Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Αναθερμαίνουν τις διεργασίες για «ασιατικό ΝΑΤΟ»

Την όξυνση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων αναδεικνύουν νέες παρεμβάσεις των ΗΠΑ για τη συγκρότηση μιας νέας συμμαχίας τύπου «ασιατικού ΝΑΤΟ» (όπως τη χαρακτηρίζουν όλο και περισσότεροι), με στόχο την αντιμετώπιση της Κίνας.

Με αφορμή το νέο θερμό επεισόδιο στα σύνορα Κίνας - Ινδίας (των οποίων οι αντιθέσεις βγαίνουν ξανά στο προσκήνιο μετά και από τα γεγονότα του περασμένου Ιούνη στη μεθόριο στο Θιβέτ) και ενόψει της συνάντησης που θα έχουν οι υπουργοί Αμυνας και Εξωτερικών ΗΠΑ - Ινδίας σε λίγες μέρες, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Στίβεν Μπίγκαν, επανήλθε στην προσπάθεια της χώρας του «να απωθήσει την Κίνα σε όλους τους τομείς». Οπως εξήγησε, «το προσπαθούμε αυτό και στο ζήτημα της ασφάλειας. Το προσπαθούμε και ως προς τις απαιτήσεις (της Κίνας) να διεκδικήσει εδαφική κυριαρχία, είτε πρόκειται για την κοιλάδα Γκαλουάν της Ινδίας στην ινδο-κινεζική μεθόριο, είτε πρόκειται για το Νότιο Ειρηνικό...».

Ο Μπίγκαν αναφέρθηκε ξανά στις «προοπτικές» μετεξέλιξης που έχει η τετραμερής συνεργασία ΗΠΑ - Ινδίας - Αυστραλίας - Ιαπωνίας (που σήμερα αφορά κυρίως κοινά γυμνάσια), σχολιάζοντας ότι στην περιοχή του Ινδικού - Ειρηνικού σήμερα απουσιάζουν ισχυρές διακρατικές δομές. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η αρχική εκδοχή της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, του ΝΑΤΟ, είχε μόνο 12 μέλη έναντι των 27 που έχει σήμερα. Μπορεί λοιπόν να ξεκινήσουμε λίγο λιγότεροι και στην πορεία να αυξηθούν τα μέλη».

Στο μεταξύ, άρθρο της κινεζικής «Λαϊκής Ημερησίας» σημείωνε προχτές ότι «η προσπάθεια των ΗΠΑ να σχηματίσουν μια ομάδα όπως το ΝΑΤΟ αποτελεί μέρος της στρατηγικής τους σε Ινδικό - Ειρηνικό», προσθέτοντας ότι δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν ακολουθήσουν περισσότερες ασκήσεις των ΗΠΑ με Ινδία, Αυστραλία, Ιαπωνία, όπως και αν οι ΗΠΑ θα αξιοποιήσουν και στρατιωτικές βάσεις (παλιές ή και νέες) στην περιοχή, προετοιμάζοντας και για το ενδεχόμενο εμφάνισης νέων αμερικανικών πυραυλικών εγκαταστάσεων, μετά από την απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη INF.

Ειδικά για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η ενίσχυση της συνεργασίας Ινδίας - ΗΠΑ, Κινέζοι αναλυτές κατέγραφαν ανησυχία για το ενδεχόμενο «η Ινδία να "αποκλείσει" τα Στενά της Μάλακα (σ.σ. κρίσιμο πέρασμα νοτιοανατολικά της Ινδίας), "στοχοποιώντας" τις προμήθειες της Κίνας σε αέριο και πετρέλαιο», ενώ συνέστησαν στην Κίνα να εστιάσει στην οργάνωση ομάδων συνοδείας πολεμικών πλοίων, περιλαμβανομένων αεροπλανοφόρων, αμφίβιων πλοίων και αντιτορπιλικών.

Στο μεταξύ, έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου υποστηρίζει ότι σήμερα η Κίνα διαθέτει περίπου 200 πυρηνικές κεφαλές και σχεδιάζει να τις διπλασιάσει μέσα στην επόμενη δεκαετία. Εκφράζει ανησυχία επειδή «το Πεκίνο επιδιώκει να αναπτύξει μέσα στον επόμενο μισό αιώνα στρατιωτικές δυνατότητες ίσες ή ανώτερες σε ορισμένες περιπτώσεις αυτών των ΗΠΑ», και καταλήγει πως «αυτό θα έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα και στην ασφάλεια της διεθνούς τάξης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ