μια κοινή απάντηση στη Ρωσία. H Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ μίλησε για «απόπειρα δολοφονίας που έγινε μέσω δηλητηρίασης εναντίον μιας ηγετικής μορφής της ρωσικής αντιπολίτευσης». Την καταδίκη της ΕΕ εξέφρασε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της, Ζοζέπ Μπορέλ, τονίζοντας ότι «η χρήση χημικών όπλων υπό οποιεσδήποτε συνθήκες είναι εντελώς απαράδεκτη και παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο».

Το Κρεμλίνο απάντησε ότι πριν μεταφερθεί ο Ναβάλνι στη Γερμανία, μια σειρά εξετάσεων που έγιναν στη Ρωσία, σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές, έδειξαν ότι εκείνη τη στιγμή δεν βρέθηκε καμία δηλητηριώδης ουσία στον οργανισμό του.

«Αναμένουμε απάντηση στο αίτημα του γενικού εισαγγελέα», δήλωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ. Ρώσοι εισαγγελείς έχουν ζητήσει από το υπουργείο Δικαιοσύνης της Γερμανίας να τους παραδώσει λεπτομέρειες και αποτελέσματα των εξετάσεων για τυχόν ίχνη φαρμάκων και ναρκωτικών, δηλητηρίων, βαρέων μετάλλων και αναστολέων της χολινεστεράσης, καθώς και πληροφορίες για τη θεραπεία στην οποία υποβάλλεται ο Ναβάλνι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ